Imatge web mapa cultius
Una imatge del mapa de cultius.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat va iniciar, l’any 2015, la publicació del mapa de cultius de Catalunya a partir de la informació de la declaració agrària de la DUN.

Amb la DUN es realitza les declaracions de les explotacions agràries a Catalunya, i s’utilitza també per a sol·licitar ajuts, i per a realitzar determinats tràmits amb el DARP de forma integrada.

En el mapa de cultius figuren georeferenciats els productes declarats a la DUN amb referència del Sistema d'Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles (SIGPAC).

Accés a Dades Obertes: una aposta per la transparència

El DARP aposta per l’obertura de dades, i des de l’any 2012 facilita l’accés a les dades completes del SIGPAC, i al mapa de cultius DUN per a la descàrrega dels corresponents datasets des del portal de Dades Obertes de la Generalitat. Així fomenta la col·laboració amb el sector i amb les persones interessades per aquestes dades.

Les novetats d’aquest 2020 a destacar són: que el dataset del mapa de cultius es podrà descarregar en format GPKG des del portal de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya, i també es publicarà les taules de les dades en anglès.

Es pot accedir a tota aquesta informació des de l’apartat del mapa de cultius DUN-SIGPAC del web del DARP.

El DARP també disposa del visor corporatiu mapa de cultius DUN amb diferents funcionalitats que permet la consulta de les capes de cultius i altres capes disponibles segons les necessitats de l’usuari.

L’accés a aquestes dades fomenta la utilització de noves tecnologies, impulsa la creació de noves eines i aplicacions per al sector agrari, i, a més, facilita la seva anàlisi mitjançant processos de ‘Big Data’. En paral·lel, compleix les obligacions i recomanacions de la normativa estatal i comunitària en l’àmbit de transparència i reutilització de les dades de gestió pública per a la ciutadania.

El DARP és un referent a nivell internacional en la publicació de dades de la Política Agrària Comuna (PAC). És una administració pionera a nivell europeu en la transparència i la publicació de diferents dades relacionades amb l’agricultura i la gestió dels ajuts directes de la PAC. En relació a això, destaca la recent participació del Departament d’Agricultura en la 63a reunió del grup d’experts de Manteniment i Implementació (MIG) de l’Infrastructure for Spatial Information in Europe (INSPIRE), celebrada els dies 13 i 14 d’octubre.

INSPIRE és una iniciativa de la UE per a establir una infraestructura d'informació espacial a Europa que està dissenyada per a ajudar a fer que la informació espacial o geogràfica sigui més accessible i interoperable per a una àmplia gamma de propòsits que donen suport al desenvolupament sostenible.

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/201106_mapa_cultius_2020

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

1  

Imatges

Una imatge del mapa de cultius.

Una imatge del mapa de cultius. 445