Teresa Jordà: "El nou Pla de l'horta permetrà millorar la producció i la comercialització de proximitat"

Teresa Jordà: "El nou Pla de l'horta permetrà millorar la producció i la comercialització de proximitat"

query_builder   18 desembre 2020 11:40

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "El nou Pla de l'horta permetrà millorar la producció i la comercialització de proximitat"

La consellera ha presentat avui a Palafolls el document que fa una radiografia actual i proposa mesures per professionalitzar el sector  hortícola i dotar-lo d’una millor perspectiva econòmica i de futur

Es tracta d’un conjunt d’accions permetran consolidar la comercialització dels productes de proximitat i avançar cap a un sistema d’alimentació més sostenible

Presentació del Pla de l'horta
Teresa Jordà presentant el nou Pla de l'horta
DARP
La pràctica de l'horticultura s'ha de visualitzar com una activitat econòmica estratègica i amb projecció de futur

Un pla d’acció que conté 27 accions

El repte del Pla director de l’horta és definir i prioritzar una sèrie de mesures que s’acostin a l’objectiu general de promoure l’horticultura a Catalunya com un sector estratègic, vertebrador del territori, l’economia, l’alimentació i la cultura. Aquest document ha recollit nombroses reflexions, les quals s’han intentat basar en les percepcions pròpies del sector, envoltades de l’estat de l’art de la ciència agronòmica que hi ha rere la producció hortícola. Com a resultat d’aquestes reflexions, el Pla director de l’horta recull una sèrie de mesures que els agents involucrats en l’horticultura demanen que es tradueixin en accions, primerament la pagesia, i amb ella l’Administració i el sector de la recerca i la formació.

El Pla s’estructura en quatre eixos que contenen diferents accions relaciones amb el sistema productiu, la comercialització i promoció, l’ecosistema i el medi ambient i la formació i la recerca tecnològica. També, amb un caire més transversal, destaca un congrés sobre l’Horticultura Catalana que tindrà lloc l’any 2023 i mesures sobre la transparència i la perspectiva de gènere estan sempre presents en totes les accions.

Sistema productiu

Les mesures del sistema productiu passen per modernitzar les explotacions hortícoles i fomentar l’horticultura sostenible, el rendiment dels productes, la qualitat mateixa del sòl i noves zones hortícoles. També l’apoderament del sector mateix i la creació d’un espai virtual de l’Horta.

Mercats i comercialització

Quant a mesures sobre mercats, comercialització i promoció de l’horticultura catalana, una de les accions previstes en el Pla és crear l’Observatori de Preus de Productes d’Horta. També inclou mesures per facilitar la comercialització de productes de mercat identificant casos d’èxit d’altres països o la creació d’un mapa de mercats locals del pagès i donar continuïtat a les polítiques de foment de les cadenes curtes de comercialització. També hi tenen cabuda accions com el foment del cooperativisme, potenciar que les administracions adquireixen productes de proximitat i campanyes de comunicació sobre els valors associats a l’horticultura de proximitat.

Medi ambient i ecosistema

Pel que fa a les mesures relatives a l’ecosistema i el medi ambient, podem trobar accions com l’impacte del canvi climàtic, la protecció dels espais agraris d’alt valor hortícola o el foment d’un banc de llavors públic que garanteixi la conservació de les varietats tradicionals de l’horta.

Formació i transferència tecnològica

Finalment, l’últim paquet de mesures fa referència a la formació, la recerca i la transferència tecnològica. En aquest sentit, destaca l’ampliació de la cobertura  territorial de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) o crear una borsa d’explotacions hortícoles amb capacitat tècnica per rebre alumnat en pràctiques, bo i garantint-ne la representació femenina. També es preveu crear una xarxa de centres d’experimentació hortícola aprofitant els equipaments i grups de treball ja existents.

Enllaç per consultar el document: Pla director de l’horta de Catalunya

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

2  

Imatges

La consellera d'Agricultura presentant el nou Pla de l'Horta

La consellera d'Agricultura presentant el nou Pla de l'Horta 4166

Horta de Palafolls

Horta de Palafolls 4140

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined