• El conseller de Territori i Sostenibilitat clou la sessió ‘El fenomen Glòria i el seu estudi’, organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), i l'Institut de Ciències del Mar - CSIC i la Societat Catalana de Geografia
El conseller Calvet durant la cloenda telemàtica de la sessió

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha afirmat aquest dimecres que “hem de ser responsables i estar més preparats per afrontar una climatologia canviant que serà cada cop més habitual”. Així ho ha apuntat durant la cloenda de la sessió “El fenomen Glòria i el seu estudi”, organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l'Institut de Ciències del Mar-CSIC i la Societat Catalana de Geografia. El conseller s’ha referit als darrers grans temporals que han afectat la geografia catalana, com el Gloria o el Filomena, “que ens han ensenyat que ens cal ser més resilients”.

Calvet ha recordat que “estem en emergència climàtica, i hem de fer canvis profunds en la manera de viure i comportar-nos en el planeta”. Així, ha apuntat que “fenòmens com el Gloria i el Filomena ens alerten de la capacitat de resiliència de Catalunya”, i posen de manifest que els danys materials encara són molt costosos.

A tall d’exemple, el conseller ha recordat els 50 milions invertits per l’ACA per reparar totes les infraestructures malmeses a conseqüència del Gloria, amb 626 actuacions per adequar lleres i reparar infraestructures de sanejament i d’abastament.

Calvet ha destacat que l’elevada densitat de població de Catalunya  en determinades parts del territori com ara el litoral, fa vulnerable un alt nombre de persones i ha apostat per evitar noves ocupacions en zones d’elevat risc d’inundació per garantir la seguretat de persones i danys materials.

Per això, ha dit que “cal una visió conjunta” i tenir en compte les competències de les administracions, la  legislació, els instruments planificació i les accions. En aquest sentit, ha parlat de la Llei del litoral, aprovada l’estiu passat, i de l’aprovació  demà del PDU de sòls no sostenibles del litoral gironí, “que suposa adaptar-nos davant el canvi climàtic”. I ha afegit que a partir d’ara el Govern avançarà en la redacció dels altres plans directors de la resta del litoral de Catalunya.

Sobre la predicció i gestió de fenòmens d’aquest tipus, ha manifestat que “ara disposem d’informació, d‘experiència de gestió i d’eines de càlcul que ens han de permetre actuar amb capacitat i eficàcia per a reduir els impactes”. En aquest sentit, ha destacat la tasca del Servei Meteorològic de Catalunya, i també la “d’una altra estructura d’Estat, com és l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya”.  Per això, ha defensat que “la gestió de l’episodi va ser encertada i rigorosa, i les afectacions, malgrat ser econòmicament molt grans en alguns àmbits es van acotar de manera significativa”. Així, ha insistit que “la gestió avança per bon camí, encara que no vol dir que n’estiguem totalment satisfets”.

Finalment, el conseller ha demanat la coresponsabilitat de tothom, administracions, ciutadania i sectors implicats, per millorar la difusió del perill d’inundacions i la sensibilització al respecte, ja que “ens haurem d’acostumar a conviure-hi, perquè tindrem més Glories”.

1  

Imatges

El conseller Calvet durant la cloenda de la sessió

El conseller Calvet durant la cloenda de la sessió 116