Foto1
  • La creació de l’Institut dels Aliments a Mercabarna oferirà la possibilitat d’establir sinergies amb les 600 empreses que formen part del polígon alimentari
  • El projecte a llarg termini és crear un Centre Integrat de Formació Professional, que ofereixi totes les formacions inicial, ocupacional i contínua de les famílies professionals dels sector de la tecnologia dels aliments
  • El sector de l’alimentació està en constant creixement i necessita personal capacitat en la indústria alimentària i en l’elaboració, la comercialització i el tractament d’aliments
  • El Consorci d' Educació i Mercabarna desplegaran de forma conjunta el nou institut, que entrarà en funcionament en el curs 2021-2022 amb la cessió dels espais per part de Mercabarna per a 375 alumnes de cicles de grau mitjà i superior i PFI i la possibilitat d’ús de les aules de l’actual Centre de Formació Ocupacional del polígon alimentari
  • El centre amplia l’oferta formativa de la ciutat i recollirà diferents cicles formatius de l’àmbit de les tecnologies de l’alimentació que fins ara es cursaven en d’altres centres educatius
  • El centre vol tenir una mirada especial cap les noves tendències en el sector alimentari i l’Alimentació Sostenible, i per tant el seu desplegament durant 2021 s’emmarca en el fet que Barcelona es Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible
Barcelona, 25 de febrer de 2021

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la regidora de Comerç i Mercats de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín,  han presentat aquest matí les instal·lacions del recinte de Mercabarna, on s’ubicarà l’Institut dels Aliments de Barcelona que obrirà les seves portes el curs 2021-2022. Un nou centre d’àmbit vocacional centrat en la indústria alimentària i situat en el principal mercat majorista del sud d’Europa.

El Consorci d’Educació i Mercabarna treballaran plegats en el desplegament del nou institut, que s’ubicarà en diversos espais que cedeix Mercabarna, com són: el Food Trade Centre (amb un espai de 372,22 m2) i les aules teòrico-pràctiques de l’actual Centre de Formació Ocupacional del polígon alimentari (300 m2).

Es preveu l’acondicionament dels espais del nou centre,  el subministrament del material per a la planta d’elaboració, magatzem, sala de tast i el laboratori, amb un pressupost de 200.000 euros que finançarà el Departament d’Educació.

La creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona segueix la línia de treball de la singularització dels centres educatius d’estudis postobligatoris per famílies professionals, iniciada amb la creació de l’Institut Bonanova  al Parc Salut Mar, l'Institut Tecnològic de Barcelona i l'Institut de l'Esport de Barcelona, entre d’altres. Aquesta aposta per aquest tipus centres permet la concentració del talent de docents i alumnes per treballar per a l'excel·lència, una interlocució clara amb l'empresa, una eina que clarifica oferta i facilita l'orientació i la visualització aspiracional per a l'alumnat del seu horitzó formatiu i professional.

Aquest centre serà una oportunitat més per treballar cap a les noves tendències en el sector alimentari, aprofitant el fet que durant 2021 Barcelona es Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

Avui presentem un projecte que ens marca el camí a seguir”, ha subratllat el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès. “Un projecte que  enforteix la relació entre la Formació Professional i el teixit econòmic i empresarial; que situa la FP Dual al centre de l’avenç productiu; i que potencia la Formació Professional com a dinamitzadora de l’economia i com un factor clau de la seva competitivitat”, ha remarcat. El vicepresident també ha posat en valor la capacitat de la iniciativa de “sumar l’experiència educativa del Departament i del Consorci d’Educació de Barcelona amb tot el potencial de Mercabarna com a principal mercat majorista d’aliments frescos d’Europa i amb tota la força d’un sector emergent que juga i jugarà un paper fonamental en l’economia del país”.

Durant la seva intervenció, Aragonès també ha posat de relleu “l’aposta del Govern pel binomi educació de qualitat i treball digne” que, segons ha recordat, són dos dels objectius de l’Agenda 2030. El vicepresident ha remarcat que “la Formació Professional és una opció excel·lent, de primeríssima qualitat, que té un alt grau d’especialització i un índex d’ingrés molt més ràpid al mercat laboral que els estudis universitaris”.

Finalment, el vicepresident ha posat sobre la taula la necessitat d’aprofitar els fons europeus Next Generation EU “com una oportunitat” perquè la Formació Professional és per a la Comissió Europea un dels “bucs insígnia” i “un àmbit clau per al futur de l’economia europea”. En aquest sentit, Aragonès s’ha mostrat convençut que “Catalunya pot seguir progressant i millorant per fer aquest salt qualitatiu que el país necessita”. “Volem aprofitar el fons europeus per transformar el sistema productiu i apostar per aquells sectors, com l’agroalimentari, capaços de generar més prosperitat i que aquesta sigui compartida”, ha conclòs.

El conseller d’Educació ha expressat que “aquest és un dia importat al sistema de formació professional de Catalunya perquè donem un pas més a la voluntat com a departament per consolidar un nou model d’FP”. Bargalló ha remarcat que l’FP és “un model que parteix de l’excel·lència del model que tenim però que busca una nova excel·lència amb dos pilars: la integració de l’FP com un únic servei; i la consolidació de la nova governança amb el consell rector de l’FP de Catalunya”.

Josep Bargalló ha manifestat que el nou institut és una aposta del departament i del Consorci, i que permet “cobrir una necessitat, però també donar un pas endavant en un nou model alimentari, de distribució, comercialització  i utilització dels aliments que prové de les tendències internacionals. S’ hauran d’assajar nous estudis que eren inexistents i que demanda el mercat. És la mostra d’una FP transversal, del treball conjunt amb les institucions, amb el món empresarial i el treball en xarxa".
Foto2

Oferta formativa

L’Institut comptarà amb un total de 27 docents i el personal d’administració i servei.  Es preveuen un total de 375 de formació professional (FP) inicial, més els 225 d’FP per a l’ocupació que actualment té el Centre de Formació de Mercabarna.

L’oferta provisional partirà de la concentració de cicles que ara s'imparteixen en d’altres centres i serà de 3 cicles formatius de grau mitjà  (CFGM), 1 cicle formatiu de grau superior (CFGS) i 3 Programes de Formació i Inserció (PFI) de la família d’indústries alimentàries de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona; un CFGS de Dietètica i Nutrició de la família de Sanitat, de l’Institut Guineueta i un CFGM d’activitats comercials, de l’Institut Poble Nou.  

Quan l’institut funcioni com a centre integrat es preveu la integració amb l’estructura de  l’actual Centre de Formació Ocupacional de Mercabarna.

 

Oportunitats

La creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona en una ubicació com és Mercabarna ofereix l’oportunitat d’establir sinèrgies amb el sector econòmic present amb més de 600 empreses. Hi haurà la possibilitat de signar convenis per a la formació en centres de treball i també de formació dual; a més de fomentar projectes de recerca i desenvolupament a través dels programes d’I+D de les empreses del recinte, finançats amb Fons Europeus que tenen com a eix, entre d'altres, el foment de la “Resiliència de les empreses".  També es volen crear relacions amb les universitats i crear coneixement en el camp de la qualitat alimentària,  el reaprofitament d'aliments, la producció, l’alimentació, manipulació i logística sostenible...

El sector de la indústria alimentària està en alça i és un dels principals motors econòmics del país, tal com s’ha pogut veure durant la pandèmia, amb gran estabilitat malgrat la crisi.  La recerca de talent i demanda professional a les indústries alimentàries i d’elaboració, de comercialització i de tractament d’aliments, reforça la necessitat de crear un institut d’àmbit vocacional que concentri formacions que fins ara s’impartien en altres centres. Concentrar tota l’oferta formativa en un sol centre i en un context com Mercabarna, on ja es pot arribar en metro amb la L9, respondrà a les necessitats dels professionals en un sector en clara expansió.

Mercabarna disposa d’un Centre de Formació Ocupacional, amb més de 30 anys d’història, en què es realitzen formacions a mida obertes, a demanda de les empreses i certificats de professionalitat. La possibilitat en un futur de crear un centre integrat que imparteixi totes les ofertes formatives que fan referència al catàleg nacional de les qualificacions professionals  integrades dins del sector de les tecnologies de l’alimentació,  reforça la creació d’aquest nou institut.

Existeixen altres indicadors per veure la idoneïtat de la creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona, com són el fet que el Consell Català de la Formació Professional hagi prioritzat en la darrera edició de la fira FPCAT el sector de l’alimentació, en les branques agroalimentària i d’indústries alimentàries. Aquest sector és un dels 4 escollits pel Pla de reactivació econòmica i protecció social, que presenten oportunitats de negoci per enguany.

Per un altre costat, Mercabarna ha fet una aposta per convertir-se en hub i referent d’alimentació sostenible, un aspecte que també estarà present en la proposta formativa i d’activitats del centre. S’establiran, per exemple, sinergies amb les empreses i productors presents al Biomarket, el primer mercat majorista d’aliments ecològics d’Europa, que va obrir les seves portes el passat mes de desembre a Mercabarna. Aquestes noves tendències del sector alimentari han d’estar sense dubte presents al nou Institut. Espanya és un dels països d’Europa amb més creixement del mercat de productes bio (+13%). Concretament a Catalunya la facturació del mercat bio va créixer un 19,28% al 2019, segons l’últim informe del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica). 

Per tot això, el nou Institut s’emmarca en el fet que aquest any Barcelona és la Capital de l’Alimentació Sostenible, i com a tal acollirà i donarà suport a una sèrie d’esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l’entorn metropolità. D’entre aquestes iniciatives, l’alimentació sostenible, justa i sana serà el principal element vertebrador; per la qual cosa es desplegaran polítiques i projectes alimentaris per situar la ciutat com a referent en aquest àmbit.

 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 173