• La voluntat del Govern és que tots els Departaments de la Generalitat identifiquin i redueixin aquelles polítiques que no estiguin alineades amb l’acció climàtica
  • L'Executiu ha fet una provisió per al Fons Climàtic d’uns 19 milions d'euros per enguany
  • En total s’han seleccionat 11 programes i projectes, amb un import de 7,9 milions d'euros. La major part d’aquests projectes es desenvoluparan en diversos anys
La Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic ha donat el vistiplau al primer paquet de projectes que s’haurà de finançar amb el Fons Climàtic. S’ha posat el Fons Climàtic com un exemple més de l’Agenda Verda del Govern i de la voluntat d’aquest per dur a terme polítiques efectives de lluita contra el canvi climàtic.

Tipologia dels projectes seleccionats

Entre els programes seleccionats hi ha l’elaboració d’un sistema d’informació dinàmica del litoral amb l’objectiu de recollir, elaborar i posar a disposició de les administracions, ciutadania i empreses, la informació geolocalitzada i el coneixement sobre la costa catalana, tenint en compte la present situació d’emergència climàtica per tal de fer front a les seves vulnerabilitats; la monitorització i predicció meteo‐oceanogràfica a la costa, mitjançant l’enfortiment de la infraestructura d’observació marítima; o l’elaboració del Pla d’informació integral del canvi climàtic a Catalunya.

En aquest primer paquet també s’ha inclòs la millora de la mobilitat al corredor del Maresme (que s’afegiria als treballs ja en marxa en un altre corredor, el del Vallès Oriental, en aquest cas gràcies al Fons Atmosfèric) i impulsar tres convocatòries de subvencions a ens locals per actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior, el disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) i actuacions en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Així mateix, també es donarà suport tècnic al Comitè d’Experts del Canvi Climàtic i al projecte educatiu Demà de la Fundació Catalana de l’Esplai.

Finançament del Fons Climàtic

Tots aquests programes i projectes rebran finançament del Fons Climàtic.

El Fons Climàtic es nodrirà principalment de la recaptació de l’impost a les emissions de CO2 de determinats vehicles (turismes, furgonetes i motocicletes). Es calcula que a través d’aquest impost, la posada en marxa del qual es preveu per al darrer trimestre del 2021, enguany es recaptaran 77 milions d’euros que s’hauran de repartir entre el Fons Climàtic i el Fons de Protecció de la Natura.