FGC

Barcelona acull una hackató internacional sobre la mobilitat intel·ligent a Barcelona

query_builder   21 maig 2021 11:05

event_note Nota de premsa

Barcelona acull una hackató internacional sobre la mobilitat intel·ligent a Barcelona

  • L’objectiu és aprofitar les capacitats de la tecnologia 5G per crear un ferrocarril més sostenible, segur i eficient
  • La hackató tindrà lloc entre el 25 i 27 de juny i es farà de manera online
  • Es tracta d’una iniciativa de Mobile World Capital Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Vodafone i la col·laboració de WorldStartup en el marc de la iniciativa 5G Barcelona
FGC

“5G Smart Railway Hackathon” neix amb l’objectiu de trobar idees innovadores que aprofitin els avantatges que ofereix la tecnologia 5G per millorar el transport ferroviari. La hackató internacional, que està impulsada per Mobile World Capital Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Vodafone, amb la col·laboració de WorldStartup, se celebrarà  entre el 25 i 27 de juny i ajudarà a transformar el ferrocarril en un transport públic més sostenible, segur i eficient.

La iniciativa, que està emmarcada en 5G Barcelona, està dividida en dues etapes; la primera part, que es posarà en marxa el proper 31 de maig, és un programa especialment dissenyat amb una durada de quatre setmanes per preparar els equips amb contingut tècnic de diferents matèries relacionades amb smart mobility (design thinking, empresa, noves tecnologies, entreteniment, etc.) a través d’una plataforma de col·laboració online. I la segona part, que consisteix en la hackató pròpiament dita, on els participants interactuaran per aconseguir idees innovadores que puguin esdevenir projectes pilots que millorin l’àmbit ferroviari.

El projecte està pensat perquè hi participin professionals amb interès en la innovació, el transport, la tecnologia 5G i l’experiència d’usuari. Els participants es poden inscriure individualment o en equips al següent link: 5gbarcelona.org/es/railway-hackathon. A més, l’equip guanyador aconseguirà un premi de 2.000 euros i la posada en marxa de la idea amb el suport de Mobile World Capital Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i WorldStartup.

Segons Eduard Martín, director del programa 5G de Mobile World Capital i CEO de 5G Barcelona:  “Un dels principals objectius de la Fundació és innovar per millorar la vida dels ciutadania i posicionar Barcelona com un dels hubs tecnològics europeus més importants”. I ha afegit: “En aquest sentit, creiem que un transport sostenible i ben connectat és un element fonamental per a qualsevol capital, i en això precisament consisteix aquest projecte”.

Laura Molist, directora territorial de Vodafone a Catalunya i Aragó, senyala que “el sector del transport i el del turisme són dos dels sectors més afectats per la pandèmia i necessiten, ara més que mai, emprendre el camí de la digitalització i integrar-se amb les noves tecnologies. La iniciativa 5G Smart Railway Hackathon arriba en el moment ideal per ajudar a localitzar projectes que, aprofitant aquesta innovadora tecnologia, desenvolupin noves aplicacions i models de negoci més interactius, virtuals i personalitzats. El 5G ens aportarà noves models de negoci, però també noves formes de treballar i innovar a través de la co-creació i la necessària col·laboració entre entitats públiques i privades".

Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, assegura que “el gran salt del 5G respecte la generació anterior és, a banda del canvi tecnològic, que representa un facilitador del canvi en la mobilitat: generarà més intermodalitat entre operadors de mobilitat i de micro-mobilitat, estarà més connectada amb altres operadors aeris, de paqueteria, de comerç tradicional, de cultura, de natura, d’esports, de ciutat. Una mobilitat de dades obertes i compartides. El 5G farà possible el 100% de puntualitat del nostre servei, fent predictives les avaries, l’eliminació de barreres a les estacions, ens obre noves possibilitats d’experiències dins dels trens, a les estacions i a l’entorn de les estacions de mobilitat, a més de facilitar que el nostra operativa diària pugui assolir la màxima excel·lència. Aquesta experiència també ens ha de permetre experimentar amb noves formes d’avançar i de col·laborar amb iniciatives innovadores per al sector de la mobilitat. Assumim el risc compartit amb els innovadors i els emprenedors que busquin en Ferrocarrils un company de viatge, tot posant ja un ull al 6G”.

Daniël Steginga, director del laboratori de WorldStartup, apunta que "l'objectiu del 5G Smart Railway Hackathon és donar a conèixer les especificacions, avantatges i limitacions de la nova tecnologia, així com millorar i donar una nova vida a un sistema de transport consolidat com és el ferrocarril. El seu objectiu és promoure mitjans de transport públics més sostenibles i adaptar-los als estàndards actuals de seguretat i confort".

El laboratori 5G de Plaça Espanya a Europa Fira

L’any passat, Mobile World Capital Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Vodafone ja van instal·lar cobertura 5G comercial en part de la seva xarxa ferroviària, concretament entre les estacions de Plaça Espanya i Europa Fira, en el marc de la iniciativa 5G Barcelona. Es tracta d'una de les primeres infraestructures ferroviàries amb xarxa 5G comercial que cobreix, no només l'estació, sinó també el túnel que uneix les quatre parades.

La cobertura 5G està disponible a les estacions de FGC de Plaça Espanya, Magòria-La Campana, Ildefons Cerdà i Europa Fira, amb cobertura a les andanes i els halls de les estacions de sortida i arribada i també en tot el recorregut entre l'estació de Europa Fira i el recinte de Fira 2.

El tram connectat va néixer amb l’objectiu de ser un laboratori ferroviari 5G amb dues funcions. D'una banda, explorar solucions industrials, de mobilitat i logística ferroviària i de gestió i control dels moviments de viatgers i mercaderies. De l'altra, buscar i testar solucions disruptives que tinguin impacte directe en l'usuari de FGC i ajudin a millorar la seva experiència a nivell funcional.

1  

Imatges

Imatge

Imatge 128

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 151

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined