• Alerta de la necessitat de revertir el dèficit fiscal i inversor que pateix Catalunya: “És determinant per al creixement econòmic que necessitem els propers quatre anys”
  • Garanteix que el Govern posarà tots els mitjans al seu abast perquè tothom pagui el que li correspon, perquè “el frau fiscal és un dels delictes més vergonyants que pot tenir qualsevol societat democràtica”
El conseller Giró durant la compareixença al Parlament

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha anunciat avui que “el Govern començarà a treballar des de la setmana que ve en els pressupostos del 2022” i, amb aquest objectiu, ha avançat que farà “una primera ronda de contactes” amb els grups parlamentaris per preparar un pressupost que faci possible una prosperitat compartida, social i mediambientalment sostenible, i un creixement sòlid, però també inclusiu i sostenible. “Un pressupost requereix diàleg, negociació i temps. Però, amb la bona voluntat de tothom, el farem, el farem bé i el farem a temps”, ha assegurat Giró, en resposta a una interpel·lació presentada pel grup parlamentari del PSC al Parlament.

Durant la seva intervenció, el conseller d’Economia ha posat l’accent en el dèficit fiscal i d’inversions que pateix Catalunya. Així, ha recordat que el sistema de finançament autonòmic genera un “sistemàtic i sagnant” dèficit fiscal d’una mitjana del 8% del PIB anual. També ha remarcat que el dèficit en matèria d’inversions és doble: per una banda, la baixa execució per part del Govern espanyol, que no compleix el seu propi pressupost; i, per l’altra, la gran distància entre la inversió pressupostada i la seva relació amb el pes econòmic de Catalunya a l’Estat. En aquest sentit, ha fet notar que, l’any 2020, l’Estat ha invertit a Catalunya una mitjana de 124,7 euros per habitant, mentre que la del conjunt de comunitats autònomes arriba als 161 euros per ciutadà.

Giró ha qualificat els dos dèficits de “llast per a la competitivitat de l’economia catalana i el seu potencial de creixement” i ha alertat que cal revertir aquesta situació: És determinant per al creixement econòmic que necessitem els propers quatre anys i una eina necessària per fer front als reptes de la revolució digital, l’estímul a l’economia productiva, la recerca, la innovació i la protecció dels més vulnerables”. Al seu parer, parlar de dèficit fiscal o d’inversions “no és política, això és economia”. “Quan no es fan les coses d’acord amb els criteris que la lògica i l’economia recomanen, llavors algú està fent política. Però no els que demostrem i denunciem aquesta situació”, ha reblat Giró.

Finalment, el màxim responsable de les finances de la Generalitat també ha garantit que aquesta legislatura el Govern “continuarà treballant” amb l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) en la lluita contra el frau fiscal. “Posarem tots els mitjans perquè tothom pagui el que li correspon, perquè el frau fiscal és un dels delictes més vergonyants que pot tenir qualsevol societat democràtica”, ha conclòs.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 62