Foto web NdP Ajuts regadiu

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha convocat els ajuts corresponents als anys 2022, 2023 i 2024 destinats a les comunitats de regants per a la millora i modernització de les xarxes de regadius en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya.

La inversió total prevista d’aquest ajut per a la modernització i millora dels regadius a Catalunya és de 36,8 M€, que aporten l’administració i els regants a parts iguals, 18,4 M€ cadascun. Així, l’import de l’ajut corresponent a l’administració és de 18.421.052,63€, cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). I d’acord amb el que estableix el PDR de Catalunya, l’import que corresponen al FEADER és de 7.921.052,63€, i la resta del pressupost, per un import de 10.500.000 €, anirà a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’objecte d’aquesta línia d’ajuts és fomentar la realització de les obres i les instal·lacions de les xarxes col·lectives de reg de les Comunitats de Regants per a la millora i modernització dels regadius, en alguna d’aquestes modalitats: 

.- La modernització integral d’un regadiu existent, consistent en el canvi de la xarxa de reg per gravetat a una xarxa de reg pressuritzada o bé una millora substancial d’un sistema de reg a pressió existent (70% del pressupost disponible).

.- Obres de millora i modernització, i elements que milloren la gestió del reg, incrementant l’eficiència i l’estalvi d’aigua (30% del pressupost disponible).

Els ajuts es destinaran, principalment, a la realització de les obres següents:

  • Construcció de xarxes de transport i distribució, i capçals de reg fins a l’explotació individual.
  • Sistemes d’automatització i control del consum.
  • Instal·lacions de captació i elevació d’aigües.
  • Implantació i millora de les instal·lacions elèctriques vinculades als sistemes de reg.
  • Implantació o millora de tecnologies d’informació i comunicacions (TIC) per a la millora de la gestió de l’aigua i l’energia en la infraestructura.
  • Implantació o millora d’instal·lacions de generació d’energies renovables en la pròpia zona de reg amb la finalitat de la millora del funcionament de la infraestructura.
  • Embassaments i basses de regulació.

Val a dir que en aquesta convocatòria, i a diferència de l’anterior, s’ha previst realitzar obres de modernització integral de les xarxes de reg comunitàries amb subvencions que poden arribar fins a 1.500.000 €.

El Departament valora positivament els efectes de la incentivació de l’estalvi d’aigua de reg, i per aquest motiu resulta convenient convocar una línia d’ajuts, a través de la qual s’atorgaran a les comunitats i col·lectivitats de regants legalment constituïdes, per tal que puguin realitzar la implantació de xarxes de canonades a pressió o bé obres de millora de les xarxes de regadiu existents.

En l’anterior convocatòria de l’Ordre dels ajuts a les comunitats de regants, 71 del total de 83 expedients resolts eren per a obres de millora i modernització; i els 12 expedients restants eren modernitzacions integrals d’un regadiu existent, que han suposat el canvi d’un reg a manta a pressió d’un total de 7.789,02 hectàrees, el que permetrà un estalvi d’aigua de 5’4 Hm3 aproximadament.

La tramitació de tot l’ajut s’ha de realitzar obligatòriament per via telemàtica utilitzant el web de Tràmits de la Generalitat (web.gencat.cat/ca/tràmits).

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 642