• El president i el vicepresident han inaugurat aquest matí l’estand del Govern de Catalunya al MWC 2021
  • Catalunya exposa la mobilitat del futur amb una prova pilot de cotxe autònom i connectat amb l’autopista mitjançant 5G per una futura mobilitat més eficient i sobretot, més segura


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquest matí, des del Mobile World Congress 2021, la importància que el desenvolupament tecnològic reverteixi en el dia a dia de les persones. “La nostra obsessió és que la millora tecnològica, l’avui revolució digital, serveixi perquè la ciutadania visqui millor”, ha assenyalat, i ha demanat posa-la “al servei de l’empoderament democràtic, la lluita contra les desigualats socials i el compromís ambiental i ecologista”, que són els grans objectius de Catalunya “i de la humanitat sencera”. “Aquest caràcter social és el que dona més sentit que mai a l’edició del Mobile d’enguany”, ha reblat.

El president i el vicepresident en un moment de la inauguració. Autor: Jordi Bedmar{"name":"2021/06/28/14/29/77588d2b-a3e9-47ec-b479-03ac19e48ca5.jpeg","author":"Jordi Bedmar. Oficina de comunicació del president","type":"0","location":"0","weight":"369"}

“Les grans transformacions que volem abordar com a Govern: social i econòmica, verda, en clau feminista i en clau democràtica, necessiten poder esborrar les fronteres que fins ara havíem conegut i, gràcies a la tecnologia, ho podem fer”, ha destacat el cap de l’Executiu.

El president ha llençat aquest missatge en la presentació oficial de l’estand de la Generalitat al MWC, Digital Catalonia, on ha assistit a la primera demostració en directe del pilot ‘5G is the new mobility’ de conducció connectada i en remot amb 5G.

Amb aquest projecte, el Govern vol projectar el lideratge del país en el desplegament de la 5G i de com aquesta nova connectivitat permetrà millorar àmbits clau per a la ciutadania com és el de la mobilitat. El pilot ‘5G is the new mobility’ mostra com el “tot connectat” permetrà millorar la mobilitat del futur, fent-la més eficient i, sobretot, més segura.

Aragonès ha posat en valor la feina de “centenars d’start ups catalanes” que, partint d’una necessitat social i a través de les possibilitats tecnològiques, “han fet avançar el país de nou”. I ha demanat donar-los tot el suport perquè “estan cridades a consolidar Catalunya com la capital mundial del 5G”. “La tecnologia 5G ja és una realitat i és un exemple de com, a Catalunya, algunes de les coses que semblen impossibles que es puguin fer les fem possibles”, ha reblat. Una possibilitat que ha esdevingut real gràcies a “una aliança entre diferents àmbits que uneixen forces per avançar: entre la comunitat emprenedora, els centres de recerca i de transferència tecnològica, l’impuls i compromís de les administracions publiques, la indústria digital del país i aquesta mentalitat emprenedora que sempre ha estat present a la Catalunya, la que ens ha permès fer grans revolucions i que és la que ara ens crida a fer-ne de noves”.

Gràcies a aquesta unió de forces, el president ha ressaltat que el MWC que avui s’ha inaugurat, no és una fira més, sinó “un esdeveniment que porta les fronteres econòmiques d’activitat i de dinamisme, molt més enllà del que havíem conegut fins ara i que permet que això reverteixi en nous projectes”.

Per la seva part, el vicepresident Puigneró ha refermat que “el MWC situa Catalunya com a epicentre de les tecnologies més determinants del moment”. “És una gran marca de país i ens situa en aquesta nova era digital”, ha dit.


La nova mobilitat connectada amb 5G

En un futur proper, gràcies a la baixa latència i ample de banda de la cinquena generació de telefonia mòbil, els vehicles es podran comunicar amb les infraestructures, amb la resta de vehicles i amb el seu entorn, fet que proporcionarà una informació en temps real cabdal per millorar la seguretat viària, la gestió de les infraestructures i l’eficiència en la mobilitat.

En aquest sentit, el pilot de la nova mobilitat que acull l’estand Digital Catalonia consisteix en la simulació del cas d’ús de teleassistència d’un conductor en carretera, i la conducció en remot i en temps real del seu vehicle davant d’una situació de risc. A més, incorpora una demostració d’enviament en temps real de continguts informatius audiovisuals al vehicle i a la infraestructura gràcies a la connectivitat 5G.

Amb aquest projecte, el Govern vol projectar el lideratge del país en el desplegament de la 5G i de com aquesta nova connectivitat permetrà millorar àmbits clau per a la ciutadania com és el de la mobilitat.

En aquest sentit, el pilot ‘5G is the new mobility’ mostra com el “tot connectat” permetrà millorar la mobilitat del futur, fent-la més eficient i, sobretot, més segura.

El pilot és un projecte conjunt del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la Fundació i2CAT, Callnex i Robots MiR, en el marc de l’Estratègia 5G de Catalunya, l’aliança 5G Barcelona.

Aquest cas d’ús s’emmarca en el projecte 5GMed Corridor (Corredor 5G del Mediterrani), el corredor transfronterer entre Catalunya i Occitània on es faran les primeres proves de serveis i comunicacions mòbils 5G amb vehicles autònoms i connectats. La ‘demo’ al MWC serà possible gràcies a la connectivitat 5G de Vodafone.

A més de la zona de demostració, l’estand de la Generalitat al congrés compta amb una zona d’expositors on en aquesta edició s’hi ubiquen 56 empreses, entitats i centres tecnològics que participen en el MWC amb l’impuls del Govern.

7  

Imatges

Foto 1

Foto 1 3154

Foto 2

Foto 2 4770

Foto 3

Foto 3 3526

Foto 4

Foto 4 2503

Foto 5

Foto 5 2233

Foto 6

Foto 6 2871

Foto 7

Foto 7 2871