• Destaca que el Ministeri d’Hisenda condonarà el deute pendent per les liquidacions negatives del model de finançament corresponents a l’exercici 2020 i pel canvi normatiu de l’IVA 
  • Lamenta que el Govern espanyol mantingui l’objectiu de dèficit en el 0,6%PIB per a les autonomies: “això em fa deduir que per a l’Estat al 2022 no hi haurà cap efecte de la pandèmia”
El conseller Giró durant la roda de premsa

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha assegurat avui que Catalunya rebrà al voltant de 2.160 milions del fons extraordinari que va crear el Govern espanyol per a les Comunitats Autònomes per fer front, entre d’altres, a les despeses originades aquest 2021 per la pandèmia. Giró ha fet aquest anunci durant la roda de premsa posterior a la reunió telemàtica del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que ha tingut lloc aquest dimecres al matí. Per a Giró, la trobada ha servit per resoldre “algunes incògnites necessàries per poder avançar en l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat per al 2022”.

En aquest sentit, segons ha explicat el conseller, la ministra d’Hisenda i Funció Pública, Maria Jesús Montero ha comunicat avui d’una banda, que l’import de les bestretes que rebrà Catalunya per l’aplicació del sistema de finançament autonòmic per al proper exercici, “s’incrementarà al voltant d’un 6%, respecte els 19.700 milions d’euros rebuts el 2021”.  I de l’altra, que “a diferència del que havia passat històricament” el Govern espanyol condonarà el deute pendent per les liquidacions negatives del model de finançament corresponents a l’exercici 2020. Aquesta liquidació, que s’hauria d’haver abonat el 2022, per a Catalunya sumava un import total de 1.024 milions d’euros, dels 4.000 milions del conjunt de les comunitats autònomes. Giró ha detallat que això succeeix després de diverses converses entre ambdós Governs i d’un intercanvi de cartes amb el Ministeri, la darrera el passat 15 de juny, “perquè l’any 2020 va ser un exercici extraordinari i excepcional com a conseqüència de la pandèmia”.

Així mateix, el conseller ha explicat que la Generalitat tampoc haurà de fer front al deute de 458 milions d’euros corresponent a l’exercici 2017, com a conseqüència d’un canvi en la normativa de l’IVA. “Després de la reunió d’avui puc comunicar que aquest deute també quedarà saldat”, ha confirmat.

Finalment, el màxim responsable de les finances del Govern català ha lamentat que el Govern espanyol no s’hagi “replantejat” la possibilitat d’incrementar el dèficit de les comunitats autònomes per al 2021 del 0,6% a l’1,1%. Segons ha explicat Giró, el Govern de la Generalitat havia plantejat aquest increment “perquè entenem que l’any vinent encara hi haurà una emergència social i sanitària derivada per la pandèmia”, però “la resposta ha estat que no, de la qual cosa deduïm que l’Estat considera que el 2022 no hi haurà cap efecte de la Covid-19”. “Tant de bo sigui així”, ha conclòs.

3  

Imatges

Fotografia de la reunió del CPFF (1)

Fotografia de la reunió del CPFF (1) 3739

Fotografia de la reunió del CPFF (2)

Fotografia de la reunió del CPFF (2) 4033

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 2819

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 60