FOTO
  • La consellera de Cultura participa en l’acte de presentació de l’Ars Electrònica Garden, un dels festivals més prestigiosos del món en creació digital, que té a Barcelona una de les seves seus internacionals 

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat avui en la presentació de l’Ars Electrònica Garden, un dels festivals de referència en creació digital, que per segon any consecutiu, compta amb Barcelona com una de les seves seus internacionals. Des d’avui fins el 12 de setembre, hi hauran en format híbrid, presencial i en línia, exposicions, conferències i simposis sobre les tendències més capdavanteres en art digital. 

La consellera de Cultura ha destacat que “pel Govern de la Generalitat i per a aquest Departament, l’impuls de polítiques culturals en l’àmbit digital ha quedat demostrat amb la creació de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital”, amb la qual el Departament de Cultura “fa palès el seu compromís amb un espai que, com podem veure avui aquí, mostra vitalitat, creativitat i projecció de futur”. 

“L’art electrònic i digital ja forma part del nostre dia a dia i està cridat a ser un dels grans moviments artístics de la nostra època. És important saber que des de diferents parts de Catalunya hi ha professionals que treballen per tal de promocionar-lo i expandir-lo a casa nostra. Compteu amb el suport del Departament de Cultura”, ha subratllat la consellera Garriga. 

Un dels anuncis destacats a la presentació del festival, és que l’ISEA (Inter Society for the Electronic Art), el simposi d’art electrònic més reconegut del món que cada any se celebra en una ciutat diferent del món, tindrà lloc a Barcelona el 2022. "És una gran notícia que Barcelona, l’any 2022, sigui la seu d’ISEA, una oportunitat per connectar el món de l’art, la ciència i la societat amb la comunitat cultural del país. Les polítiques culturals que ja estem desenvolupant des del Departament de Cultura han de poder acompanyar projectes com aquest, creats per tots vosaltres, projectes capdavanters, líders i avantguardistes”, ha reblat Garriga. 

L’acte, que s’ha fet al Canòdrom-Ateneu d'innovació digital i democràtica, ha comptat també amb la participació del rector de la UOC, Josep A.Planell; del tinent d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordí Martí, i del director de l’Institut Ramon Llull, Francesc Serés. 

L’Ars Electrònica Garden s’ha celebrat anualment des de fa 42 anys a la ciutat austríaca de Linz. Al 2020, arran de la pandèmia, el festival va plantejar una edició descentralitzada a diferents ciutats, entre les quals, Barcelona, gràcies a la col·laboració i el treball en equip de l’Institut Ramon Llull, l’Ajuntament de Barcelona, l’Universitat Oberta de Catalunya, Canòdrom, Hac.te, Hangar, New Art Foundation, Beep Collection, Espronceda Institute of Art & Culture. Actualment se celebra a gairebé a cent ciutats d’arreu del món que també s'interessen per l’art electrònic i digital (https://ars.electronica.art). 

Catalunya, i en concret Barcelona, és un Hub de creació d’art digital i sonor. Barcelona va ser al 2020 una de les seus d’aquest programa que sota el nom jardins Kepler es va desplegar per tot el món. L’Institut Ramon Llull, amb la col·laboració de diverses institucions, va liderar un projecte que va presentar una exposició, conferències i diverses activitats presencials, que es van realitzar a Barcelona, i un programa en línia que es van presentar en el marc oficial d’Ars Electronica. 

El Garden Barcelona Ars Electronica proposa per al 2021 un programa dissenyat de forma col·laborativa entre les diferents institucions que participen al projecte, que parteix del lema “The new digital deal” i que es desenvolupa en diferents eixos. 

Les activitats es desenvoluparan a diversos equipaments de Barcelona com Canòdrom, Espronceda, Hangar, La Caldera, IAAC i IDEAL. Igualment, es crearà un programa d’activitats que es difondran de forma híbrida, en línia tant a través dels canals d’Ars Electronica com de canals propis i presencialment.