El president, durant la seva intervenció al ple. Autor: Jordi Bedmar
El president, durant la seva intervenció al ple. Autor: Jordi Bedmar
  • En el primer debat de política general de la legislatura, el cap de l’Executiu ha anunciat que “a partir de l’any que ve el darrer curs d’escola bressol, el P2, serà gratuït”
  • Aquesta mesura s’inclourà en el projecte de llei de pressupostos, que, juntament amb els recursos ja previstos per al 2022, permetran un increment de més de 3.500M d’euros respecte al darrer pressupost aprovat
  • Pere Aragonès també ha dit que la creació d’una companyia energètica pública permetrà “incidir en totes les fases del sector elèctric, per poder definir i planificar el model de transició energètica”
  • Ha assegurat que “només hi ha una estratègia guanyadora, que és forçar una negociació amb l’Estat espanyol i, paral·lelament, continuar treballant per ser cada vegada més i ser més forts”

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert aquesta tarda el primer debat de política general de la legislatura posant de relleu que “la transformació del país que vam prometre en el debat d’investidura i en la constitució del nou Govern ja està en marxa”. I ha explicat que per dur a terme aquesta transformació “el Govern treballa sempre amb un doble objectiu: l’alliberament nacional, la culminació de la independència de Catalunya i el progrés i la lluita per millorar la qualitat de vida dels catalans i les catalanes”. “Dues cares de la mateixa moneda: llibertat nacional i progrés social”, ha reblat.

En aquest objectiu s’emmarquen “les quatre transformacions que el país necessita: social, verda, feminista i democràtica”, ha concretat el president. I entre els canvis que ja estan en marxa ha destacat que ja s’ha començat a implementar el compromís d’impulsar la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys. Ha anunciat que “a partir de l’any que ve, el darrer curs de l’escola bressol, el P2, serà gratuït” i ha assegurat que “aquesta mesura s’inclourà en el projecte de llei de pressupostos que presentarem al Parlament, i que permetrà, juntament amb els recursos ja previstos per al 2022 provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i els fons REACT un increment de més de 3.500M d’euros respecte al darrer pressupost aprovat”.


Compromís per la culminació de la independència

Pere Aragonès ha vinculat aquesta voluntat transformadora a avançar en l’objectiu de l’alliberament nacional. Ha reiterat el seu “compromís clar de fer possible la culminació de la independència”, objectiu que considera “indissociable de la lluita pel progrés, la justícia social i la millora de la vida de la ciutadania”. I per aconseguir-ho, ha assegurat que “només hi ha una estratègia guanyadora, que és forçar una negociació amb l’Estat espanyol i, paral·lelament, continuar treballant per ser cada vegada més i ser més forts. Sumar, sumar i sumar més independentistes cada dia per ser realment imparables”.

El president ha posat en valor que “hem assegut l’Estat espanyol a negociar la resolució del conflicte polític sobre la independència de Catalunya, i això no s’havia aconseguit mai”. Per això, ha fet una crida a ser “ambiciosos” i “no desaprofitar cap oportunitat”, perquè “si som capaços d’arrencar-ne els nostres objectius, com són l’amnistia i l’autodeterminació, aconseguirem protegir a totes les persones represaliades i donarem la veu a la ciutadania de Catalunya perquè decideixi el seu futur, que és el que volem”.

En aquesta mateixa línia, el president ha fet notar que “la delegació catalana representada pel Govern a la mesa representa tota la societat i hi porta els grans consensos del país”. I ha afegit que “la proposta que sorgeixi de la mesa serà referendada per la ciutadania. Tothom hi és interpel·lat: independentistes i no independentistes”.

El cap de l’Executiu ha insistit que “el referèndum és la proposta més inclusiva que es pot posar sobre la taula per resoldre el conflicte polític, perquè estem parlant d’un procés democràtic, lliure, legítim, on tothom pot defensar la seva posició en igualtat de condicions”.

Aquest procés de negociació “no serà ràpid ni fàcil”, ha explicat Aragonès, “però és la millor alternativa que tenim a les nostres mans”. I a remarcat que “aquella aliança que ens ha fet poderosos moltes vegades: entre institucions, partits, societat civil i ciutadania, ens permetrà portar la iniciativa en les negociacions i fer inevitables els nostres objectius”.

 

Recuperació econòmica i Fons Next Generation

En el camí de la recuperació econòmica davant la crisi derivada de la pandèmia, el  president el cap del Govern ha insistit en la necessitat de “treballar per ajudar els sectors més afectats” i de “transformar el model productiu de Catalunya”. En aquest sentit, ha dit que “tenim una gran oportunitat de fer-ho de la mà dels recursos provinents dels Fons Europeus Next Generation”.

Pere Aragonès ha reivindicat que “és indispensable que la Generalitat sigui qui gestioni directament la part dels fons europeus que ens correspon com a país” i ha lamentat que “el Govern espanyol, lluny de seguir aquest camí, ha tirat pel dret presentant a la Comissió un pla de recuperació que arracona el Govern de Catalunya”. “Ignorant la veu de les administracions més properes a les necessitats de la població i del teixit productiu, el Govern espanyol menyscaba les nostres institucions i els interessos de la nostra ciutadania”, ha denunciat.

En relació a la situació generada arran de la pandèmia i a les actuacions per fer front a les seves conseqüències, Pere Aragonès també ha assenyalat que “tenim un gran repte: és indispensable incrementar el percentatge de població vacunada d’entre els que tenim entre 12 i 39 anys”, i ha una crida a fer-ho, perquè “això va de protegir-nos a tots”.

 

Creació d’una companyia energètica pública

El president també ha assenyalat que la transformació del model productiu ha d’anar acompanyada “d’una inajornable transició cap a les energies renovables”, i ha manifestat que es treballarà per assegurar que “els projectes de noves instal·lacions comptin amb la participació dels habitants dels nuclis on es vulguin situar”

“Hem de fer un gran salt endavant. Si aquesta transició energètica no la fem nosaltres, ens la faran des de fora i seguint amb el model energètic extractivista i oligopolístic que ha predominat fins ara”, ha insistit el president. I ha fixat com a mesures principals dins d’aquest àmbit “el desenvolupament del Pacte Nacional per a la Transició Energètica”, que contempla arribar al 100%% de renovables el 2050, i la creació “d’una companyia energètica pública” que ha de permetre a l’administració incidir en totes les fases del sector elèctric, per poder definir i planificar el model de transició energètica”.


Estratègia d’equitat menstrual

En l’àmbit de la transformació feminista, el president ha assenyalat que el Govern desenvoluparà, entre d’altres mesures, el desplegament d’una “estratègia d’equitat menstrual emmarcada en una estratègia nacional per a la garantia dels drets sexuals i reproductius”. El president ha fet notar que l’accés als productes d’higiene menstrual tenen un important impacte en l’economia de les dones fins al punt que una de cada quatre ha d’escollir entre comprar aquests productes i d’altres també bàsics, i tenen també un important impacte ambiental.

Per tot això, ha  anunciat que aquest mateix curs escolar es desplegarà una política d’equitat menstrual  “distribuint gratuïtament productes sostenibles mediambientals a centres educatius així com a d’altres col·lectius amb dones en situació de vulnerabilitat”, i es prioritzarà l’accés a productes reutilitzables com la copa menstrual.

El president ha detallat també altres accions que es duran a terme dins la transformació feminista com són la “línia específica dotada amb 21 milions d’euros per a la contractació de dones víctimes de violència masclista o que es troben en situació de discriminació per lloc de procedència, ètnia o religió”; el desenvolupament del “Pla Nacional d’Impuls de l’Esport Femení” en coordinació amb tots els agents esportius i institucionals, i la voluntat ferma de l’Executiu “d’erradicar” la violència contra les dones, “una qüestió política de primer ordre per a aquest Govern”, ha dit. 

Pere Aragonès ha citat també altres mesures com la decisió de l’Executiu de desplegar la llei d’igualtat de tracte i no discriminació; l’elaboració de l’avantprojecte de Llei de memòria democràtica, i la voluntat de treballar “per convertir la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana en un centre d’interpretació de la memòria i de denúncia del franquisme”.


80 milions per a salut mental

En l’àmbit de la transformació social, el president ha destacat que es prioritzarà l’atenció a la salut mental i ha afirmat que “destinarem 80 milions d’euros del pressupost a reforçar i transformar la xarxa de salut mental, sobretot la infantil i la juvenil”. “Prioritzar el benestar emocional i la salut mental de la població és un objectiu de país, una prioritat ineludible que abordarem elaborant i aprovant el Pacte Nacional per a la Salut Mental per aconseguir la recuperació i la rehabilitació comunitària de les persones afectades”, ha reblat.

En aquest mateix àmbit, ha subratllat el compromís del Govern de “destinar el 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària, perquè esdevingui realment l’eix del sistema, així com a augmentar i estabilitzar la plantilla actual d’atenció primària”. Així mateix, ha fixat com a objectiu incrementar el pressupost de la sanitat pública en 5.000 milions d’euros addicionals al llarg dels pròxims cinc anys.

Pel que fa a polítiques d’habitatge, ha posat de relleu l’ampliació del programa #Reallotgem amb l’objectiu d’aturar els desnonaments imminents oferint un contracte de lloguer al propietari per mantenir les famílies en el seu habitatge. A aquest programa s’han destinat 20 milions d’euros complementaris. També ha dit que es desplegarà “una bateria d’actuacions per tal de garantir-ne l’accés i la permanència a les persones i famílies més vulnerables, amb mesures com la modificació del protocol de llançaments judicials o les línies d’ajuts al pagament del lloguer,  i l’augment del parc públic d’habitatge”.


Pacte Nacional per la Llengua

Durant la seva intervenció, el president també ha anunciat que “impulsarem el Pacte Nacional per la Llengua” per tal de “revaloritzar aquest actiu com a llengua de trobada i de cohesió social”. Aquest pacte perseguiràobjectius compartits, com que tothom a Catalunya estigui en disposició d’entendre i parlar el català o que el català tingui presència en tots els àmbits”.

En aquesta mateixa línia, Pere Aragonès ha assenyalat que “és imprescindible que la nova llei espanyola de comunicació audiovisual protegeixi la llengua catalana i el nostre sector audiovisual”. I ha afegit que “avui mateix, el Govern ha fet el primer pas per elaborar la nova llei catalana de comunicació audiovisual, actualitzant el marc normatiu vigent des del 2005, que ha quedat totalment desfasat”. “Protegim el present i el futur de la llengua catalana”, ha conclòs.

En diferents moments de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha apostat per “una nova manera de governar; àgil, eficaç, propera, disruptiva, capaç d’aprofitar tot el talent del país i posar-lo al servei del conjunt de la ciutadania”. Ha posat de relleu que “no hi ha les cares de sempre al capdavant de la Generalitat. I això es nota. No farem el de sempre. Venim a fer canvis profunds, a canviar inèrcies”.

En aquesta línia, ha fet una crida a “abandonar els gestos estèrils, la crispació, la polèmica interessada, el tacticisme, el conservadorisme amagat darrera del ‘passar pàgina’, la política de curta volada” i a “treballar conjuntament des dels consensos perquè aquest país se’n pugui sortir”.

3  

Imatges

El president, durant la seva intervenció

El president, durant la seva intervenció 1022

El president, a l'hemicicle

El president, a l'hemicicle 2058

El president, a l'hemicicle

El president, a l'hemicicle 4005

1  

Fitxers adjunts

Discurs del president

Discurs del president
PDF | 1000