El conseller Jaume Giró, durant la seva intervenció al Ple del Parlament

El conseller Giró anuncia al Parlament que el Govern aprovarà els Pressupostos per al 2022 "a principis de novembre"

query_builder   6 octubre 2021 19:52

event_note Nota de premsa

El conseller Giró anuncia al Parlament que el Govern aprovarà els Pressupostos per al 2022 "a principis de novembre"

  • Destaca que no està previst que la pressió fiscal augmenti a Catalunya l’any vinent i descarta un increment de l’impost sobre el patrimoni i de les càrregues tributàries a les empreses familiars
  • Giró afirma que “de tots els greuges que pateix Catalunya, el dèficit fiscal és el més sagnant pel benestar i el progrés dels ciutadans” i el situa el 2020 en uns 18.000 milions
El conseller Jaume Giró, durant la seva intervenció al Ple del Parlament

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha anunciat avui que el Consell Executiu aprovarà els comptes per a l’any que ve “a principis de novembre”, per tal que puguin entrar en vigor al començament del 2022. Així ho ha avançat el responsable econòmic de l’executiu en resposta a una pregunta del grup parlamentari socialista, durant la sessió de control al Govern que ha tingut lloc aquest matí al Parlament.

En la mateixa sessió i preguntat pel grup de la CUP sobre les polítiques redistributives del Govern, Giró ha posat de manifest que, en l’àmbit fiscal, cal millorar “allà on som més progressius” i ha fet notar que “on tenim marge, on podem col·laborar, és a l’IRPF, sobretot en els trams més baixos”. “Treballem aquí, ajudem a qui més ho necessita, és la prioritat que podem compartir”, ha assegurat.

Precisament, sobre fiscalitat a Catalunya, el conseller ha insistit que “lno està previst que la pressió fiscal augmenti a Catalunya l’any vinent. No augmentarà l’impost sobre el patrimoni, ni apujarem els impostos a les empreses familiars”. En una interpel·lació sobre fiscalitat, Jaume Giró ha apuntat que el compromís del Govern és “amb la fiscalitat mediambiental, en un sistema impositiu que vagi convergint amb els estàndards europeus, i en un marc tributari orientat a la redistribució i a la correcció de la desigualtat”.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que pràcticament un 75% de la recaptació per tributs propis té a veure amb la protecció del medi ambient, incloent els canons de l’aigua i residus, i que el Govern complementa amb els seus propis fons les partides destinades a dependència, “que haurien de sufragar-se amb fons de l’Estat”.

Infrafinançament i dèficit fiscal crònic

En la seva intervenció, Giró ha afirmat que “de tots els greuges que pateix Catalunya, el dèficit fiscal és el més sagnant pel benestar i el progrés dels ciutadans” i ha recordat que per a l’any 2020, aquest dèficit se situaria, segons les estimacions del Departament d’Economia, en uns 18.000 milions, el que representa uns 2.400 euros per persona. Aquest dèficit se suma a “l’infrafinançament crònic i estructural” del país. Segons ha detallat el responsable econòmic del Govern, any rere any, Catalunya passa de ser la tercera comunitat amb major capacitat fiscal per recaptació a ser la catorzena, si es té en compte la redistribució excessiva que fa el sistema de finançament i el cost de la vida a Catalunya. Amb dades del 2018, això suposa passar de 2.967 €/habitant a 2.394€/habitant, molt lluny de les comunitats que es situen en les primeres posicions, i que es situen en 3.750€/habitant.

“Aquesta insuficiència financera és la que ha portat a haver d’incrementar la càrrega impositiva per prestar els mateixos serveis”, ha destacat el conseller. “El pressupost de la Generalitat de Catalunya està en 36.000 milions d’euros en el conjunt del sector públic. Això representa que el govern gestiona uns recursos equivalents a 4.800 euros per ciutadà. Si tinguéssim una balança fiscal equilibrada, passaríem d’aquests 4.800 euros a 7.200 euros per ciutadà i any“ ha reblat.

1  

Imatges

El conseller Giró, durant la seva intervenció

El conseller Giró, durant la seva intervenció 83

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa de la intervenció del conseller Jaume Giró al Parlament

Nota de premsa de la intervenció del conseller Jaume Giró al Parlament
DOCX | 92

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined