• En la inauguració de la 32a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu, el cap de l’Executiu ha remarcat que “cal reindustrialitzar el país en clau verda i digital” i fer-ho “amb equilibri territorial”
El president durant el col·loqui posterior a la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar{"name":"2021/10/29/11/57/0688868b-8fe2-4f1d-8940-5f69b98661c7.jpeg","author":"Jordi Bedmar. Gabinet de comunicació del president","type":"0","location":"0","weight":"161"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat aquest matí que Catalunya ha d’avançar cap a una societat amb igualtat d’oportunitats i que, per fer-ho, “ha de generar riquesa per poder repartir-la”. “Catalunya ha d’esdevenir aquest estat emprenedor que es posa al costat de la creació de riquesa per poder-la repartir. Només si tenim un país de prosperitat, i aquesta és compartida, podrem fer front a tots els reptes de futur”, ha reblat.

Amb aquesta idea el president ha inaugurat aquest matí, a la Seu d’Urgell, la 32a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu, enguany amb el títol Resiliència empresarial. Durant el seu discurs, ha desgranat les eines que té Catalunya per encarar la reconstrucció derivada de la crisi de la Covid-19 i ha insistit en què la sortida d’aquesta crisi ha de ser diferent de les anteriors. No serem competitius a nivell internacional si ho fem només en base a la contenció de les rendes salarials. Ho farem amb innovació i, a diferència d’altres crisis, tenim els instruments per fer-ho”, ha destacat Aragonès.

Per fer front als reptes immediats i de futur, el cap de l’Executiu ha explicat els quatre àmbits de transformació que el Govern s’ha marcat: social, verd, feminista i democràtic. Uns reptes que ha destacat que no ens han de fer caure en el desànim, perquè tenim un país preparat per fer-los”. “Hem de tenir la confiança en què aquest país no només se’n sortirà, sinó que ho farà bé, perquè ho farem de forma col·lectiva”, ha remarcat.

A nivell climàtic, Pere Aragonès ha insistit en la necessitat de “mitigar i adaptar-nos” als efectes d’un canvi climàtic que canviarà sectors econòmics claus com el de l’automoció o el càrnic. I ha apostat de nou per fer la inevitable transició cap a les energies renovables “de forma distribuïda, descentralitzada i participada per la ciutadania i el territori”.

En quant a la transformació democràtica, ha destacat que hi ha zones del país, com les comarques de muntanya, que “necessiten nous models de governança amb equilibri territorial”. I ha insistit en el seu compromís amb “el diàleg i la negociació” per assolir una resolució democràtica del conflicte entre Catalunya i Espanya que també “ha servir també per generar l’estabilitat necessària perquè es pugui produir el progrés econòmic i social”.


Reindustrialització del país en clau verda i digital

Respecte al futur del model productiu de Catalunya, el cap de l’Executiu ha subratllat que “hem de reindustrialitzar el país en clau verda i digital”, i fer-ho “amb equilibri territorial”. I ha assegurat que els 27 projectes estratègics de transformació de l’economia amb què el Govern treballa “donen resposta a les necessitats de l’economia catalana, però també a les necessitats de l’economia europea”. “I creiem que aquí també podem fer una aportació des de Catalunya cap a Europa”, ha reblat.

Això passa gràcies a “tenir un sistema de centres de recerca i transferència tecnològica de qualitat i a tenir una base industrial de llarga tradició que ha demostrat que, crisi rere crisi, després de cada ensopegada, es pot aixecar i ho fa amb força”.

 El president ha citat projectes relacionats amb el xip europeu, el desenvolupament de proteïna vegetal o la tecnologia quàntica com “la llavor que ens ha de permetre, d’aquí a una dècada, estar ben posicionats per tornar a ser regió líder industrial a nivell europeu”.

“Europa ha actuat ràpid i bé, i ara ens correspon a nosaltres”, ha remarcat el president. I per fer-ho, ha explicat que el Govern està impulsant eines com el reglament de la llei de traçabilitat econòmica o la revisió dels procediments en l’àmbit urbanístic. L’Executiu també vol incidir en la “mancança important de talent en molts sectors industrials i de serveis” i fer-ho “passant del 20 al 40% de titulats en FP en la propera dècada”.

3  

Imatges

Trobada empresarial (1)

Trobada empresarial (1) 3395

Trobada empresarial (2)

Trobada empresarial (2) 3307

Trobada empresarial (3)

Trobada empresarial (3) 4722