energetica publica

El Govern aprova el Programa per al disseny i la creació de l'energètica pública

query_builder   23 novembre 2021 13:22

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Programa per al disseny i la creació de l'energètica pública

  • L’energètica pública serà un element clau d’un nou model energètic propi distribuït, descentralitzat, participat i amb cohesió territorial

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat avui el Programa temporal per al disseny i la creació d’una empresa energètica pública. El Programa restarà adscrit a la Direcció General d’Energia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’energètica pública serà un element clau del nou model propi per accelerar la transició energètica a Catalunya, amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050. Un model energètic distribuït, democràtic, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania, per al qual esdevé fonamental disposar d’un instrument públic amb capacitat inversora en la generació elèctrica, la distribució, els serveis de recàrrega del cotxe elèctric, els serveis d’emmagatzematge, els serveis d’agregació de demanda flexible, i els serveis de comercialització lligats a aquests nous models econòmics.

El Programa té la finalitat de dissenyar la creació d’aquesta empresa pública per fomentar la transició energètica a Catalunya, que promogui la participació de la ciutadania en la creació de comunitats energètiques locals, que exploti la infraestructura pública i altres recursos del país en la creació d’una xarxa de producció i estudiï les possibilitats de la distribució, tot cercant el canvi de model energètic, afavorint-ne la democratització, l’equilibri territorial, el baix impacte ambiental i l’assoliment d’uns preus justos.

Les competències principals assignades a aquest Programa són:

  • Dissenyar l’empresa amb l’objectiu d’accelerar la transició energètica a Catalunya per assolir una societat neutra en carboni a través de la sobirania energètica amb projectes de generació i distribució d’energies renovables.
  • Dotar l’empresa dels recursos i empara legal per explotar energèticament tots els equipaments propietat de la Generalitat i els que s’arribi a acords que siguin propietat de tercers.
  • Capacitar l’empresa per poder col·laborar amb altres agents públics, privats i ciutadans per al foment de les comunitats energètiques locals i territorials.
  • Atribuir a l’empresa el potencial per fomentar el canvi a un model de mobilitat sostenible, compartida i, preferentment, pública.

El Programa per al disseny i creació d’una empresa energètica pública s’emmarca dins del Pla de Govern de la XIV legislatura, que preveu la creació d’una energètica pública com a mesura per alinear les polítiques energètiques amb les de preservació del medi natural fent èmfasi en la transició a les energies renovables.

El mateix pla de Govern preveu aquesta mesura com la forma de vehicular la participació de l’Administració en la propietat de noves plantes de generació renovable, i ajudar i participar en el desenvolupament de comunitats energètiques renovables i ciutadanes;  entrar a la gestió pública de les centrals hidroelèctriques de les quals en caduquin les concessions, i participar en la gestió dels serveis de recàrrega de vehicles elèctrics. 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined