El conseller Jaume Giró, durant la presentació dels Pressupostos 2022 a Girona

La Generalitat preveu invertir a la vegueria de Girona 111,5 milions d'euros l'any 2022

query_builder   24 novembre 2021 15:36

event_note Nota de premsa

La Generalitat preveu invertir a la vegueria de Girona 111,5 milions d'euros l'any 2022

  • Transport, salut, educació i mediambient són els àmbits que rebran més diners durant el proper exercici.
  • El conseller Giró presenta el Projecte de pressupostos de la Generalitat a Girona davant els agents econòmics i socials, en un dinar-col·loqui que ha tingut lloc aquest migdia a Banyoles
El conseller Jaume Giró, durant la presentació dels Pressupostos 2022 a Girona

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2022 aprovat pel Govern preveu invertir 111,5 milions d’euros a les comarques de Girona, xifra que incrementa un 1,2% la inversió directa i que representa un 6,6% de tota la inversió territorialitzada del govern. A més, aquesta injecció de diners comportarà unes obligacions pluriennals compromeses a Girona de 66,5 milions d’euros per a l’any 2023. Per comarques, els imports d’inversió que rebran el Baix Empordà, la Garrotxa o la Selva el proper exercici seran similars als d’aquest any. I, en el cas del Pla de l’Estany, el compromís d’inversió per al 2023 supera el previst per al 2022.

Aquestes són les dades més destacades del Projecte de pressupostos de la Generalitat a Girona, que ha presentat avui el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, davant els agents econòmics i socials del territori. L’acte ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Girona i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer; la delegada  territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral; i el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Ferran Rodero.

Durant la seva intervenció, el conseller ha destacat que “aquests pressupostos són l’instrument que ens ha de permetre superar els efectes terribles de la pandèmia”. “Són uns pressupostos per reactivar Girona i per reactivar Catalunya”, ha afirmat. Giró, que ha qualificat la presentació territorial dels comptes d’”exercici de transparència”, necessari per “conèixer de primera mà les inquietuds de la ciutadania” i poder intercanviar els diferents punts de vista, ha explicat que “només escoltant i recorrent el territori, els representants polítics podrem ajudar i satisfer les necessitats dels ciutadans del nostre país”

El transport i la salut, “dues prioritats que no podem deixar de banda”

El 61% de la inversió es concentra en el transport i la salut, i arriba al 85% si hi afegim els imports dedicats al cicle de l’aigua, l’educació i a actuacions ambientals. Segons el conseller, aquesta distribució “posa de manifest que el Govern és molt sensible a les demandes dels ciutadans i, en el cas de Girona, tenim molt clar que el transport i les infraestructures són dues prioritats que no podem deixar de banda”. Així, el Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 preveu destinar 35,9 milions a la conservació, millora i condicionament de carreteres; 26,3 milions a actuacions en diversos centres sanitaris del territori; 9,4 milions a obres relacionades amb el cicle de l’aigua; 8,9 milions a reformes en quatre escoles i a la construcció de quatre de noves; i 6,8 milions a fomentar el turisme.

  • L’Alt Empordà rebrà una inversió de 17,7 milions d’euros, que es repartiran de la manera següent: 2,9 milions per a la construcció de la Comissaria de Districte de la Jonquera, 2,5 milions per impulsar el centre de mercaderies El Far d’Empordà – Vilamalla; 2,3 milions a la conservació de carreteres; 1,6 milions per a obres d’accessos al Parc natural del Cap de Creus; 1,3 milions pel tram Verges-Albons de la via verda a l’entorn de la C-31; 1,1 milions per a la depuradora de Pau; i 1,1 milions per a la construcción de la nova Escola Josep Ribot i Olivas, a Vilamalla. La inversió compromesa per a l’any 2023 puja un total de 8,15 milions d’euros.
  • La dotació per al Baix Empordà serà de 8,1 milions, dels quals destaquen els 2,3 milions per rehabilitar el pont de la carretera C-252, al tram Ultramort-Verges; els 2 milions per a la conservació de carreteres; i els 1,6 milions que es dedicaran a la construcció de dos nous centres educatius, l’Escola Vall-Llobrega i l’Escola Fanals, i a les obres RAM 2020 de l’Institut Sant Feliu de Guíxols. La inversió compromesa per a l’any 2023 és de 5,44 milions d’euros.
  • En el cas de la Garrotxa, la inversió se situa en 8 milions d’euros, que es tradueixen en 1,5 milions per a l’ordenació d’espais exteriors de diferents zones del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; 1,3 milions per urbanitzar el polígon de Llongafollia de Sant Feliu de Pallarols; 1,2 milions per obres a l’EDAR i el col·lector de Castellfollit de la Roca; conservació de carreteres i nova construcció del CAP Olot. La inversió compromesa per a l’any 2023 arriba als 6,17 milions d’euros. La inversió compromesa per a l’any 2023 arriba als 6,17 milions d’euros.
  • El Gironès rebrà 32 milions d’euros. 18,1 milions per a actuacions a l’Institut d’Assistència Sanitària i a l’Hospital Josep Trueta; 4,9 milions per a ampliacions a les escoles Gegant del Rec, de Salt, i Madrenc, de Vilablareix; conservació de carreteres; i projectes de condicionament i millora de la xarxa de reg de la Sèquia de Vinyals. La inversió compromesa per a l’any 2023 assoleix la xifra d’11,51 milions d’euros.
  • La inversió prevista al Pla de l’Estany será de 10,8 milions d’euros, que es destinaran a actuacions de millora de la C-66 (7,1 M); conservació de carreteres (2,2 M); ampliació de l’Institut Josep Brugulat, de Banyoles (1,2 M) i redacció i execució de la nova museografia i obres del museu arqueològic de Banyoles. La inversió compromesa per a l’any 2023 supera la prevista per a aquest any i se situa en 14,45 milions d’euros.
  • El Ripollès rebrà inversions per valor d’11,1 milions d’euros, per a la Vall de Núria (5,7 M); per a la concessió d’obra pública a l’eix viari Centelles-Vic-Ripoll, de la C-17 (2,4 M); per a l’estació d’esquí de Vallter; i per a actuacions de millora i conservació de carreteres. La inversió compromesa per a l’any 2023 serà de 2,93 milions d’euros.
  • Finalment, el Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020 preveu destinar 23,7 milions d’euros a la comarca de la Selva. Concretament, es destinaran 6,9 milions a fer obres d’ampliació als hospitals comarcals de Blanes i la Selva i a la nova construcció del CAP Hostalrich; 2 milions a conservació de carreteres; 1,8 milions a obres de l’EDAR de Tossa de Mar; 1,4 milions per fer obres a la instal·lació de sanejament i depuració de Can Carbonell, a Caldes de Malavella; i 600.000 euros per substituir la coberta de la Llotja Confraria, de Blanes. La inversió compromesa per a l’any 2021 se situa en 17,86 milions d’euros.

El conseller ha volgut fer un incís especial amb l’hospital Josep Trueta. Tot i recordar que el pressupost no concreta cap actuació específica per al nou Trueta perquè “fa relativament poc que s’ha decidit el seu emplaçament i ara la feina és sobretot planificar el projecte”, sí que es destinen inversions a l’actual hospital. Entre d’altres, ha apuntat partides que pugen a 6,2 milions per a les obres d’ampliació del bloc quirúrgic i l’hospital de dia oncològic del centre sanitari o per a diagnòstic per la imatge i medicina nuclear del centre sanitari.

“Un instrument de cohesió territorial que dona resposta a les demandes de la ciutadania”

La delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, ha agraït al conseller Giró la voluntat d’explicar els pressupostos de manera territorialitzada. “Catalunya necessita uns pressupostos transformadors que contribueixin al progrés social i econòmic del país”, ha destacat, a l’hora que ha defensat que són “una eina de reactivació per superar el sotrac de la Covid 19” i, al mateix temps, ha assegurat que “esdevindran una palanca de canvi que ens dotarà dels recursos necessaris per treballar per la transformació social, democràtica, verda i feminista que s’impulsa des del Govern de la Generalitat”. Cañigueral ha afegit que els comptes que avui s’han presentat a Girona són “un instrument de cohesió territorial que dona resposta a les demandes de la ciutadania, tant si es viu en un micropoble, com en una gran ciutatque permetran avançar cap al progrés econòmic de la demarcació de Girona i del conjunt del país”.

Uns pressupostos per a la reactivació social i econòmica

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 és el principal instrument del Govern per impulsar la reactivació social i econòmica de  Catalunya després de la crisi derivada de la Covid-19. Amb aquest objectiu, els comptes preveuen un increment excepcional de la despesa pública, que assoleix un valor rècord de 38.139 M€, 5.618 M€ més (17,3%) que en el darrer pressupost aprovat (2020). Aquest augment dels recursos ha estat possible gràcies a l’aportació dels Fons Next Generation, que el 2022 ascendeixen a 2.142 M€.

Per àmbits, la despesa social concentra el 74,6% dels recursos totals, i els departaments que més incrementen la seva dotació són Salut (11.171 M€, 1.456 M€ més), Educació (6.681 M€, 1.009 M€ més) i Drets Socials (3.969 M€, 905 M€ més). Entre els trets més destacats dels comptes destaca el seu caràcter fortament inversor, fins al punt que la inversió del conjunt del sector públic s’enfila fins als 3.951 M € i gairebé dobla la pressupostada el 2020 (2.012 M€).

La trobada d’avui ha estat la segona d’un seguit de visites territorials que el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, té previst fer en les properes setmanes per explicar el Projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 a les vuit vegueries catalanes. L’objectiu d’aquestes xerrades és donar a conèixer les grans xifres dels comptes per a l’any que ve, juntament amb el detall de les inversions territorialitzades, i què comportarà la seva aprovació.

 

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 90

ReActivem Girona Pressupost 2022

ReActivem Girona Pressupost 2022
PDF | 1679

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined