• La consellera anuncia, durant la celebració de la Taula del Cava, la publicació dels costos mitjans de producció del raïm per algunes varietats i territoris significatius on s’elabora cava a Catalunya, per dotar de major transparència i equitat a la cadena de valor
  • El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amplia l’any 2022 la partida destinada a substituir el sucre per Most Concentrat Rectificat (MCR) fins al milió d’euros
Taula del cava
La consellera Jordà, durant la celebració de la taula del cava.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha reclamat avui que “la via de la recuperació del sector del cava es faci extensiva a tota la cadena de valor”. En aquest sentit, la consellera ha afegit que “de res servirà aquesta recuperació si no aconseguim el millor equilibri oferta-demanda possible i el corresponent impacte sobre els preus del raïm, del vi base cava i del producte final”. Jordà ha fet aquestes declaracions després de participar a la Taula del Cava a Vilafranca del Penedès, el fòrum de concertació sectorial creat l’any 2019 per avançar en la millora de la sostenibilitat i buscar solucions compartides per aquest sector estratègic per al país. En la taula també han participat el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, la directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes.

La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha recordat que "venim d’uns anys molt complicats per al sector, pels importants estocs acumulats, les dificultats en la venda del producte final i els baixos preus percebuts per part dels viticultors, la COVID i la gran afectació del míldiu de l’any passat". Malgrat això, Jordà ha remarcat que "les xifres ens indiquen que el sector ha anat superant aquestes dificultats i estem en una via de recuperació: a data d’avui hem superat els nivells d’exportacions de l’any 2019 i pràcticament, recuperat els del 2018, tant pel que fa al vi com al cava".

Publicació dels costos mitjans de producció

Per contribuir a fer extensiva aquesta recuperació a tota la cadena de valor del cava, Jordà ha reclamat solucions transformadores, com l’impuls de l’ús del Most Concentrat Rectificat (MCR) o la transparència en els costos de producció reals de tota la cadena. En aquest sentit, Jordà ha anunciat que la Generalitat liderarà l’elaboració d’un estudi de costos mitjans de producció de raïm per algunes varietats i territoris significatius on s’elabora cava a Catalunya, i que es presentarà abans de la propera verema. El treball el coordinarà el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb l’INCAVI, i el desenvoluparan l’Observatori de la Cadena Alimentària i l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava. Els resultats permetran dotar de major transparència i equitat a la cadena de valor i donar compliment a la Llei de la Cadena Alimentària, que no permet retribuir per sota del preu de producció.

Generalitzar l’ús de Most Concentrat Rectificat

La taula ha servit per fer balanç de les mesures que es van prendre en la convocatòria d’ajuts del passat mes de juliol, com ara el destinat als cellers per substituir el sucre per MCR, una línia estratègica clau per al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’Incavi, per superar la crisi de preus i millorar la sostenibilitat del sector impulsant la substitució de l’ús de sucre no vitícola pel most concentrat rectificat, un líquid transparent, viscós i amb una altíssima concentració de sucres naturals que s’obté del raïm. Aquesta pràctica es vol estendre i generalitzar, ja que promou la utilització d’un producte de la seva mateixa zona geogràfica i que genera noves sortides econòmiques i de valorització del raïm per als viticultors. En total s’han acollit a l’ajut 24 cellers, per un import total de 389.000 euros, i per la convocatòria del 2022 s’ha ampliat l’ajut fins a 1 milió d’euros.

Actualment, en l’elaboració d’escumosos es fa servir majoritàriament sucre en diferents fases de producció, com ara en la segona fermentació o en el licor d’expedició. Si en lloc de sucre s’utilitza MCR elaborat amb raïm de la mateixa DO, es contribueix a equilibrar l’oferta i la demanda de raïm i, al mateix temps, s’avança en l’economia circular i es redueix la petjada de carboni. A més, es singularitza i diferencia encara més el producte, ja que els productors italians i francesos utilitzen sucre per a l’elaboració dels seus escumosos.

Les exportacions de vi i cava creixen aquest 2021

Les exportacions són clau per al vi i el cava del nostre país, i les dades, com ha avançat la consellera, estan sent positives. De fet, s’ha incrementat un 23,55% la comercialització exterior respecte l’any 2020. Des de Prodeca, amb el suport de l’INCAVI, s’està treballant en la comercialització i la projecció exterior dels vins catalans a través de diferents accions. Una de les més importants que s’han desplegat aquest 2021 és el programa European Quality Wines: Taste The Difference, dirigida als mercats de la Xina i dels Estats Units, que està finançat amb 2,5 milions d’euros, i que estarà en marxa fins al desembre de 2023. Les actuacions es dirigeixen, principalment, a comercials, professionals i persones prescriptores, considerats grups estratègics i amb influència per difondre el coneixement i la cultura europea del vi en els seus respectius països.

Entre les accions s’inclouen esdeveniments amb premsa especialitzada i agents del sector, la participació en B2Bs (virtuals i/o presencials), fires, missions inverses, classes magistrals dirigides per sommeliers de prestigi, o la creació de materials promocionals. El projecte compta amb la participació de la DO Cava i nou denominacions d’origen catalanes de vins (DO Alella, DO Conca de Barberà, DO Costers del Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DOQ Priorat i DO Terra Alta).

Durant l’any 2021, a la Xina, s’han realitzat trobades presencials i virtuals amb persones compradores, masterclass a Shanhgai amb la prescripció local, i s’ha participat a la fira Prowine Shangai. Als Estats Units es van presentar els vins i els caves catalans a la TexSom, una de les conferències més rellevants del sector dirigida a professionals, i es van realitzar programes formatius amb escoles de sommeliers a Boston, Denver, Nova York i Chicago. Per al proper 2022 hi ha previstes més actuacions en tots dos països.

Una verema positiva

Durant la Taula del Cava, l’INCAVI ha presentat les dades clau de la verema 2021. En destaca que, tot i la sequera que ha patit sobretot a l’àrea del Penedès, les pluges de la primera quinzena de setembre van facilitar una recuperació del pes i de la producció en gran part de les varietats de raïm. Malgrat això, en varietats primerenques es van detectar dificultats per finalitzar la maduració de manera correcta, amb certa falta de grau. Per aquest motiu, les denominacions d’origen Catalunya, Cava i Costers del Segre van sol·licitar autorització per enriquir amb MCR alguns vins de determinades varietats i subzones.

Pel que fa al volum de producció, s’ha recuperat respecte l’any 2020, marcat per una gran davallada provocada per l’afectació del míldiu, i s’aproxima a la mitjana de l’any 2019, que va ser de 440 milions de quilos de raïm.

 

 

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 2332

Foto 2

Foto 2 258