El Govern amplia en 10 milions d'euros la inversió en compra d'habitatges per tanteig

El Govern amplia en 10 milions d'euros la inversió en compra d'habitatges per tanteig

query_builder   21 desembre 2021 13:30

event_note Nota de premsa

El Govern amplia en 10 milions d'euros la inversió en compra d'habitatges per tanteig

  • Des de 2015, ja s’han destinat prop de 179 milions d’euros a la compra de 3.345 habitatges per tanteig

El Govern ha aprovat l’autorització d’un acord entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català del Sòl pel qual aquest finançarà amb 10 milions d’euros l’Agència perquè pugui comprar habitatges provinents d’execucions hipotecàries i destinar-los a lloguer assequible. S’estima que aquesta quantitat permetrà al Departament de Drets Socials i a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya la compra d’uns 200 habitatges, que es destinaran a lloguer social i serviran per incrementar el parc públic d’habitatge.

Aquest és el quart acord d’aquestes característiques que s’aprova, després que el 2018 l’Executiu autoritzés un primer acord entre les dues parts per un import  de 30 milions, un altre de 20 milions d’euros el 2019 i el darrer, el setembre de 2020, per  23 milions d’euros. 

El Decret llei 1/2015, de 24 de març, de mesures extraordinàries  i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d’execució hipotecària, estableix que la Generalitat de Catalunya pot exercir el dret de tanteig i retracte a favor d’aquests habitatges. Des de la seva entrada en vigor, a finals de 2015, fins a desembre 2021 s’han pogut comprar un total de 3.345 pisos amb una inversió de 178.831.932 euros (uns 53.000 euros per habitatge comprat).

A finals de 2019 es va ampliar fins al 2027 el termini per exercir el dret de tanteig que tenen les administracions i les entitats del tercer sector i que es va fer extensiu a tot Catalunya. Aquest dret es pot aplicar també en segones i terceres transmissions d’habitatges anteriorment adquirits per grans tenidors.

D’aquesta manera, es reforcen els mecanismes de l’administració per fer efectiu el retorn social del rescat bancari. El dret de tanteig i retracte a favor de les administracions permet mobilitzar aquests habitatges per destinar-los a famílies en situació d’especial vulnerabilitat i ha evitat la venda d’aquests pisos a fons d’inversió internacional que podrien haver portat a una nova dinàmica especulativa.

Una altra de les mesures dutes a terme pel Govern per impulsar la compra d’habitatges per tanteig i afavorir l’accés a habitatge assequible han estat els convenis signats entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català de Finances per concedir crèdits bonificats a ajuntaments i entitats del tercer sector per adquirir habitatges per tanteig.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined