Projecte RESET

Neix RESET, un projecte europeu per facilitar la creació de negocis verds i sostenibles al Mediterrani

query_builder   31 gener 2022 12:00

event_note Nota de premsa

Neix RESET, un projecte europeu per facilitar la creació de negocis verds i sostenibles al Mediterrani

  • El Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC) liderarà el projecte i s’encarregarà de coordinar i difondre les bones pràctiques d’emprenedoria sostenible i circular a la Mediterrània
Projecte RESET

El Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC), adherit a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, liderarà un nou projecte europeu per donar suport a la creació de negocis verds i sostenibles al Mediterrani, amb l’objectiu de catalitzar els impactes econòmics, ambientals i socials de negocis verds i circulars a través del desenvolupament de capacitats dels ecosistemes de suport locals, nacionals i regionals.

El projecte RESET (RESults Enabling Transitions: mapping, synthesising and mainstreaming sustainable, green and circular business support achievements in the MED region, for replication and policy-making) està finançat per la Unió Europea a través del programa de cooperació transfronterera ENI CBC MED, i el gestionaran cinc socis ubicats a diferents països del nord i el sud de la conca mediterrània. A banda de l’SCP/RAC, hi participen Beyond (el Líban), PIN S.c.r.l. Serveis Educatius i Científics per a la Universitat de Florència (Itàlia), l’Organització Leaders (Palestina) i INJAZ Tunisia (Tunísia). RESET compta, a més, amb set associats en països com ara Espanya i Grècia, entre els quals figuren la Unitat de Coordinació del Pla de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA) / Pla d’Acció del Mediterrani (MAP) de la Convenció de Barcelona, del qual el SCP/RAC és un centre d’activitats regionals, o la Fundació Universitària Balmes (Universitat de Vic).

Eines de suport empresarial

RESET vol analitzar les pràctiques amb més èxit en la creació de negocis verds per a la seva optimització a escala local, nacional i regional a la Mediterrània. El projecte tindrà 24 mesos de durada (final estimat el 2.12.2023), durant els quals es perseguirà oferir suport als ecosistemes empresarials i iniciatives de promoció de l’emprenedoria sostenible i circular, a través d’accions d’acompanyament, formació i assistència tècnica. Promourà igualment la creació de polítiques públiques amb una sèrie de mesures regionals per al desenvolupament de negocis verds i circulars. Específicament, es tracta d’oferir eines d’avaluació d’impacte i identificarà bones pràctiques de suport empresarial. Amb aquesta finalitat, donarà suport a projectes europeus per desenvolupar habilitats a través d’una ‘clínica de capitalització’, tant a escala local com nacional. A més, RESET oferirà formacions per garantir que aquest coneixement sobre les millors pràctiques en la creació de negocis sostenibles arribi a les persones emprenedores.

D’altra banda, s’elaboraran documents estratègics per al desenvolupament de negocis sostenibles en l’àmbit regional i es crearà una comunitat virtual per reunir actors involucrats. Finalment, un guardó mostrarà les iniciatives de més èxit i els negocis creats a través de projectes ENI CBC MED, en els quals RESET construirà el seu procés de capitalització.

Experiència i expertesa

L’SCP/RAC és responsable de la coordinació i implementació del projecte i gestionarà especialment les estratègies de suport a escala regional. Aquest projecte és fruit de molts anys d’experiència de l’SCP/RAC en el suport a models de negocis basats en la sostenibilitat i l’ecoinnovació. El centre de Barcelona és l’origen d’iniciatives pioneres a través de les quals s’ha ofert la prestació de serveis de formació, entrenament i assessorament, diàleg sobre polítiques, treball en xarxa i accés a finançament.

RESET compta amb un finançament d’un milió d’euros, amb una contribució de la Unió Europea de 900.000 €. L’acceleració de la crisi climàtica a la Mediterrània ha posat de manifest la necessitat de la creació d’una economia verda i sostenible que funcioni per a tothom. La transició cap a una economia circular ofereix clares solucions i beneficis a escala social, econòmica i ambiental. El projecte RESET té un paper fonamental per trobar i codificar respostes i solucions vàlides per tots aquells actors que tenen com a objectiu fomentar la creació de nous models de negoci sostenible i circular.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined