- Les biblioteques seran punts de recollida de portàtils i tauletes en desús, que seran enviats a escoles d’arreu del món per ser reutilitzats i afavorir l’educació en entorns sense recursos i protegir el planeta del canvi climàtic
El Departament de Cultura, a través de les Biblioteques Públiques de Catalunya, participa en una campanya de reciclatge que operarà internacionalment per proveir de dispositius electrònics a escoles d’arreu del món. La iniciativa és una col·laboració amb la plataforma sense ànim de lucre Labdoo, que s’encarrega d’enviar els dispositius als diferents països.
Les biblioteques públiques exerceixen com a punts de recollida d’ordinadors portàtils i tauletes en desús per tal d’afavorir l’economia circular i l’accés a l’educació i la digitalització dels infants més necessitats d’arreu. D’aquesta manera, contribueixen també a combatre el canvi climàtic i la bretxa digital.
La col·laboració amb la plataforma Labdoo, creada per catalans i reconeguda per la UNESCO, permet fer arribar portàtils dotats d’aplicacions educatives a escoles d’arreu del món sense cap cost econòmic i sense generar emissions de CO2 addicionals pel planeta. Aquesta acció conjunta té la voluntat d’assolir diversos objectius de desenvolupament sostenible, però sobretot la prioritat és afavorir l’accés a l’educació en entorns sense recursos i protegir el planeta del canvi climàtic.
Altres campanyes sostenibles del Servei de Biblioteques
El Departament de Cultura té el compromís de promoure projectes per a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 2030) en el sector cultural, que inclouen fomentar l’economia circular i reduir considerablement la generació de residus amb activitats de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.
Així, el servei de Biblioteques ha participat en altres campanyes de sostenibilitat com “Canvia el xip, recicla'ls", iniciada el 2019 en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, també per fomentar la recollida selectiva i el reciclatge d’aparells elèctrics i electrònics a través de les biblioteques públiques. La campanya anava dirigida a intensificar la implicació de la ciutadania en la reducció de residus i a reaprofitar i reciclar els dispositius electrònics.
D’altra banda, la 5a edició del projecte Biblioteques Sense Fronteres, l’any 2021, es va dedicar a la justícia ambiental, i concretament a la defensa, promoció i garantia de la sostenibilitat. L’objectiu d’aquest projecte és oferir activitats virtuals i presencials interactives per a l’abast de la ciutadania eines que li permetin qüestionar i transformar el model econòmic i social cap a un model respectuós amb el planeta. El programa Biblioteques Sense Fronteres, és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.