plaques

Teresa Jordà: "En menys d'una dècada, el 78% del consum elèctric de les depuradores catalanes provindrà d'energies renovables pròpies"

query_builder   30 març 2022 13:46

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "En menys d'una dècada, el 78% del consum elèctric de les depuradores catalanes provindrà d'energies renovables pròpies"

  • La consellera d’Acció Climàtica presenta el pla d’eficiència energètica de l’Agència Catalana de l’Aigua que preveu una inversió global de 159 milions d’euros en 10 anys en instal·lacions d’energia fotovoltaica, producció de biogàs i millores en l’eficiència de les depuradores
  • Aquest any es destinaran 3,3 milions d’euros per construir parcs fotovoltaics a 29 depuradores catalanes

 

Plaques fotovoltaqiues
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, acompanyada del director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha presentat el pla d'eficiència energètica de les depuradores de Catalunya des de la depuradora de Cassà de la Selva-Llagostera

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presentat aquest dimecres el pla d’eficiència energètica de les depuradores de Catalunya. Jordà ha anunciat que el pla “preveu invertir un total de 159 milions d’euros en un termini màxim de 10 anys, per aconseguir assolir que el 78% de l’energia per garantir el funcionament de les depuradores provingui d’energies renovables i pròpies”.

La consellera d’Acció Climàtica ha presentat aquest pla des de la depuradora de Cassà de la Selva-Llagostera acompanyada del director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes. Jordà ha recordat que “el Govern ha accelerat la transició energètica a Catalunya, i té una enorme responsabilitat a l’hora de donar exemple i impulsar les energies renovables també en les infraestructures públiques”.

El pla preveu ja aquest any 2022 invertir 3,3 milions d’euros per construir parcs fotovoltaics en 29 depuradores de tot Catalunya, impulsant l’aposta decisiva en la descarbonització del cicle de l’aigua, reduint les emissions de CO2 i fomentant l’autosuficiència energètica de les depuradores. En l’actualitat, el 15% de les necessitats energètiques de les depuradores ja es cobreixen amb energies renovables (biogàs i fotovoltaica) i, l’any 2023 es preveu que aquesta xifra arribi fins al 20%.  

Aquestes instal·lacions produiran energia elèctrica d’origen renovable que es destinarà a l’autoconsum propi de les instal·lacions de sanejament on s’instal·len. Aquests parcs fotovoltaics, amb una potència total de 2.396 kWpic, generaran l’energia equivalent al consum de 1.100 llars a l’any. La consellera ha presentat el pla a la depuradora de Cassà de la Selva-Llagostera, una de les 29 depuradores on s’actuarà aquest any i on ja s’ha iniciat la construcció d’un parc fotovoltaic, que tindrà una capacitat de producció anual de 14.880 kWh.

Desplegament a tot el territori

El contracte es desplegarà durant 2022 a totes les demarcacions catalanes i està dividit en 6 lots, d’acord amb la proximitat de les instal·lacions de sanejament situades en una mateixa comarca o comarques properes.

Els lots inclouen les següents depuradores:

 

Lot

Municipis i potència FV

Potència FV (kWpic)

Import total

Lot 1

Igualada (93), Martorell (205), Masquefa (20), Piera (100), Vallbona d’Anoia (46)

464

636.772 euros

Lot 2

Abrera (300), Castellbell i el Vilar (50), Monistrol de Montserrat (20), Vacarisses (62), Viladecavalls est (54), Viladecavalls oest (10)

496

704.313 euros

Lot 3

Gelida (50), Montornès (assecatge) (60), Rubí (200), Terrassa (172)

482

629.233 euros

Lot 4

Móra d’Ebre/Móra la Nova (50), Torredembarra (200), Vila-seca i Salou (54), Vila-seca (compostatge) (150)

454

590.555 euros

Lot 5

Agramunt (50), Alcarràs (14), Balaguer (40), Bellpuig (50), les Borges Blanques (19), Solsona (107)

280

434.084 euros

Lot 6

Cassà de la Selva (10), la Bisbal d’Empordà (35), la Jonquera (75), Santa Coloma de Farners (100)

220

327.048 euros

 

Actualment, les instal·lacions fotovoltaiques que estan en servei en un total de 48 depuradores tenen una potència instal·lada de 2.557,9 kWp.

Duplicar la producció de biogàs

El pla d’eficiència energètica de l’ACA també preveu la generació i ús del biogàs a partir dels processos de depuració de les aigües residuals. Les depuradores amb processos de digestions anaeròbies produeixen biocombustible (biogàs) i gràcies a la seva valorització energètica, es pot produir energia renovable per a l'autoconsum. Actualment, l’energia generada a partir del biogàs és de 44 GWh/a, que representa un 14% del consum renovable i que comporten un estalvi energètic en la compra d’electricitat de 4,3 MEUR/any.

Dins del proper període de planificació (2022-2027), es preveu duplicar la producció de biogàs dels 43.600 MWh/any als 110.348 MWh/any, passant del 14% al 40%.

Reducció del 10% amb eficiència energètica

El tercer eix consisteix en millorar la eficiència energètica a les instal·lacions de sanejament. S’està analitzant la informació de les millores en plantes que estan implantant la ISO 50.001, i ajudant a les administracions actuants que tenen grans consums i encara no tenen la ISO implantada. La millora sistemàtica i continua en eficiència energètica ofereix possibilitats de reducció de consum de l’ordre del 10-11%.

Ampliació de l’EDAR de Cassà de la Selva-Llagostera

La consellera ha aprofitat la visita per oficialitzar l’ampliació de la depuradora de Cassà de la Selva-Llagostera. Els treballs, que han suposat una inversió de 4,4 milions d’euros, garantiran les necessitats de sanejament actuals i futures dels dos municipis, ja que la planta gairebé duplica la seva capacitat de tractament, passant dels 2.984 m3/dia (17.406 habitants equivalents) als 5.968 m3/dia (29.840 habitants equivalents).

Per fer possible aquest increment de capacitat, s’ha construït una nova línia de tractament paral·lela a l’existent i s’ha millorat el pretractament, a més d’altres actuacions que han incidit en la línia de fangs. També s’ha incorporat una nova estació de bombament a la xarxa de col·lectors i s’han fet diverses actuacions orientades a reduir els sobreeiximents en episodis de pluges intenses i el seu impacte sobre el medi.

 

2  

Imatges

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, acompanyada del director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha presentat el pla d'eficiència energètica de les depuradores de Catalunya des de la depuradora de Cassà de la Selva-Llagostera

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, acompanyada del director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha presentat el pla d'eficiència energètica de les depuradores de Catalunya des de la depuradora de Cassà de la Selva-Llagostera 256

Aquest any 2022 es preveu invertir 3,3 milions d'euros per construir parcs fotovoltaics en 29 depuradores de tot Catalunya

Aquest any 2022 es preveu invertir 3,3 milions d'euros per construir parcs fotovoltaics en 29 depuradores de tot Catalunya 258

1  

Fitxers adjunts

Plafó sobre l'impuls de l'energia fotovoltaica i la descarbonització del sanejament

Plafó sobre l'impuls de l'energia fotovoltaica i la descarbonització del sanejament
PDF | 1002

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined