La consellera Jordà durant la inauguració del Foodback

La consellera Jordà inaugura el centre Foodback d'aprofitament alimentari de Mercabarna

query_builder   31 març 2022 14:18

event_note Nota de premsa

La consellera Jordà inaugura el centre Foodback d'aprofitament alimentari de Mercabarna

  • El centre repartirà els excedents de fruites i hortalisses entre les entitats socials d’arreu del territori 
  • El Departament aporta 120.000 euros al pressupost anual de manteniment del centre Foodback
La consellera Jordà durant la visita al Foodback

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han inaugurat aquest dijous el centre Foodback d’aprofitament alimentari de Mercabarna, a les instal·lacions del polígon alimentari.

El Foodback és un projecte pioner de bioeconomia circular que té com a objectiu incrementar l’aprofitament de fruites i hortalisses no comercialitzables, però que són aptes per al consum humà. Pretén multiplicar per 2,5 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys, passant de les 1.500 tones de productes recuperats actualment a les 3.000 tones el 2026. El projecte està gestionat per Mercabarna juntament amb la Fundació Banc dels Aliments i Formació i Treball Empresa d’Inserció SLU, i compta amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Ajuntament de Barcelona,  Assocome (Associació d’Empreses de Mercabarna), Caritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja de Catalunya i la Fundació “la Caixa”.

Durant l’acte inaugural, la consellera Jordà ha destacat la necessitat d’avançar en l’àmbit de la lluita contra el malbaratament alimentari i promoure “un sistema alimentari més sostenible, basat en els principis de la bioeconomia circular”. “En parlar de producció, elaboració i comercialització dels aliments també estem parlant de la disponibilitat de sòls fèrtils, de l’accés a les llavors i a l’aigua i de l’ús de l’energia”, ha explicat la consellera, al mateix temps que ha assenyalat que els recursos naturals són limitats i que “cal un model circular on reciclar i reaprofitar siguin l’element clau i on la prevenció sigui la fita a assolir”.

En aquest sentit, la consellera ha afirmat que “en aquest nou sistema alimentari més sostenible, el sentit comú ens marca un objectiu clar: reduir el malbaratament alimentari" i iniciatives com el Foodback “ens ajuda a sensibilitzar i educar sobre aquest greu problema”

 

Col·laboració amb les entitats socials

Al Foodback, ubicat en un magatzem de 900 metres quadrats, es fa el triatge de fruites i hortalisses excedentàries aportades per les prop de 600 empreses majoristes ubicades a Mercabarna i, posteriorment, es distribueix el producte aprofitable per al consum a entitats socials d’arreu de Catalunya. Paral·lelament també es preveu engegar iniciatives de transformació dels aliments com ara l’elaboració d’àpats per a menjadors socials per aprofitar al màxim els excedents.

La construcció de la instal·lació ha tingut un cost d’1 milió d’euros i el pressupost anual de funcionament del centre és d’uns 400.000 euros, dels quals el Departament aportarà 120.000 euros.

3  

Imatges

La consellera Jordà durant la seva intervenció a la inauguració del Foodback

La consellera Jordà durant la seva intervenció a la inauguració del Foodback 78

Foto de grup

Foto de grup 204

La consellera Jordà i l'alcaldessa Colau durant la visita al Foodback

La consellera Jordà i l'alcaldessa Colau durant la visita al Foodback 257

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined