borrissol

En marxa la campanya per reduir els incendis als boscos de ribera

query_builder   13 maig 2022 11:42

event_note Nota de premsa

En marxa la campanya per reduir els incendis als boscos de ribera

El Cos d’Agents Rurals, el Grup Especial d’Incendis Forestals (GEPIF) i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) inicien l’operatiu per minimitzar els focs forestals que tenen el seu origen en el borrissol de pollancres o àlbers

Les actuacions ja han començat a les comarques de Lleida i acaben a principis de juny a la part més oriental del territori

 

 

GEPIF
El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) aplicacant aigua sobre el terreny cobert de borrissol

El Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), del Departament d’Acció Climàtica, el Cos d’Agents Rurals, del Departament d’Interior, i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) han posat en marxa la campanya per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en el borrissol que produeixen els arbres de ribera, sobretot el pollancre (Populus nigra) o l’àlber (Populus alba).

Les actuacions han començat aquesta setmana a les comarques de Lleida i finalitzen a principis de juny a la part més oriental del territori.

L’operatiu compta amb prop de 50 agents del Cos d’Agents Rurals, així com amb  personal del GEPIF i membres de les ADF que fan treballs de ruixat amb aigua per compactar el borrissol, minimitzar l’oxigen, i reduir-ne el risc d’ignició.

La campanya, que es realitza cada any des del 2011, té com a objectiu la prevenció de danys personals i materials, sense oblidar la importància biològica d’aquests espais. Cal tenir en compte que les riberes són corredors biològics on habiten multitud d’espècies de fauna, especialment ocells, que en aquesta època inicien el període reproductor. També s’eviten danys a propietats privades, plantacions forestals i cultius d’arbres fruiters.

L'operatiu compta amb prop de 50 agents del Cos d'Agents Rurals
L'operatiu compta amb prop de 50 agents del Cos d'Agents Rurals

La iniciativa preveu actuar especialment en llocs d’afluència de gent, com carreteres, marges de camins o àrees recreatives de les següents comarques:

  • Barcelona (Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental)
  • Catalunya Central (Anoia, Solsonès, Bages, Berguedà i Osona)
  • Lleida (Noguera i Segrià)
  • Penedès (Alt Penedès)
  • Terres de l’Ebre (Baix Ebre i Ribera d’Ebre)

Precisament, el cap de setmana s’ha produït un incendi a Seròs (Segrià), que ha afectat una superfície aproximada de 46,50 hectàrees de bosc de ribera, segons dades provisionals. La principal hipòtesi dels Agents Rurals que n’investiguen les causes és que  l’origen hauria esta l’activitat d’una acampada il·legal (vinculada a l'activitat piscícola) en un indret amb acumulació de borrissol de xop o pollancre.

Borrissol inflamable

La pol·linització del pollancre (Populus nigra) es fa en aquesta època de l’any allibera unes llavors minúscules amb llargs pèls cotonosos. En zones on hi ha molts exemplars d’aquest tipus espècie es creen amplies cobertes blanques sobre el terra amb una inflamabilitat molt elevada que esdevé un problema de cara al risc d’incendi quan aquestes zones conflueixen amb l’activitat humana.

Els treballs de la campanya consisteixen en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua sobre el terreny cobert de borrissol i la clausura temporal de barbacoes en àrees recreatives on hi hagi acumulació de borrissol i pugui suposar un major risc d’incendi.

 

1  

Imatges

El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) aplicacant aigua sobre el terreny cobert de borrissol

El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) aplicacant aigua sobre el terreny cobert de borrissol 673

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined