regadiu

El Govern destina 1M€ a la instal·lació d'una planta solar per abastir l'estació de bombament del regadiu del Segrià Sud

query_builder   6 setembre 2022 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern destina 1M€ a la instal·lació d'una planta solar per abastir l'estació de bombament del regadiu del Segrià Sud

  1. La Comunitat de Regants del Segrià Sud abasta els termes municipals d’Almatret, Llardecans, Maials, Serós i Torrebesses i disposa d’una superfície de regadiu de 6.189 hectàrees


El Govern ha autoritzat destinar 1.089.780 euros a la instal·lació d’una planta solar aïllada, amb una potència de 527,5 kWp, a l’estació de bombament del regadiu del Segrià Sud, ubicada en el terme municipal de Seròs. La despesa es distribuirà en dues anualitats: 653.868 euros l’any 2022 i 435.912 euros l’any 2023. 


La Comunitat de Regants del Segrià Sud abasta els termes municipals d’Almatret, Llardecans, Maials, Serós i Torrebesses i disposa d’una superfície de regadiu de 6.189 hectàrees.


El consum d’energia elèctrica en la Comunitat de Regants es situa entorn als 12,5 GWh anuals.


El cost energètic ha esdevingut des dels seus inicis la principal despesa de les Comunitats de Regants que requereixen d’energia per impulsar aigua per regar. Així, la factura elèctrica és un factor econòmic limitant per a la viabilitat del regadiu, i per tant, un dels elements clau és la reducció del cost de l’electricitat. El bombament solar és una alternativa viable per reduir la despesa energètica, sent un recurs renovable que permet aportar valors positius reduint l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i mitigant el canvi climàtic i els seus efectes.


L’any 2019, la Comunitat de Regants va executar les obres per instal·lar una primera planta solar de 523 kWp, pel subministrament elèctric, en configuració aïllada, d’una bomba de l’estació, la qual es troba treballant a ple rendiment.


Ara es projecta la construcció d’una planta solar fotovoltaica, amb una potència instal·lada de 527,5 kWp, pel subministrament elèctric a una bomba de nova instal·lació situada a l’interior de l’estació de bombament EB-2 del regadiu del Segrià Sud, per a la impulsió d’aigua fins a la bassa 3.


El Departament d’Acció Climàtica duu a terme actuacions de regadiu eficients per garantir el reequilibri territorial i el desenvolupament econòmic i social del espais rurals. El projecte contribueix a aconseguir els objectius per a desenvolupar la transició energètica a Catalunya, cap a l’autoabastament energètic amb la reducció del consum d’energies convencionals, i complir els objectius de la Llei del canvi climàtic en matèria d’energia, un model energètic més net i sostenible amb la reducció de GEH (Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030).

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined