El president durant l'atenció als mitjans

President Aragonès: "El proper 4 d'octubre el Govern aprovarà la posada en marxa de la companyia energètica pública de Catalunya"

query_builder   19 setembre 2022 19:25

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El proper 4 d'octubre el Govern aprovarà la posada en marxa de la companyia energètica pública de Catalunya"

  1. De viatge institucional a Nova York per participar a la Climate Week, el cap de l’Executiu ha manifestat que “amb aquest nou instrument posarem tot el patrimoni immobiliari de la Generalitat al servei de la lluita contra el canvi climàtic i de millora de l’eficiència energètica dels serveis públics”
  2. La consellera Jordà ha remarcat que amb aquest projecte “volem posar l’energia al servei del bé comú”
  3. L’empresa tindrà capacitat inversora en la generació elèctrica, en els serveis de recàrrega de vehicles elèctrics, i en l’emmagatzematge d’energia, entre d'altres

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha anunciat avui que “el proper 4 d’octubre el Govern aprovarà la posada en marxa de la companyia energètica pública de Catalunya”. “Basada en energies renovables, servirà per fer ús de tot el potencial generador d’energia que tenen els edificis de la Generalitat de Catalunya”, ha detallat el cap de l’Executiu des de Nova York, acompanyat de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, amb qui ha participat en la cerimònia d’obertura de la Climate Week.

El president durant l'atenció als mitjans (Foto: Arnau Carbonell)
El president durant l'atenció als mitjans (Foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2022/09/19/19/20/dd03f892-4899-4a36-be75-e99192a012dd.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":115381}

En declaracions als mitjans de comunicació, el cap del Govern ha posat en relleu que aquesta companyia generarà un punt d’inflexió, ja que “amb aquest nou instrument posarem tot el patrimoni immobiliari de la Generalitat al servei de la lluita contra el canvi climàtic i també servirà per millorar l’eficiència energètica del conjunt dels serveis públics de la Generalitat”.

Per la seva banda, la consellera Jordà ha remarcat que la voluntat del Govern és “posar l'energia al servei del bé comú” i ha assenyalat que “per primera vegada a la història de Catalunya, el país disposarà d’una empresa pública d’energia per incidir des del sector públic, provocant una millora substancial del mercat energètic català”.

L’energètica pública es constituirà com a societat de capital, anònima i unipersonal, amb participació directa de la Generalitat de Catalunya i actuarà com a mitjà propi per millorar el mercat energètic català. Aquesta millora es focalitzarà especialment en el proveïment de la pròpia Generalitat i els seus organismes, ja que garantirà que el consum d’energia deixi de ser una despesa i comenci a ser una inversió amb estalvi a curt i mig termini i, un cop amortitzada la inversió, esdevingui una font d’ingressos.

Aquesta energètica serà l’instrument públic de la Generalitat per impulsar la democratització de l’energia amb cohesió territorial, amb capacitat inversora en la generació elèctrica, en els serveis de recàrrega del cotxe elèctric, en els serveis d’emmagatzematge, en els serveis d’agregació de demanda flexible, i en el subministrament d’energia a la pròpia administració.

Generació d’energia

Promourà projectes d’autoconsum o bé de generació distribuïda a tots els edificis públics de la Generalitat, ocupant el 100% de l’espai disponible i adequat a cada ubicació. Aquestes instal·lacions poden esdevenir la base per a autoconsums compartits i comunitats energètiques en les quals hi puguin participar famílies vulnerables properes.

També desenvoluparà projectes propis o compartits amb les entitats locals, aportant el seu coneixement tècnic, en terrenys especialment adients, i podrà participar en un percentatge de projectes privats que comptin amb el vistiplau del territori. A més, gestionarà les centrals hidroelèctriques a mesura que vagin exhaurint les seves concessions actuals. En aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica va anunciar a finals del mes de maig l’inici de l’expedient per recuperar la gestió de les tres primeres centrals hidroelèctriques (Can Trinxet, Cúbia i Vilana).

Aprovisionament d’energia

Es dotarà d’una política d’aprovisionament energètic que permeti la compra d’energia renovable amb acords bilaterals a generadors locals.

Comercialització d’energia

Podrà exercir l’activitat de comercialització establint un lligam entre generació i consum, gestionant els excedents d’autoconsum, oferint una proposta de valor a les entitats locals, generant ingressos a partir del subministrament d’energia a la Generalitat i potencialment a la resta del sector públic català.

Emmagatzematge d’energia i projectes estratègics

Podrà invertir i participar en projectes energètics que es considerin estratègics per a la seguretat energètica del país. En aquest sentit, les noves necessitats d’emmagatzematge i de flexibilitat en un sistema amb més presencia de generació renovable, requeriran d’infraestructures estratègiques de país en les que caldrà la presència de l’organisme públic per tal que pugui incidir en els costos de capacitat.

L’empresa pública d’energia exercirà les seves funcions d’acord amb la separació d’activitats prevista a la llei del Sector Elèctric i altres que li pertoquin en el sector de l’energia. Per això l’empresa podrà crear societats mercantils i altres figures jurídiques per les diverses activitats en les que operi i que formaran part del grup empresarial. L’empresa energètica objecte d’aquest acord de Govern no podria participar en l’activitat de distribució atès que tindrà interessos en la generació, la comercialització, l’agregació i els serveis de recàrrega. Malgrat això, els estatuts de la mateixa plantegen la possibilitat d’incorporar l’activitat de distribució que, en tot cas, es contemplaria com una activitat independent que podria formar part del grup empresarial energètic si així ho acordés el Govern.

Eina clau per a la transició energètica

L’energètica pública serà una eina clau per accelerar la transició energètica a Catalunya, amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050. Un model energètic distribuït, democràtic, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania, per al qual esdevé fonamental disposar d’un instrument públic amb capacitat inversora en la generació elèctrica, la distribució, els serveis de recàrrega del cotxe elèctric, els serveis d’emmagatzematge, els serveis d’agregació de demanda flexible, i els serveis de comercialització lligats a aquests nous models econòmics.

Participació a la Climate Week i l’Assemblea General de la coalició Under 2

Aragonès ha fet l’anunci durant la seva participació en la Climate Week de Nova York, el principal esdeveniment mundial de l’any en matèria climàtica previ a la COP-27, la Conferència del Clima de les Nacions Unides, que se celebrarà el proper mes de novembre a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh. Juntament amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, el president està prenent part en els actes que organitza The Climate Group i en l’Assemblea General de la coalició Under2, conformada per estats i regions d’arreu del món que treballen per a unes emissions zero per a l’any 2050.

Durant l’atenció als mitjans de comunicació, el cap del Govern ha reiterat el compromís del Govern en la lluita contra el canvi climàtic i ha explicat que la participació en aquest esdeveniment permetrà “fomentar la creació d’aliances entre els diferents actors d’arreu del món”.

Aquest dimarts el president i la consellera es reuniran amb l’economista i professor de la Universitat de Columbia Jeffrey Sachs, internacionalment reconegut pels seus treballs relacionats amb el desenvolupament sostenible, assessor de Nacions Unides i ex-director de The Earth Institute de la Universitat de Columbia.


4  

Imatges

El president durant l'atenció als mitjans de comunicació

El president durant l'atenció als mitjans de comunicació 115381

El president i la consellera a l'obertura de la Climate Week de Nova York

El president i la consellera a l'obertura de la Climate Week de Nova York 171371

Aragonès i Jordà assisteixen a la Climate Week a Nova York

Aragonès i Jordà assisteixen a la Climate Week a Nova York 214944

El president i la consellera a la Climate Week

El president i la consellera a la Climate Week 135493

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined