1. És una de les accions dins el marc del Pla de sostenibilitat ambiental per a les empreses culturals
  2. Està presentat per la periodista Txell Bonet i impulsat per l’Institut Català de les Empreses Culturals


Podcast{"name":"2022/09/29/15/56/b9e44aeb-f4ad-4a65-a14f-545f8c8c34a5.jpg","author":"ICEC","type":"0","location":"0","weight":272853}

El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), ha creat el pòdcast ‘Pla C* Cultura pel Clima’ amb l’objectiu de donar veu a agents de diferents sectors culturals per conèixer iniciatives i bones pràctiques, així com guies i recursos per reduir la petjada ecològica, lluitar contra el canvi climàtic i ser més sostenibles. A més, vol incentivar i promoure que els sectors culturals millorin la seva activitat a nivell ambiental i, per tant, impactin més positivament en la societat.

Aquest forma part de les accions impulsades en el marc del Pla de sostenibilitat ambiental presentat per l’ICEC el mes de maig passat. Serà conduït per la periodista Txell Bonet, tindrà una periodicitat mensual i constarà de 8 capítols.

El pòdcast donarà visibilitat a projectes culturals que destaquen pel seu compromís ambiental i parlarà de propostes artístiques, projectes i activitats que tractin l’emergència climàtica i sensibilitzin el públic, d’equipaments i centres culturals que incorporin el tema a la seva programació, i també d’esdeveniments que posen atenció a reduir el seu impacte.

El primer capítol, que estarà disponible avui 29 de setembre, tractarà sobre l’ecoedició i l’impacte ambiental del sector editorial. Els propers capítols abordaran la sostenibilitat ambiental als festivals de música, els rodatges i les produccions d’arts escèniques, i els festivals de cinema i la seva transició ecològica, entre d’altres.

La cultura ha d’avançar amb visions alternatives, nous enfocaments, canvis de paradigma que també contribueixin a la conscienciació dels públics culturals i la ciutadania. A través de la cultura, dels seus discursos i continguts es pot fer palesa a la societat aquesta necessitat de canvi, i és des d’aquesta perspectiva i amb la voluntat d’acostar el discurs a tothom que s’ha creat aquest pòdcast.

El pòdcast es pot escoltar a les plataformes Anchor, Spotify, Ivoox i Apple podcast. També el trobareu al web del Pla_C* Cultura pel Clima.

El Departament de Cultura continua així amb la seva aposta pels pòdcasts, després que el passat mes de juny obrís a la plataforma Spotify un perfil (@cultura_cat) que recull els diferents pòdcasts culturals generats i impulsats des dels equipaments i les direccions generals per augmentar, d'aquesta manera, la creació de continguts culturals en català.

Pla C*cultura pel Clima

El mes de maig passat l’ICEC va presentar un ambiciós Pla de sostenibilitat ambiental que s’adreça al conjunt de les empreses culturals de Catalunya i que vol esdevenir un referent en l’àmbit català i estatal. L’objectiu és acompanyar els sectors culturals vers un model més sostenible i incentivar que altres organitzacions, empreses i entitats del sector cultural es posicionin i elaborin un full de ruta propi per millorar la seva activitat a escala ambiental.

Per transformar les empreses culturals catalanes, el Pla_C* s’articula en tres eixos estratègics amb 16 línies d’actuació i 37 accions que es desenvoluparan en l’horitzó 2022-2024. Cadascuna d’aquestes accions inclou una descripció, un calendari associat, uns indicadors de seguiment, uns agents responsables i, en alguns casos, referents d’experiències en les quals inspirar-se. El pressupost inicial de les accions previstes aquest 2022 és d’1’25 M€.

L’any 2017, l’ICEC ja va fer el primer pas cap a una cultura més sostenible organitzant –a través del Servei de Desenvolupament Empresarial– la jornadaSostenibilitat i canvi climàtic: un nou repte per a la culturaamb l’objectiu de sensibilitzar i mobilitzar el sector cultural i creatiu entorn d'un dels reptes globals més importants del segle XXI: el canvi climàtic.

Durant aquests anys l’ICEC ha realitzat i ha participat en diferents iniciatives que aborden la crisi climàtica i la sostenibilitat ambiental, entre les quals cal destacar la realització de laGuia per a la incorporació de criteris de sostenibilitat a les filmacions i els rodatges–elaborada per la Catalunya Film Comission–, que recull algunes de les iniciatives i recomanacions per a la sostenibilitat en els rodatges audiovisuals i, de l’altra, l’informeLideratge mediambiental en el sector cultural i creatiu català (2020),impulsat juntament amb el CoNCA i realitzat per l’organització britànica Julie’s Bicycle, que va permetre conèixer en quin estat es troba el sector cultural català pel que fa a actituds, coneixements i implementació d’estratègies sostenibles i acció climàtica, alhora que traslladava un conjunt de recomanacions clau per la presa de decisions adaptades als reptes mediambientals, socials i econòmics als quals s’enfronta la nostra societat.