Alba Balcells i Xoan Elorduy, cap de viticultura de l¿INCAVI, en una vinya de muntanya de la Vall d¿Aosta (Itàlia)

El Departament d'Acció Climàtica estreny la cooperació internacional per generar noves solucions per a la viticultura de muntanya davant l'emergència climàtica

query_builder   4 octubre 2022 12:16

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica estreny la cooperació internacional per generar noves solucions per a la viticultura de muntanya davant l'emergència climàtica

L’Institut Català de la Vinya i el Vi, s’incorporarà a la Direcció i al Comitè Científic de CERVIM, entitat internacional que dona suport a la viticultura heroica i de muntanya, un conreu que pot donar resposta als reptes del canvi climàtic

La directora de l’INCAVI, Alba Balcells, participa en el Concurs Mundial de Vins Extrems, organitzat pel CERVIM a la Vall d’Aosta, que premia vins procedents de viticultura heroica i de muntanya


Alba Balcells i Xoan Elorduy, cap de viticultura de l’INCAVI, en una vinya de muntanya de la Vall d’Aosta (Itàlia)
Alba Balcells i Xoan Elorduy, cap de viticultura de l’INCAVI, en una vinya de muntanya de la Vall d’Aosta (Itàlia)
{"name":"2022/10/04/12/08/4a5bd101-5a65-49e0-b128-cd4df08d4b5a.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":621900}

La directora general i tècnics de l’INCAVI del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han participat com a jurat en el Concurs Mundial de Vins Extrems, a la Vall d’Aosta (Itàlia), organitzat pel Centre d’Investigació, Estudis, Protecció, Coordinació i Valorització de la Viticultura de Muntanya (CERVIM), una entitat formada per institucions públiques, centres de recerca, consells reguladors de DO i cellers de tot Europa per tal d’estudiar i difondre tècniques i solucions pràctiques per al conreu de la vinya i l’elaboració de vins en condicions extremes. El concurs premia els vins que s’elaboren en aquestes zones, on també es comparteixen experiències i projectes internacionals sobre viticultura heroica i de muntanya.

Aquesta tipologia de conreu és una resposta al repte del canvi climàtic. El manteniment de vinyes i de cellers en aquests territoris assegura la sostenibilitat mediambiental, però també social i econòmica d’importants àrees vitícoles de Catalunya. La participació en aquest concurs permet compartir experiències i línies de recerca entre les diferents institucions europees per tal de generar noves solucions per als viticultors i cellerers dels territoris afectats.

En el transcurs del certamen també s’ha consolidat l’aliança entre l’INCAVI i CERVIM amb la incorporació, properament, al Comitè de Direcció i al Comitè Científic de CERVIM, una col·laboració internacional que ha de permetre que Catalunya sigui un membre actiu per promoure polítiques públiques i projectes compartits amb altres regions vinícoles.

Segons la directora general, Alba Balcells, “els vins heroics o de viticultura extrema són un tresor a difondre. És vital que el consumidor conegui i pugui valorar l’esforç i el sacrifici necessaris que impliquen unes produccions com aquestes, per això considerem important apostar per aquestes elaboracions i que Catalunya sigui present en els diferents espais internacionals”.

Projectes en marxa a Catalunya vinculats amb la viticultura d’alçada

Catalunya té més de 6.500 hectàrees de vinya heroica i de muntanya, viticultura que té lloc en terrenys amb més del 30% de desnivell i altitud superior als 500 metres sobre el nivell del mar. L’INCAVI té diferents línies de treball destinades a aquestes elaboracions i vinyes singulars. Una línia és la recuperació de varietats en àrees de muntanya i el seu manteniment i estudi, com la plantació d’una col·lecció de varietats al Prepirineu (Sort) amb el Celler Batlliu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà; la plantació de varietats recuperades en àrees d’alta muntanya amb un projecte a Llívia amb el celler Llivins, o el seguiment de varietats ancestrals en condicions de muntanya que es duu a terme a Talarn amb cellers Torres i la DO Catalunya.

Una altra línia de treball que s’està desenvolupant és la millora de les tècniques agronòmiques en zones de muntanya, amb projectes com el que es desenvolupa al Priorat, que analitza el comportament de varietats en conreus de forta pendent.

2  

Imatges

Alba Balcells i Xoan Elorduy, cap de viticultura de l¿INCAVI, en una vinya de muntanya de la Vall d¿Aosta (Itàlia)

Alba Balcells i Xoan Elorduy, cap de viticultura de l¿INCAVI, en una vinya de muntanya de la Vall d¿Aosta (Itàlia) 621900

Alba Balcells amb Roberto Gaudio i Manuel Capote, representants de CERVIM

Alba Balcells amb Roberto Gaudio i Manuel Capote, representants de CERVIM 145814

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined