El director de l’Agència de Residus de Catalunya ha presentat avui el Pacte a Brussel·les en el marc d’unes jornades sobre economia circular


El director de l'ARC{"name":"2022/11/16/15/44/38d0077d-b443-4897-bc0f-1d283870c3db.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":291201}

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire i Soler, ha presentat aquest dimecres a Brussel·les el Pacte per la Moda Circular davant d’europarlamentaris i altres actors que formen part de les activitats del Grup de Lideratge sobre Ciutats i Regions de la Plataforma Europea de Stakeholders de l'Economia Circular.

La presentació del Pacte ha format part d’una jornada de reflexions sobre el vincle entre la Responsabilitat Ampliada del Productor (EPR) i el consum i la producció sostenibles, en un esdeveniment híbrid que ha tingut lloc al Comitè Econòmic i Social Europeu i ha estat organitzat per l’ACR+ (Association of Cities and Regions for Sustainable Resource management), de la qual l’ARC n’és membre del consell d’administració des de la seva fundació al 1994.

ACR+ és una xarxa internacional de ciutats i regions que comparteixen l'objectiu de promoure una gestió sostenible dels recursos i accelerar la transició cap a una economia circular als seus territoris i més enllà. Té com a missió tancar el cicle de les matèries primeres primàries i secundàries, transicionar cap a una economia circular i fomentar l'acció pràctica en la gestió de residus i el consum sostenible.

L'esdeveniment ha analitzat no només els possibles impactes més amplis de l'EPR sobre els productors (ecodisseny inclosa la modulació ecològica de les tarifes, reparació i reutilització, nous models de negoci (arrendament, servitització, etc.), campanyes de comunicació i consumidors (accés a la informació i senyals de preus), sinó també com els esquemes d'EPR poden donar suport a iniciatives locals per reduir els residus i promoure el consum sostenible (conscienciació pública, impulsar les activitats de reparació). S’ha pogut intercanviar experiències entre els membres, compartir informació tècnica i política i dinamitzar la xarxa.


El pacte per la Moda Circular i la 080 Reborn

L’impuls del Pacte per a la Moda Circular, signat al maig de 2022, va esdevenir un compromís voluntari entre institucions i empreses del sector tèxtil de Catalunya. El seu objectiu és facilitar la incorporació de mesures de circularitat, l’impuls de projectes col·laboratius i la millora de la competitivitat del sector. El Pacte ja té 75 signants i s’espera que s’hi afegeixin molt més. Aquest acord, coconstruït amb tots els agents de la cadena de valor del tèxtil, representa una assumpció voluntària i avançada d’obligacions que arribaran en uns anys de la mà de futures regulacions de responsabilitat ampliada del productor en aquest sector, tal com s’ha comentat a la sessió.

Els signants del Pacte s’han compromès a treballar col·laborativament per assolir uns objectius globals (reducció de la generació, augment d ela recollida selectiva i de la seva valorització) i específics per cada tipologia de signant. Actualment s’està treballant en quatre grups de treball paral·lels per assolir aquests objectius.

També s’ha pogut presentar la 080 Reborn, una col·lecció creada amb roba 100% recuperada de plantes de classificació de residus tèxtils i de botigues de segona mà que van impulsar l’Agència de Residus de Catalunya, el Consorci de Moda de Catalunya i Girbau, amb estilismes creats per Fermin+Gilles, nodrint-se de nombroses botigues col·laboradores d’aquest fashion show.

La Desfilada de Moda 808 Reborn, una de les accions de comunicació incloses al Pacte per la Moda Circular, va donar visibilitat i posar en valor el mercat de roba de segona mà per tal de potenciar la reutilització del tèxtil a nivell global i social, i així reduir la generació de residus.



2  

Imatges

El director de l'Agència de Residus de Catalunya ha presentat a Brussel·les el Pacte de la Moda Circular

El director de l'Agència de Residus de Catalunya ha presentat a Brussel·les el Pacte de la Moda Circular 291201

Les jornades han estat organitzades per l¿ACR+ (Association of Cities and Regions for sustainable Resource management)

Les jornades han estat organitzades per l¿ACR+ (Association of Cities and Regions for sustainable Resource management) 585583