1. És la segona millor qualificació d’una escala de dotze nivells i situa Catalunya per segon any consecutiu en la 7a posició d’un rànquing de 29 governs regionals
  2. L’agència, que valora les organitzacions a partir d’uns criteris en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, millora la nota de l’any passat del 55 al 58 sobre 100
Fotografia{"name":"2022/12/30/11/15/bea18a13-256f-4013-b685-54dac4dafcf5.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":291312}

Moody’s ESG ha atorgat la qualificació A2 de sostenibilitat a la Generalitat de Catalunya, la segona millor d’una escala de 12 nivells. D’aquesta manera l’agència manté la qualificació que va concedir a l’administració catalana l’any 2021 i l’eleva tres punts: del 55 al 58/100. A més l’agència, que ha avaluat 29 governs regionals i locals d’Europa, torna a situar Catalunya en la setena posició d’aquest rànquing per segon any consecutiu; i la millora fins al lloc 245 de 1.620 (el 279 de 1.614, l’any 2021) en un nivell més ampli, en el qual s’inclouen també les societats anònimes del continent europeu.

Aquest ràting de sostenibilitat ofereix una anàlisi sistemàtica de la relació de les institucions i les empreses amb el seu entorn, amb una metodologia que incorpora criteris d’avaluació en línia amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) consensuats per l’ONU (“ràting sostenible”).

A diferència de les agències de ràting tradicionals, que avaluen sobretot la capacitat econòmica i la solvència financera de les organitzacions (“ràting de crèdit”), el ràting de sostenibilitat s’obté a partir de la valoració de 24 criteris que s’agrupen en 6 dominis (medi ambient; recursos humans; drets humans; desenvolupament comunitari; contractació i serveis i governança). Entre els criteris mediambientals (Environment) s’avaluen, per exemple, temes com el desenvolupament de programes de gestió de residus o la reducció de consum energètic i d’aigua; en l’àmbit social (Social) el respecte als drets humans i la no discriminació i la protecció de la diversitat; i la democràcia, la lluita contra la corrupció, els controls interns i l’auditoria interna en matèria de governança (Governance), entre d’altres.

Una puntuació per sobre de 50 en els sis dominis avaluats

A partir d’aquí, l’agència recopila i analitza un seguit de dades contrastables que després transforma en valors numèrics i amb unes qualificacions alfabètiques. Segons aquesta metodologia, aquest 2022 la Generalitat ha obtingut una nota de 58 sobre 100, que es considera “robusta”, d’acord amb l’escala de Moody’s ESG (per sobre d’aquesta graduació només hi ha l’”avançada”, més de 60), i de 50 en amunt en els sis dominis.

Dominis

Puntuació

Medi ambient

57

Recursos humans

58

Drets humans

60

Desenvolupament comunitari

62

Contractació i serveis

59

Governança

52

Moody’s ESG, en el seu informe sobre el Ràting de Sostenibilitat, destaca que la informació que facilita la Generalitat de Catalunya en relació amb els seus compromisos i resultats sobre la gestió dels seus majors riscos de sostenibilitat és transparent i accessible. També subratlla com a fortaleses de l’administració catalana la seva estratègia comprensiva de protecció mediambiental i de la biodiversitat, la gran atenció que dedica a la qualitat dels serveis prestats i l’establiment d’objectius quantitatius per recolzar la inclusió de clàusules mediambientals en la contractació pública.

L’informe es pot consultar en l’enllaç següent:

http://economia.gencat.cat/ca/ambits-actuacio/relacio-inversors/endeutament/rating/


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 254750