La consellera Jordà, durant la seva intervenció

Acció Climàtica presenta una guia per compatibilitzar les instal·lacions fotovoltaiques amb la biodiversitat

query_builder   27 gener 2023 13:15

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica presenta una guia per compatibilitzar les instal·lacions fotovoltaiques amb la biodiversitat

La consellera d’Acció

La consellera Jordà, durant la seva intervenció{"name":"2023/01/27/12/57/3db7473e-4eec-4ed0-a43b-513364ec599c.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":61386}

Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presentat avui el manual ‘Criteris ambientals en els projectes de plantes solars fotovoltaiques’, una guia elaborada des del propi Departament per compatibilitzar les fotovoltaiques en terra amb la conservació de la biodiversitat. La consellera, que ha participat en la jornada ‘Els reptes pendents de la fotovoltaica a Catalunya: autoconsum, plantes en sol i emmagatzemament’, organitzada per la patronal del sector Unefcat, ha recordat que cal superar l’actual visió que oposa “renovables i biodiversitat”. Jordà també ha posat en valor el caràcter “transversal del document”, l’elaboració del qual ha comptat amb la participació i validació de SEO Birdlife i per la pròpia Unefcat.

L’objectiu de la guia és facilitar els criteris que permeten incorporar el vector ambiental des de l’inici. D’aquesta manera, es persegueix maximitzar la biodiversitat en l’àmbit de les instal·lacions i, al mateix temps, facilitar-ne la tramitació. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha detallat que el manual estableix “un nou marc de convivència” entre instal·lacions i biodiversitat, i ha precisat que també “evita despeses lligades al mal disseny dels projectes i en fa més àgil la tramitació”.

El document incorpora recomanacions i propostes en àmbits que van des de la localització fins a vegetació, fauna, connectivitat o paisatge, entre d’altres. La finalitat és que el sol que queda lliure en una instal·lació fotovoltaica esdevingui un espai que permeti mantenir la vegetació autòctona i actuï com a hàbitat i refugi de diverses espècies animals. Per això, es treballa amb mesures com la limitació d’ús de pesticides, la minimització de la il·luminació artificial, el manteniment d’una alçada mínima de 50 cm. dels captadors des de terra o l’habilitació de tanques perimetrals que no perjudiquin la fauna, entre moltes altres. Aquestes propostes fan referència tant al període de construcció com d’explotació de les instal·lacions fotovoltaiques. Vilahur ha explicat que totes les mesures s'han plantejat per “promoure i augmentar la biodiversitat”.

Vilahur ha insistit que el manual és una eina que, a través del diàleg entre les diferents parts, ha de contribuir “a fer fluir els projectes, tant pel que fa a la seva avaluació com al seu encaix en l’entorn”. L’elaboració del document té per objectiu facilitar la transició cap a un nou model més net, sostenible, just i democràtic, en el qual la preservació de la biodiversitat també hi sigui present.

2  

Imatges

La consellera Jordà, durant la seva intervenció

La consellera Jordà, durant la seva intervenció 61386

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, durant la seva intervenció

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, durant la seva intervenció 75349

1  

Fitxers adjunts

Manual `Criteris ambientals en els projectes de plantes solars fotovoltaiques¿

Manual `Criteris ambientals en els projectes de plantes solars fotovoltaiques¿
PDF | 2140489

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined