El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras; el conseller de Territori, Juli Fernández i Olivares; el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia i Olmos, i la segona tinenta d¿alcaldia de l¿Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz Cid, a l'acte de signatura del protocol MIES-UB amb la UB.

El Govern col·labora amb la UB per impulsar un projecte estratègic per a la recerca i el talent en l'àmbit de les matemàtiques, informàtica, economia i salut

query_builder   20 març 2023 14:02

event_note Nota de premsa

El Govern col·labora amb la UB per impulsar un projecte estratègic per a la recerca i el talent en l'àmbit de les matemàtiques, informàtica, economia i salut

  1. El projecte suposarà la construcció de dos nous edificis: un que acollirà la nova Facultat de Matemàtiques i Informàtica i recerca en economia, i l'altre de recerca en salut que suposarà l'ampliació del Parc Científic de Barcelona
  2. El Govern, a través de l’INCASÒL, es farà càrrec de la construcció dels nous edificis, amb una inversió prevista d’uns 50 milions d’euros
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras; el conseller de Territori, Juli Fernández i Olivares; el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia i Olmos, i la segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz Cid, a l'acte de signatura del protocol MIES-UB amb la UB. {"name":"2023/03/20/13/58/3dc01137-6ce9-4c89-93d1-1864558efee6.jpeg","author":"REU","type":"0","location":"0","weight":3870481}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, i el conseller de Territori, Juli Fernández i Olivares, han signat aquest matí, juntament amb el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia i Olmos, i la segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz Cid, el protocol MIES-UB amb la UBper iniciarun projecte estratègic al Campus Diagonal amb l’objectiu d’impulsar la recerca i el talent en l'àmbit de les matemàtiques, informàtica, economia i salut (MIES).

El conseller Nadal ha ressaltat la importància d’aquest projecte, “que sumat a altres operacions de l’àmbit del coneixement com la del nou Clínic, dibuixarà un arc científic que donarà força i consistència al sistema català de recerca i universitats”. En aquesta línia, ha recordat que hi haurà implicats molts centres de recerca i altres universitats amb les quals es col·laborarà, i “entre tots ho hem de fer bé, no només importa el continent sinó que per damunt de tot hi ha el contingut”.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha explicat que “a través d’un dret de superfície a favor de l’INCASÒL, instrumentalitzarem que tot això sigui tangible”. Fernàndez ha afegit que “el Departament de Territori habitualment és vist com el del totxo i el ciment”, però “la nostra feina és millorar la vida de la gent, això és el que dona sentit al que fem”. En aquest sentit, ha posat en valor el fet que tenir “un espai millor ens dona l’oportunitat de tenir un sistema” educatiu i de recerca “millor, i més capacitats”.

Projecte MIES-UB

El projecte estratègic MIES-UB vol donar resposta a l’alta demanda generada al Parc Científic de Barcelona (PCB) construint una ampliació amb un nou edifici, dedicat íntegrament a les activitats de recerca a l’àmbit de la salut, amb la nova seu de l’IBEC i espais per grups de recerca de la universitat. També reforçarà els àmbits vinculats a les matemàtiques, informàtica i economia amb la construcció d’un altre edifici que permetrà encabir la nova Facultat de Matemàtiques i Informàtica, i alhora dedicar espai a activitats de recerca vinculades en aquestes disciplines.

Així, el projecte MIES-UB suposarà la construcció de 24.000m2 per encabir més de 700 investigadors i 45 grups de recerca en els àmbits de matemàtiques, informàtica, economia i salut. Es preveu que les obres estiguin finalitzades el 2028.

Els dos edificis nous se situaran en dos emplaçaments diferents:

  1. El primer serà un edifici de 14.000m2 construïts que encabirà la nova seu de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica, que abandonarà l’Edifici Històric per traslladar-se al Campus Diagonal, i diferents grups de recerca en economia de la Facultat d’Economia i Empresa. Se situarà entre els carrers Joan Obiols i John M. Keynes.
  2. El segon serà l’ampliació del Parc Científic de Barcelona, amb un edifici de 10.000m2 construïts, que allotjarà la seu de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i altres grups de recerca de la universitat de l’àmbit de les ciències de la salut. Se situarà a l’illa del Campus Sud, a l’actual seu de l’ENTI, entre els carrers Llorenç Artigas, Pascual i Vila, Baldiri i Reixac i Adolf Florensa.

La reorganització dels espais de la part sud del Campus Diagonal reforçarà el rol de la universitat, concentrant uns nous nodes d’expertesa (MIES), que contribuiran a situar el Campus Diagonal com el campus de referència internacional més potent al sud d’Europa. Al mateix temps, la construcció del nou edifici de ciències de la salut reforçarà l’eix Salut de la universitat, amb la vinculació futura que tindrà amb el nou Hospital Clínic que es situarà a les actuals instal·lacions d’Esports UB, molt a prop d’aquest entorn.

El Govern es farà càrrec de la construcció dels nous edificis a través de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), dependent del Departament de Territori, amb una inversió prevista d’uns 50 milions d’euros. Posteriorment, la UB, o les entitats que acabin allotjant-se en els edificis, pagaran un lloguer a l’INCASÒL equivalent a la despesa realitzada per l’Institut. Aquestes rendes de lloguer vindran compensades per l’atorgament de possibles fons europeus FEDER, vinculats a les infraestructures de recerca que se situaran en aquests edificis.

El projecte suposa refermar el compromís per l’excel·lència i la captació i retenció de talent en àmbits estratègics pel país com són les matemàtiques, la informàtica, les ciències de la salut i l’economia.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined