1. En una primera fase es preveu incidir en actuacions al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Parc Natural de l’Alt Pirineu i a l’espai natural de la Serra del Montsec i,en una segona fase, se centraran en el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Parc Natural dels Ports
  2. La inversió, prevista fins al 2028, està finançada a través del Fons Climàtic, que es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient


Mireia Boya durant la trobada que ha mantingut amb els alcaldes{"name":"2023/07/06/12/59/1c11c910-fa90-4f7a-bb01-5d0ec48b45b2.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":161248}

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya e Busquet, ha presentat aquest dijous a alcaldes i alcaldesses de la zona de l’àrea d’influència de l’Observatori del Montsec (Àger, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, la Baronia de Rialb, Camarasa, Foradada, Os de Balaguer, Ponts, Vilanova de Meià, Castell de Mur, Castelló de Farfanya, Cubells, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Ivars de Noguera, Montgai, la Sentiu de Sió, Sant Esteve de la Sarga, Tiurana i Tremp), al Parc Astronòmic de Montsec, a Àger (Noguera), un projecte del Departament d’Acció Climàtica per reduir l’impacte ambiental de l’enllumenat en zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica.


Entre 500.000 i 1.900.000 euros anuals

Boya ha explicat que “hem ampliat el finançament per a les actuacions de millora de l’enllumenat, oferint el 100% de finançament als municipis i tot el suport tècnic”. Si bé anualment el Departament d’Acció Climàtica convoca ajuts per a l’adequació de la il·luminació exterior, destinats als ens locals de tot Catalunya (amb una dotació de 500.000 euros aquest any 2023), recentment ha aprovat un projecte integrador destinat de forma exclusiva a la reducció de l’impacte ambiental de l’enllumenat en zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica. Un projecte que preveu una inversió de més de 9 milions d’euros fins l’any 2028, provinents del Fons Climàtic, un fons que es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

La inversió anual prevista en ajuts per als ens locals és d’entre 500.000 i 1.900.000 euros/any, que es distribuiran mitjançant convocatòries de subvencions. També es destinarà una partida econòmica específica per a establiments de titularitat privada, amb ajuts d’entre 100.000 i 200.000 euros anuals entre els anys 2024 i 2028.


Més de 100 municipis implicats

La finalitat del projecte és protegir i posar en valor el medi natural nocturn de les zones més privilegiades de Catalunya, i disminuir alhora les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) derivades del consum d’energia per a la il·luminació, en un mínim del 60% en les instal·lacions d’enllumenat exterior (gairebé 1.400 tones de CO2-eq/any) i també en altres municipis de menys de 1.000 habitants, que normalment estan propers a zones d’alt valor natural. Una protecció que s’aconseguirà a través d’accions al voltant de quatre pilars:

  1. Suport en la planificació de l’enllumenat públic dels municipis implicats.
  2. Suport econòmic en la modernització d’instal·lacions. Això implica la possibilitat d’incidir en uns 500 municipis, uns 120.000 punts de llum de titularitat pública municipal i també en establiments de titularitat privada.
  3. Mesura i predicció: implantació d’un innovador sistema d’avaluació de la qualitat del cel nocturn de tot Catalunya basat en la modelització informàtica, la visió per satèl·lit i també monitoratge en estacions fixes de mesura. D’aquesta forma es podran crear indicadors que permetin avaluar l’evolució de la contaminació lumínica a tot el territori.
  4. Accions de difusió, informació i formació.

En una primera fase”, ha explicat la directora general, “es preveu incidir en actuacions al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Parc Natural de l’Alt Pirineu i a l’espai natural de la Serra del Montsec i, en una segona fase, se centraran en el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Parc Natural dels Ports”. En total, es preveu que hi hagi més d’un centenar de municipis catalans implicats en projectes de protecció envers la contaminació lumínica.


Nou Mapa de protecció a Catalunya

L’àrea del Montsec està protegida des de l’any 2013, quan es va publicar la resolució que fixava l’Observatori del Montsec com a punt de referència i s’establia l’àrea d’influència d’aquest territori. L’any 2020 es va ampliar l’àrea d’influència, que actualment té un abast de 23 municipis i més de 2.000 km2, l’àrea protegida envers la contaminació lumínica més important de Catalunya.

En el projecte de reducció de l’impacte de la contaminació lumínica es preveu treballar específicament en l’àrea d’influència de l’Observatori del Montsec, certificada com a Reserva i Destinació Turística Starlight des de 2013, per tal de buscar una millora de les condicions d’observació astronòmica i del gaudiment de la ciutadania en general.

La directora va presentar ahir al vespre el projecte a Sort a alcaldes i alcaldesses de la zona d’influència del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici. Boya es va mostrar molt satisfeta de la feina feta pels ajuntaments del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que els ha permès arribar a la fase final de tramitació de la figura de protecció envers la contaminació lumínica en només un any des que es va publicar la resolució d’inici. De fet, 13 dels 16 municipis que l’integren ja disposen de la màxima protecció, després que ahir mateix el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publiqués la Resolució de modificació del Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya.


2  

Imatges

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya e Busquet, durant la reunió amb alcaldes i alcaldesses de la zona de l¿àrea d¿influència de l¿Observatori del Montsec

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya e Busquet, durant la reunió amb alcaldes i alcaldesses de la zona de l¿àrea d¿influència de l¿Observatori del Montsec 155961

Mireia Boya ha visitat l'Observatori del Montsec

Mireia Boya ha visitat l'Observatori del Montsec 161248