El Casal Cívic i Comunitari de Banyoles

Drets Socials obrirà refugis climàtics aquest agost per combatre la calor

query_builder   12 juliol 2023 13:48

event_note Nota de premsa

Drets Socials obrirà refugis climàtics aquest agost per combatre la calor

  1. Es tracta d’equipaments cívics i instal·lacions de la Generalitat distribuïts arreu de Catalunya per oferir un espai fresc a totes aquelles persones que no puguin aconseguir confort climàtic a casa seva
  2. El 26 de maig de 2004 es va posar en marxa per primer cop el Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS) que des de llavors es posa en funcionament cada any durant els mesos d’estiu
  3. En el cas d’avís de calor molt intensa les residències geriàtriques redistribuiran les persones més fràgils cap a àrees climatitzades i s’incrementaran els consells telefònics i trucades

La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la morbiditat i de la mortalitat, especialment en la gent gran i les persones que tenen patologies cròniques. El 26 de maig de 2004, es va posar en marxa per primer cop el Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS) que des de llavors es posa en funcionament cada any durant els mesos d’estiu.

En el marc d’aquest Pla, el Departament de Drets Socials obrirà, aquest agost, equipaments i instal·lacions de la Generalitat distribuïts arreu de Catalunya que funcionaran com a refugis climàtics per oferir un espai fresc on refugiar-se de la calor a totes aquelles persones que no puguin aconseguir confort climàtic a casa seva.

El Casal Cívic i Comunitari de Banyoles
El Casal Cívic i Comunitari de Banyoles
{"name":"2023/07/12/13/44/b527e253-b5d0-45e5-8fe1-e65fc6e6b99b.jpeg","author":"CCC Banyoles","type":"0","location":"0","weight":"271645"}

18 Casals Cívics i Comunitaris seran espais de confort climàtic

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària obrirà durant el mes d’agost divuit Casals Cívics i Comunitaris (CCC) arreu del territori com a espais de confort climàtic.

Els casals cívics i comunitaris són un tipus d'equipament cívic amb la missió principal de vertebrar la comunitat, a fi d'afavorir la cohesió social, l'equitat, l'arrelament i el sentiment de pertinença al país, i de promoure la transmissió de valors cívics que permetin millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes mitjançant un conjunt de serveis i recursos a l'abast de tota la comunitat.

Aquestes instal·lacions estaran obertes a tota la ciutadania de dilluns a divendres d’11 h a 19 h. Pots consultar el teu equipament més proper en la següent llista:

CCC Rubí

CCC Banyoles

CCC Olot

CCC Les Bernardes (Salt)

CCC Cervera

CCC La Pobla de Segur

CCC Ponts

CCC Solsona

CCC Sort

Casa del Mar La Ràpita

CCC Tortosa

CCC Figueres-Empordà

Casal Cívic i Comunitari i l’Hotel d’Entitats de Ripoll— La devesa del Pla

CCC Blanes— Benet Ribas

CCC Balaguer Eixample

CCC Reus-Rambla

Casa del Mar Tarragona

El Casal Cívic i Comunitari d'Olot
El Casal Cívic i Comunitari d'Olot
{"name":"2023/07/12/13/45/820b9588-b9c4-45a1-aaf8-6db88da97d65.jpeg","author":"CCC Olot","type":"0","location":"0","weight":"96958"}

Altres equipaments cívics que obriran també algunes setmanes a l’agost (consultar horaris)

CCC Badalona-Juan Valera: del 28 al 31 d’agost

CCC Badalona-Nova Lloreda: del 28 al 31 d’agost

CCC Barcelona-Prosperitat: de l’1 al 12 d’agost

CCC Berga: del 22 al 31 d’agost

CCC Manresa - El Castell: de l’1 al 12 d’agost

CCC Olot: de l’1 al 4 d’agost i del 28 al 31 d’agost

CCC Sabadell-Roureda: del 28 al 31 d’agost

CCC Santa Perpètua: del 28 al 31 d’agost

CCC Terrassa-Ca n’Anglada: del 21 al 31 d’agost.

CCC Terrassa – Ca n’Aurell: de l’1 al 4 d’agost

Una desena d'Oficines d’Afers Socials i Famílies (OASF) també obriran a l’agost

Una desena d’Oficines d’Afers Socials i Famílies (OASF) també obriran a l’agost per oferir informació i orientació als ciutadans. Les OASF són una dependència administrativa, d'atenció presencial, que té la funció d'apropar els serveis i recursos del Departament i els de l'Administració de la Generalitat de Catalunya a la ciutadania i al món associatiu del territori.

Pots consultar la teva oficina més propera en la següent llista:

OASF BCN - Sants Eixample: Tot el mes d’agost

OASF BCN - Sant Andreu: Primera setmana d’agost (de l’1 al 4) i última setmana d’agost (28 al 31)

OASF Martorell: Primera setmana d’agost (de l’1 al 4)

OASF Sabadell - Gràcia: Primera setmana d’agost (de l’1 al 4)

OASF Terrassa - Les Arenes: Primera setmana d’agost (de l’1 al 4)

OASF Terrassa – Ca n’Aurell: Darrera setmana d’agost (del 28 al 31 d’agost)

OASF Manresa: Primera setmana d’agost (de l’1 al 4)

OASF Mataró: Primera setmana d’agost (de l’1 al 4)

OASF Reus: Primera setmana d’agost (de l’1 al 4)

OASF Olot: Primera setmana d’agost (de l’1 al 4) i el dia 7

OASF Balaguer: 4a setmana (del 22 al 25) i la 5a setmana (del 28 al 31 d’agost)

Pla d’actuació específic en cas d’avís de calor molt intensa

Pel que fa a la prevenció, als centres d’internament (sociosanitaris, hospitals d’aguts, salut mental) es fa una adequació tèrmica i s’intervé de manera activa en persones fràgils, promovent l’autocura: hidratació, control dels medicaments generals, medicació depressora del sistema nerviós central, ventilació, reducció de l’exposició solar i la mobilitat. Enguany, a més, la Generalitat està identificant la situació de climatització de les residències amb informes de cada regió.

En cas d’avís de calor molt intensa o calor nocturna molt intensa, es coordinen les mesures i els recursos disponibles a Catalunya i s’activen plans d’actuació específics. En el cas de les residències geriàtriques es redistribuiran les persones més fràgils cap a àrees climatitzades. A més, la Creu Roja incrementarà la seva activitat, mitjançant consells telefònics i trucades de seguiment a les persones vulnerables.

Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS)

Tenint en compte les anàlisis realitzades durant els anys anteriors, la Generalitat ha adaptat el POCS de 2023 i ha avançat 15 dies la seva activació, per tal de donar una millor resposta a les circumstàncies generades pel canvi climàtic. A més, s’ha afinat la metodologia per a la generació d’alertes i s’ha incorporat un avís de calor nocturna, per tal de disposar d’informació més precisa sobre situacions de temperatures elevades i extremes que puguin posar en perill la salut de la població més vulnerable.

Un dels objectius del Pla és predir amb la màxima anticipació les possibles situacions meteorològiques de perill per calor amb la recollida diària de les dades de temperatura observades facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) (del 15 de maig al 30 de setembre), així com les previsions amb 48 hores d’anticipació de totes les comarques de Catalunya.

Difusió de recomanacions específiques per grups de població

La Generalitat ha difós recomanacions per fer front a la calor entre la població en general i també d’específiques entre col·lectius vulnerables, professionals sanitaris i persones que treballen a l’aire lliure.

El díptic ‘Mesures d’actuació ambiental per prevenir la calor’ es difon a tots els centres de serveis assistits de gent gran i discapacitats del Departament de Drets Socials. Conté material informatiu amb mesures per prevenir la calor, factors de risc, síndromes clíniques causades per la calor i normes a seguir.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined