·Els treballs es podrien iniciar a la tardor del 2024 i permetran millorar les instal·lacions de l’ETAP més gran de Catalunya

El Govern ha autoritzat l’operació pressupostària per impulsar les obres de rehabilitació i modernització de l’Estació de tractament d’aigües potables (ETAP) del Ter, la planta potabilitzadora més gran de Catalunya. Així, s’ha aprovat autoritzar un préstec per valor de 130.526.215,81 euros entre l’ACA i Aigües Ter Llobregat (ATL) per licitar els treballs. Aquest préstec actuaria com un préstec pont o préstec transitori fins a poder acordar un préstec bancari amb alguna de les entitats que ja s’han interessat pel finançament de les futures inversions d’ATL.

Les obres, que es podrien iniciar a la tardor de 2024, preveuen la construcció d’un nou dipòsit i una estació de bombament, així com la posada en marxa d’una unitat de desinfecció per ozonització i una nova instal·lació de desinfecció amb hipoclorit sòdic. També inclouen la rehabilitació dels filtres de sorra existents i la disposició de filtres de carbó actiu en gra. Els treballs tindran un període d’execució de 48 mesos i podrien estar enllestits a finals de 2028.

L’ETAP del Ter es va inaugurar el 1966 i té una capacitat de tractament de 8 m3/s. La planta rep aigua dels embassaments de Sau, Susqueda i el Pasteral i és bàsica per a l’abastament de la regió metropolitana de Barcelona. Cal tenir en compte que, en una situació hidrològica normal, dues terceres parts de l’aigua consumida a la regió metropolitana provenen de l’ETAP del Ter.