El Departament ja ha aplicat accions urgents i preveu incorporar-ne d’altres a curt i mig termini. Paral·lelament està elaborant un pla d’actuacions en cas que la situació de sequera s’agreugi

La situació d’emergència per sequera ha portat el Departament de Drets Socials a llistar un conjunt d’actuacions urgents per a dur a terme als edificis propis. Concretament, a les seus de la conselleria amb la intenció que també siguin aplicades en equipaments titularitat del Departament com residències de gent gran, centres d’atenció a la infància o equipaments cívics i comunitaris, entre d’altres. El Departament preveu també fer extensives aquestes recomanacions al conjunt d’equipaments socials del país, ja siguin titularitat d’ens locals o d’iniciativa social o mercantil.

Atesa la vulnerabilitat dels col·lectius que fan ús o viuen en aquests tipus d’equipaments, el Departament també està dissenyant un pla de contingència que en garanteixi el servei i n’asseguri el millor funcionament possible en cas que s’agreugi la situació de sequera i s’endureixin les restriccions.

Les mesures d’aplicació immediata que ja s’estan activant són necessàries, ràpides d’implementar i suposen un cost econòmic baix, però poden tenir un fort impacte en el consum. Es tracta, per exemple, de revisar aixetes i derivacions d’instal·lacions d’aigua per eliminar pèrdues i fuites; limitar el cabal de l’aigua per tal de reduir-ne el consum; o assegurar-se que les aixetes compten amb airejadors en bon estat. En el Departament també està substituint aixetes poc eficients i comprovant el funcionament dels sistemes de doble càrrega de les cisternes dels wc i reduint-ne el volum d’aigua. Finalment, la difusió de la campanya de conscienciació impulsada pel Govern és també un dels aspectes clau d’aquest conjunt de mesures urgents que ja s’estan aplicant.

El Departament ha llistat també actuacions a curt termini com ara la substitució dels wc obsolets o malmesos per models amb cisternes de doble descàrrega, o la instal·lació de comptadors específics en espais de gran consum d’aigua en els edificis (cuina, bugaderia, etc.) que permetin disposar d’informació més acurada dels consums i detectar possibles fuites de la xarxa.

A mig termini, s’aplicaran mesures que suposin el màxim aprofitament de l’aigua en edificis de nova construcció o que hagin previst fer una reforma integral. També s’estudia l’impacte d’instal·lar dipòsits que recullin aigües grises per al seu ús en consums secundaris, com el reg de zones enjardinades. En aquest sentit, s’està duent a terme una prova pilot a la residència de gent gran de l’Espluga de Francolí.

Paral·lelament a aquestes mesures, Drets Socials està treballant en un pla de contingència per fer front a escenaris de restriccions més severes. En el marc d’aquest pla, personal de la conselleria elaborarà un mapa amb els equipaments socials residencials per creuar-lo amb el mapa d’emergència per sequera, per estar alerta de quins són els centres més afectats i que es pugui prioritzar el subministrament en cas de talls. Una altra de les tasques que s’ha previst és un càlcul de consum mínim per garantir la correcta atenció de les persones usuàries d’aquests serveis (higiene personal, neteja d’instal·lacions, consum de boca), ateses les necessitats específiques que presenten serveis com poden ser les residències de gent gran.