1. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ha reunit aquest dijous a Amposta amb la ministra Teresa Ribera en el marc de la segona trobada de la Comissió Bipartida del Delta de l’Ebre
  2. El conseller Mascort ha explicat els avanços que s’han fet a través de l’Estratègia Delta impulsada per la Generalitat i ha explicat els propers treballs que es realitzaran


El conseller i la ministra a la Taula de Consens
El conseller i la ministra amb la Taula de Consens del Delta
{"name":"2024/03/14/14/14/cfafbe6d-e8e7-45f8-bc0e-7336b2d461d6.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":140968}

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, conjuntament amb la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera Rodríguez, han presidit aquest dijous a Amposta la segona reunió de la Comissió Bipartida del Delta de l’Ebre. Aquest òrgan, que es va constituir el febrer de 2023, és l’encarregat de coordinar i accelerar les actuacions que la Generalitat de Catalunya i el Gobierno de España porten a terme al delta amb l’objectiu d’adaptar i mitigar l’impacte del canvi climàtic sobre aquesta zona. També han mantingut una reunió amb la Taula de Consens del Delta, que agrupa els ajuntaments i les comunitats de regants del delta.

Durant la trobada, el conseller Mascort ha explicitat la necessitat de continuar avançant en el marc de l’Estratègia Delta desenvolupada per la Generalitat a fi de revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats del delta. Actualment, el Govern de la Generalitat és a punt d’acabar les obres de reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre. Mascort ha explicat que s’ha actuat sobre uns 58.500 metres de les basses dels hemideltes dret i esquerre. En concret, a la llacuna del Canal Vell i a la Tancada, l’Encanyissada i l’illa de Buda.

Els treballs que es van iniciar al febrer de 2023 constitueixen una anella de protecció per evitar la regressió del delta. “Això permetrà fer front a la pujada del nivell de l’aigua del mar, i que no desbordi de les basses als cultius d’arròs”, ha afirmat Mascort. En els treballs, s’han invertit 2,6 milions d’euros i s’ha reformat l’alçada dels dics ja existents fins a 1,2 metres per sobre del nivell del mar i una amplada d’uns 4 metres, amb material procedent majoritàriament acumulat a les basses mateixes i als desguassos.

El conseller també ha explicat que al mes de maig és previst que comencin les obres per construir la guarda de protecció al llarg de la badia dels Alfacs. En aquest sentit, ha aprofitat la reunió amb la vicepresidenta per reclamar celeritat en els tràmits de concessió d’alguns trams que transcorren per zona marítimoterrestre, competència del Ministeri.

La guarda dels Alfacs actuarà com a barrera de contenció davant la pujada del mar i contribuirà a evitar l’entrada d’aigua terra endins i a minimitzar, així, la salinització del delta de l’Ebre. També evitarà danys en les infraestructures i pèrdua de terres de conreu.

En total, s’actuarà sobre 12.900 metres lineals, en tres fases. Les dues primeres se centraran a reforçar la protecció contra la pujada del nivell del mar. La tercera ha de permetre fer un tancament total de tot l’hemidelta dret en contacte amb la badia dels Alfacs i garantir-hi la transitabilitat mitjançant l’adequació del sòl i la construcció de ponts per superar els desguassos i les connexions de les basses amb el mar.

Pel que fa a l’actuació de la part frontal, prevista a l’Estratègia Delta, el conseller Mascort ha anunciat que s’espera que aquest mateix mes de març s’adjudiqui l’estudi del disseny de l’obertura de la bocana del Fangar i el reforçament de les platges amb dragues de sorra del fons marí. Mascort ha recordat que ja s’ha realitzat la batimetria i l’estudi de sorres disponible que constata que hi ha prou sorra just davant del delta de l’Ebre per desenvolupar un model de gestió similar a l’holandès. “Nosaltres apostem per solucions basades en la natura per estabilitzar el front deltaic, i, per això, he traslladat a la ministra Ribera la necessitat d’executar aquestes actuacions, que a més compten amb el suport del territori”, ha afirmat el conseller.

Així mateix, Mascort també ha recordat a la ministra la necessitat d’avançar en la mobilització de sediments del riu cap a la plana deltaica. “La base del problema de la regressió del delta rau en la poca arribada de sediments que queden retinguts als grans embassaments, i, per això li he transmès a la vicepresidenta Ribera la necessitat de posar en marxa al més aviat possible una prova pilot i l’establiment d’un calendari per fer efectiva aquesta mobilització de sediments cap al delta de l’Ebre”, ha exposat el conseller.

Finalment, el conseller ha aprofitat la visita al delta per anunciar que al mes de juliol també s’iniciaran els primers treballs per instal·lar estacions de bombament i adaptar la xarxa hidràulica de reg per poder derivar el màxim volum d’aigua dolça a fi d’alimentar les llacunes, aconseguir la màxima renovació i evitar episodis d’eutròfia i anòxia que comportin mortalitats massives de peixos. Aquest projecte, que també s’inclou en l’Estratègia Delta, preveu una inversió total de 36,7 milions d’euros. Per això, el conseller ha fet èmfasi davant de la vicepresidenta Teresa Ribera en la necessitat d’assegurar un cabal ambiental per al delta de l’Ebre a fi de garantir la supervivència dels seus fràgils ecosistemes, com ara les basses i les badies, i de les espècies en alt perill de desaparició, com ara la nacra.

En total, l’Estratègia Delta preveu una inversió de 116,7 milions d’euros fins a l’any 2032. “El delta de l’Ebre és una prioritat per a aquest Govern i estic convençut que l’Estratègia Delta és un full de ruta sòlid i consensuat per tirar endavant totes aquelles actuacions que han d’ajudar a frenar la regressió i conservar el delta”, ha conclòs el conseller.


3  

Imatges

El conseller Mascort i la ministra Ribera durant la roda de premsa

El conseller Mascort i la ministra Ribera durant la roda de premsa 102308

Reunió amb la Taula de Consens del Delta

Reunió amb la Taula de Consens del Delta 137970

Reunió de la Comissió Bipartida del Delta de l¿Ebre

Reunió de la Comissió Bipartida del Delta de l¿Ebre 268065