- El conseller d’Agricultura s’ha reunit amb representants de les confraries de pescadors per valorar l’impacte econòmic de l’acord europeu sobre la pesca de 2025
- "Articularem de forma immediata una estratègia per revisar el mètode d’avaluació d’estocs pesquers de la Comissió Europea sobre el que s’ha basat aquesta proposta que ha perjudicat els interessos dels pescadors del Mediterrani occidental", ha manifestat Ordeig
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i el director de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya, s’han reunit amb el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona i patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, amb el president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Barcelona i patró major de la Confraria d’Arenys de Mar, Antoni Marzoa, i amb el president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona i patró major de la Confraria de Sant Carles de la Ràpita, Eusebio Rosales, a fi d’avaluar l’impacte econòmic que tindran en el sector les mesures de l’acord sobre la pesca de 2025 aprovades aquest dimecres a Brussel·les.
En relació amb les mesures de compensació que proposa l’acord, el conseller ha reiterat “el suport total del Govern de Catalunya al sector en aquests moments difícils” i ha assegurat que “estem avaluant l’impacte de la proposta de la Comissió Europea en la flota d’arrossegament i mobilitzarem tots els recursos necessaris per atendre les necessitats que es derivin d’aquest impacte.”
A la reunió també s’ha abordat un altre dels grans reptes amb vista a l’any 2025: resoldre la discrepància en el càlcul d’estocs de peixos a la Mediterrània. Els sistemes de càlcul europeus no coincideixen amb els estudis de l’ICATMAR fets per científics de referència a Catalunya, que no estan d’acord amb la manera que té Brussel·les de calcular els estocs. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que “articularem de forma immediata una estratègia per revisar el reglament de la Política Pesquera Comuna i el mètode d’avaluació d’estocs pesquers de la CE sobre el que s’ha basat aquesta proposta que ha perjudicat els interessosdels pescadors del mediterrani occidental.” Així ho ha traslladat als representants de les confraries, on s’ha ofert a treballar “conjuntament” per “anar units” a Europa en defensa dels pescadors catalans.
El sector ha fet els deures
El conseller ha posat l’accent en el fet que el sector fa temps que treballa en la línia de les mesures proposades: “Una bona part de les mesures de compensació que planteja Europa ja s’estan aplicant. La pesca catalana ha fet els deures.”
A Catalunya, d’una manera global en tota la flota, es fa tancament del calador a partir de 800 metres, es duen a terme vedes biològiques que impliquen el tancament temporal de quatre setmanes consecutives (caldrà ajustar el calendari) i s’han establert 500 km2 de costa tancats a l’activitat per recuperar les poblacions.
De manera parcial, hi ha flota que ja porta selectivitat. A Catalunya, 28 embarcacions duen malla de 45 mm; 20, malla de 50 mm, i 37, portes voladores. Això representa el 82%, 87% i 31% de la flota espanyola que ha adoptat aquestes mesures.
Respecte de les 197 embarcacions catalanes d’arrossegament, el 14% tenen xarxes amb selectivitat de 45 mm; el 10%, de 50 mm, i el 19% disposen de portes voladores.