1. Enguany, s’ha afegit al dispositiu, que es concentra sobretot en espais fluvials de la Catalunya Central i Girona, la demarcació de Tarragona i les Terres de l’Ebre per donar servei a 13 municipis de menys de 5.000 habitants del territori
  2. Acció Climàtica ha implementat un model de col·laboració amb les diputacions de Tarragona, Girona i Barcelona que, a més d’incidir sobre el civisme i l’educació ambiental dels visitants, ajuda a fer una millor diagnosi de les problemàtiques globals de conservació d’aquests espais


El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, conversant amb informadors i informadores ambientals.
El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, conversant amb informadors i informadores ambientals.
{"name":"2024/07/12/12/42/4a594c09-26e9-434a-a35d-f3c9c745079b.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":311355}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina enguany prop d’un milió d’euros a la contractació d’informadors ambientals per garantir aquest estiu un accés responsable i ordenat als espais naturals protegits del país, sobretot zones fluvials on hi ha més pressió i risc de massificació. El dispositiu, que es desplegarà a les demarcacions de Girona, la Catalunya Central, Tarragona i les Terres de l’Ebre,està format per 55 informadors i informadores ambientals. Així mateix, també es reforça l’atenció als parcs naturals de la Generalitat amb 134 informadors més.

El dispositiu s’ha presentat aquest divendres al paratge de l’Albereda de Santes Creus, propietat de la Diputació de Tarragona, a la demarcació de Tarragona.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha destacat que “el dispositiu és una acció visible que forma part d’un pla més ampli, que des de fa temps estem desplegant arreu del país, especialment a les zones que durant l’estiu reben més visitants, per garantir un accés ordenat als espais naturals, sensibilitzar la ciutadania, fomentar Bones Pràctiques i garantir un bon equilibri entre el gaudi d’aquests indrets i la seva conservació”. “Vam començar amb una prova pilot a la demarcació de Girona i any rere any hem anat estenent el dispositiu arreu del país amb molts bons resultats”, ha destacat Vilahur

Les informadores i els informadors ambientals realitzen tasques d’acollida i informació al visitant, de suport de regulació de l’ús de l’espai i de gestió d’incidències i d’emergències. Així mateix, es coordinen amb els ajuntaments de les zones dels espais naturals, el Cos d’Agents Rurals i els guardes rurals. També realitzaran tasques de recollida de dades per analitzar i estudiar amb posterioritat el funcionament del servei i de les mesures de regulació.

L’any passat, el dispositiu va atendre més 277.000 visitants i les problemàtiques més comunes detectades estaven relacionades amb l’excés de soroll, l’estacionament de vehicles fora dels espais habilitats, l’acumulació de deixalles o el fet de dur els gossos sense lligar.

El desplegament a Tarragona, novetat d’enguany

La demarcació de Tarragona se suma per primer cop a les zones on s’activa el dispositiu. El Departament, amb el suport de la Diputació de Tarragona, hi desplegarà 9 informadors i informadores ambientals que donaran serveis a espais fluvials amb una elevada freqüentació. Concretament, hi haurà servei d’informadors ambientals al niu de l’Àliga-riu Glorieta (Alt Camp), al Toll de l’Olla i Font de la Llúdriga-riu Brugent (Alt Camp i Baix Camp), als gorgs del riu Gaià i del riu Brugent (Alt Camp), a l’Albereda de Santes Creus (Alt Camp) i a les Tosques de Capafonts (Baix Camp).

Així mateix, també hi haurà informadors i informadores ambientals que donaran servei a les zones de les Olles i de la Fontcalda (Terra Alta), dos dels espais fluvials amb més pressió a les Terres de l’Ebre.

Carme Ferrer, diputada de l’Àrea de Transició Ecològica de la Diputació de Tarragona, ha destacat que “creiem que l’educació ambiental i la sensibilització de la ciutadania envers els espais naturals són la clau de la seva preservació. Per aquest motiu, la Diputació de Tarragona se suma a aquesta acció que arriba enguany a 10 espais naturals protegits de la nostra demarcació”. A més, ha posat de manifest que la Diputació serà l’encarregada de coordinar i donar suport i assistència a les persones que formen part de l’equip, que aquesta setmana ja han començat la formació.

A les zones fluvials de Girona, on el Departament col·labora també amb la Diputació, hi ha 21 informadors i informadores ambientals que donen servei a Sant Llorenç de la Muga, trencant de Montagut, Santa Pau, Ridaura, els Hostalets d’en Bas, Sant Privat d’en Bas, la Vall de Bianya, Canet d’Adri, Girona-Salt, Vidrà, Campdevànol, Beget-Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i Anglès, Sant Julià del Llor i Bonmatí i Bescanó.

A la Catalunya Central, on el dispositiu es va estrenar l’any passat, aquest estiu hi haurà 25 informadors ambientals. Estaran repartits entre les zones fluvials del Paratge de Santa Càndia-gorgs de la riera d’Orpí, diversos punts de la riera de Merlès, la riera de Sorreigs i la zona sud d’Osona (Sant Martí de Centelles, Centelles i Taradell). A la tardor, també hi haurà servei al salt de Sallent i al bosc de la Grevolosa.

Parcs naturals

A més del dispositiu en els espais fluvials de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Catalunya Central i Girona, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també desplegarà més informadors i informadores ambientals als parcs naturals de la Generalitat, especialment aquells que durant aquesta època reben un major nombre de visitants.

En total, hi haurà 134 persones que s’aniran incorporant entre aquest mes i el vinent i que es distribuiran pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Ports, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

La presència dels informadors es complementarà amb altres mesures per regular l’accés i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural com ara zones d’estacionament regulades, l’habilitació de autobusos llançadora o el tancament de l’accés motoritzat a zones altament sensibles.

Tota aquesta informació es pot trobar a la web espaisnaturals.cat. Aquesta pàgina recull consells i Bones Pràctiques al medi natural i vol esdevenir la web de referència per als usuaris abans de planificar una visita o escapada a un espai natural d’arreu de Catalunya.


1  

Imatges

Foto

Foto 311355