El finançament impulsat per la banca pública de promoció i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja ha atorgat prop de 100 milions d’euros per a ajudar els pagesos afectats per la inflació i la sequera


La línia ‘ICF Agroliquiditat’, impulsada per l’Institut Català de Finances (ICF) i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, s’ha ampliat amb 35 milions d’euros més. Des del dimarts, les persones autònomes i les empreses agràries i agroalimentàries, forestals, i del sector de la pesca que s’hagin vist afectades per l’increment de preus, la sequera o la resta de conseqüències del canvi climàtic ja poden sol·licitar els préstecs a través del web de la banca pública de promoció de la Generalitat de Catalunya. Aquesta línia també està disponible per a aquelles que vulguin realitzar una petita inversió.

D’acord amb les darreres dades, en el marc de la línia ‘ICF Agroliquiditat’, l’ICF ha atorgat fins ara un total de 99,6 milions d’euros a través de 1.588 préstecs. “Des de la banca pública de promoció hem fet costat a la pagesia del país en un context en què es veu afectada per múltiples crisis. Amb aquesta nova ampliació de 35 milions d’euros, reforcem el nostre suport i el nostre finançament al sector primari com a part imprescindible del teixit productiu de Catalunya”, ha destacat la consellera delegada de l’ICF Vanessa Servera.

Per la seva banda, el secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, ha subratllat que “tots som coneixedors que l'activitat agroalimentària està subjecta a molts condicionants que no depenen del propi sector, però que l'afecten molt directament, entre els quals destaquen els condicionants dels mercats, els increments de costos de producció, i les inclemències climatològiques. En reflexió conjunta amb el sector es va arribar a la conclusió que per a facilitar la continuïtat d'aquesta activitat estratègica que és la producció d'aliments en aquests moments complicats convenia posar a disposició de ramaders/es, pescadors/es, pagesos/es, i altres actors del sector primari línies de finançament que realment representessin un suport clar i decidit al sector”.

“Per això, el Departament, conjuntament amb l'ICF, han impulsat aquesta línia d'Agroliquiditat que des de la seva primera convocatòria ha esdevingut un instrument de suport molt útil, com ho demostra l'ús general que en fan els beneficiaris potencials i que han recomanat que tant l’ICF com el Departament estenguin els efectes positius d'aquest suport convocant de nou la línia”, ha afegit.

Els préstecs seran a un tipus d’interès fix del 4%, però es comptarà en tots els casos amb una bonificació del 50% per part del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de manera que el tipus d’interès final serà fix del 2%. El termini de devolució serà de 3 a 6 anys, amb fins a 2 anys de carència inclosos. A més a més, cada operació aprovada serà d’un import mínim de 10.000 euros i un màxim de 100.000 euros. Com a novetat, aquells sol·licitants que haguessin formalitzat un préstec en el marc d’aquesta línia, podran sol·licitar més finançament fins a arribar a un total de 150.000 euros. És a dir, si ja tenien un préstec de 100.000 euros, en podrà sol·licitar com a màxim 50.000 més.

Sobre l'ICF

L'Institut Català de Finances (ICF) és l'entitat financera pública de la Generalitat de Catalunya i la seva missió principal és impulsar el creixement de les empreses i altres entitats. Finança projectes rellevants i transformadors per mitjà de préstecs i capital, amb especial èmfasi en la transició ecològica, la reindustrialització i l'habitatge social. L'ICF sol complementar els préstecs del sector financer privat, oferint terminis d'amortització llargs per facilitar el reemborsament del deute.

Des del 2014, és membre de la European Association of Public Banks (EAPB), que agrupa la major part dels bancs i entitats financeres públiques que operen a Europa.

Per a més informació: https://www.icf.cat/ca/inici/