- S’instal·len hàbitats per donar refugi i protecció als peixos i altres espècies marines
- Aquesta tardor han practicat vela gairebé un miler de joves
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha visitat aquest matí el port de Mataró, on s’han col·locat quatre biòtops per a ajudar a restaurar la biodiversitat dins del port, i ha anunciat “un nou projecte per a instal·lar una vintena més sota els pantalans del port”. A més, ha visitat les embarcacions de rem Dragon Boat, una modalitat ideal per practicar esport després de patir un càncer de mama, així com l’Escola de vela, que promou aquest esport entre el jovent.
D’aquesta manera, la consellera ha ressaltat els vessants mediambiental i social de la instal·lació portuària de Mataró: “és exemple de respecte al medi ambient i al paisatge”. Disposa de diferents punts de recàrrega de vehicles elèctrics, d’una banda; i d’un parc fotovoltaic, de l’altra. El port “genera prou energia per a funcionar completament de manera verda, a més de generar un plus d’electricitat per a la xarxa”. Ha afegit: “presentem una nova iniciativa proactiva en recuperació de flora i fauna marina. Una nova bona notícia del Port de Mataró que, com la ciutat, té fortalesa en innovació i sostenibilitat, que és progrés, creixement i qualitat de vida”.
La consellera ha destacat que el port de Mataró “és referència per la relació ciutat i mar, molt cuidada per al municipi”. Ha explicat que: “hi ha un fil de continuïtat entre la cultura a Mataró i al seu port. És un lloc de trobada de la població” també ha volgut destacar la transcendència dels “projectes socials importants vinculats al rem i al port”.
Paneque ha explicat que “els nous temps tenen cura del paisatge i del medi ambient, busquen espais de qualitat per a la gent, generen sinergies de trobada entre persones diferents i busquen maneres innovadores de fer possible tot això”. Per això “presentem una nova iniciativa proactiva en recuperació de flora i fauna marina. Una nova bona notícia del Port de Mataró que, com la ciutat, té fortalesa en innovació i sostenibilitat, que és progrés, creixement i qualitat de vida”. Ha reflexionat sobre el fet que aquestes iniciatives formen part dels projectes del nou govern que “vol millorar la vida dels catalans. Catalunya està en el moment d’emprendre decisions; hem de superar els reptes i anar cap a unfutur esperançador”.
Restauració de la biodiversitat
Un biòtop és un hàbitat fet de carboni càlcic, amb forats per imitar les condicions naturals d’un ecosistema marí. En aquest hàbitat els peixos busquen protecció de les condicions ambientals adverses i un refugi contra els depredadors. Aquestes comunitats marines són zones de cria per a les espècies, amb espais per a la posta d’ous i el desenvolupament de les larves. Aquest projecte s’ha completat amb la col·locació de dos hidròfons i el marcatge de peixos amb uns dispositius per a seguir els moviments d’aquestes espècies. Aquest projecte s’emmarca dins del projecte de Xarxa Catalana de Marcatge i Seguiment de la Fauna Marina. Els resultats evidencien que les zones interiors dels ports són hàbitats d’interès per als peixos.
Remar contra el càncer
La Fundació Rema contra el Càncer de Mataró neix amb la voluntat de millorar la vida de les persones que han patit o pateixen un càncer, a través de la pràctica esportiva regular amb la modalitat Dragon Boat. Aquesta particularitat de rem mil·lenària prové de la Xina i és idònia per practicar esport després de patir un càncer de mama. Aquesta modalitat augmenta la força muscular, millorant la zona pectoral, la dorsal i l’escapular. També potencia l’estat físic perquè és un esport de repetició i resistència. A més, millora l’estat general gràcies al treball en equip, la concentració i l’autoestima. La fundació treballa per a aconseguir suports públics i privats, per establir i equipar bases nàutiques, com la de port de Mataró, arreu de Catalunya, en zones on hi ha major densitat d’estaments mèdics oncològics, amb l’objectiu que es pugui practicar, crear equips i entrenar amb la modalitat Dragon Boat.
L’Escola de vela de Mataró és un centre de la Federació Catalana de Vela que impulsa la vela escolar i la vela adaptada i inclusiva. Aquesta tardor han passat per l’escola 549 alumnes de vela adaptada i 445 alumnes de vela escolar. L’escola pretén fomentar la vela entre el jovent i reforçar el treball en equip i el respecte pel medi ambient i la igualtat de gènere. Així mateix, apropa la vela i els esports nàutics a un grup social que no té facilitat per conèixer-la i practicar-la.