- La primera convocatòria estava dotada amb 10,6 M€ i va beneficiar un total de 1.326 projectes de tot Catalunya amb ajuts directes
- La segona convocatòria s’acaba d’obrir i disposa de 10 línies d’ajuts vinculades a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, amb l’objectiu de donar resposta a grans reptes com l’emergència climàtica i la cohesió territorial
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) acaba de publicar la segona convocatòria d’ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya, que passa dels 10,6 milions d’euros de la primera convocatòria als 18,5 milions d’euros actuals, amb l’objectiu d’impulsar la transformació del sistema agroalimentari per avançar en clau ambiental, social i econòmica i fer front a grans reptes com el canvi climàtic, la falta de relleu generacional, el malbaratament alimentari o el desequilibri en la distribució de valor entre les diverses baules de la cadena alimentària. La primera convocatòria va beneficiar un total de 1.326 projectes de tot Catalunya.
Aquesta nova convocatòria compta amb 10 línies d’ajuts dotats amb un import de 18,5 milions d’euros, que suposen, en concret, un increment de 7,8 milions d’euros en relació amb els 10,6 milions d’euros que es van pressupostar en la convocatòria anterior. L’augment es justifica pel fet que enguany els ajuts són pluriennals per ampliar l’execució dels projectes i també perquè es convoquen noves línies i sublínies. A més, s’hi inclou una dotació extraordinària de 3,5 milions d’euros cedits pel Fons de Transició Nuclear que gestiona el Departament d’Empresa i Treball, que es repartiran augmentant el percentatge de l’ajut per a aquells municipis que estan situats a les zones catalogades com a nuclears. El Fons de Transició Nuclear es va crear el 2020 amb l’objectiu que el compromís amb la desnuclearització de Catalunya es fes d’una manera justa i no deixés cap territori enrere.
En comparació amb la convocatòria anterior, els ajuts d’aquesta segona convocatòria destaquen per l’increment d’1,15 milions d’euros en un nou ajut per fomentar les infraestructures compartides per a la distribució i la comercialització conjunta de productes agroalimentaris. L’ajut per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental passa d’1 a 5 milions d’euros perquè s’amplien els sectors productius que poden accedir-hi, de manera que passen a ser molts més sectors tant agrícoles com ramaders: horta, fruita, arròs, olivera, cítrics, llet i carn.
A més, es dona continuïtat als projectes liderats per dones i es dota amb 1 milió d’euros una línia específica com a mesura per promoure la inclusió de la dimensió de gènere i la igualtat. A més, s’hi afegeixen les línies següents:
- Innovació en l’àmbit de la gestió i l’ús eficient de l’aigua, com a mesura contra la problemàtica de la sequera: 300.00 €
- Assessorament i acompanyament a les petites empreses a participar en projectes europeus: 200.000 €
- Innovació en l’àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris: 350.000 €
Les 10 línies d’ajuts incideixen a promoure l’assoliment d’una visió consensuada, transparent i integradora sobre l’alimentació al territori entre tots i totes els/les agents que formen part de la cadena de valor alimentària i se centren a millorar el sistema alimentari català en termes de sostenibilitat ambiental, social i econòmica. Les 10 línies d’ajuts són les següents:
- Línia 1: per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les empreses agràries de Catalunya, que inclou la petjada ambiental de producte.
- Línia 2: per a les infraestructures alimentàries compartides.
- Línia 3: per al foment per a la digitalització i la traçabilitat empresarial mitjançant l’etiquetatge intel·ligent.
- Línia 4: per al foment de projectes transformadors per incrementar el valor afegit dels productes i els coproductes alimentaris.
- Línia 5: per al suport a l’assessorament per al compliment de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors.
- Línia 6: per a la creació i la difusió d’activitats de sensibilització per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris i projectes innovadors per a l’aprofitament dels aliments.
- Línia 7: per al foment per al relleu generacional i l’emprenedoria de negocis d’artesania alimentària.
- Línia 8: per al foment de la creació i la continuació de noves empreses liderades per dones, relacionades amb la producció i la transformació d’aliments.
- Línia 9: per al foment de projectes de transformació alimentària d’entitats del tercer sector d’acció social.
- Línia 10: ajuts INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa, per a la preparació de propostes per a la participació en projectes europeus i per a la innovació en l’àmbit de la gestió i l’ús eficient de l’aigua a la indústria agroalimentària i forestal i per a la innovació en l’àmbit de la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
Projecte social contra el malbaratament
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha visitat avui la Fundació Sant Tomàs, una entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a Osona i el Lluçanès. Aquesta fundació ha estat una de les beneficiàries de la primera convocatòria d’ajuts, amb un projecte que evita el malbaratament alimentari. En concret, el projecte de la Fundació reaprofita el menjar que elaboren a la seva cuina central i que no s’ha servit en els diferents centres amb què treballen. La proposta passa per refredar el menjar no consumit mitjançant un abatedor de temperatura fins a 4 ºC i per envasar-lo amb una termosegelladora amb barquetes que s’etiquetaran amb el nom del plat, els ingredients i els al·lèrgens, la data de producció i la data de caducitat. Els productes reaprofitats es fan arribar a les persones i famílies vinculades a l’entitat que per motius socioeconòmics, determinats per una treballadora social, en tenen necessitat. “És una manera de poder donar resposta a les necessitats internes de l’entitat i, al mateix temps, afrontar el gran repte que teníem, que era acabar amb el malbaratament alimentari”, ha explicat Imma Aumatell, responsable de La Cuina de Sant Tomàs.
“L’Estratègia Alimentària de Catalunya és un element dinamitzador i catalitzador de la transformació del sistema agroalimentari amb l’objectiu de seguir enfortint-lo i avançar cap a una economia circular. Projectes com el de la Fundació Sant Tomàs donen més sentit que mai a aquesta aposta del Departament pel seu pes social, però també per l’econòmic i l’ambiental”, ha manifestat el conseller Ordeig.
Nou mapa d’infraestructures
Una altra novetat d’aquesta convocatòria és la promoció del mapa d’infraestructures compartides, un nou plànol interactiu que localitza els obradors compartits i escorxadors de baixa capacitat del territori perquè els puguin emprar els petits elaboradors i productors de la zona. El mapa és clau per fer viable projectes de desenvolupament local que requereixen el seu ús. Per promoure’n la utilització i ampliar el detall de la informació que s’hi pot consultar actualment, la línia 2 d’infraestructures compartides requereix a totes les persones que demanen ajuts la inscripció en el mapa.
El mapa Xarxa d’infraestructures alimentàries compartides és fruit del treball conjunt entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Departament de Salut, l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible i l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), i constitueix una evolució de projectes similars que ja van iniciar al territori entitats elaboradores com Tres Cadires o Einateca. Els ajuts estan alineats amb el Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya i amb l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030 (EBC2030).
Més informació a: https://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/estrategia-alimentaria/ajuts/