1. L’adjudicació ha esgotat pràcticament la totalitat de l’import previst en aquesta primera convocatòria d’ajuts
  2. La convocatòria ha apostat per prioritzar un model de plantes de biogàs pròximes a l’origen de les dejeccions ramaderes


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha adjudicat 43 milions d’euros que es repartiran a 17 projectes d’arreu del territori interessats en impulsar el biogàs com una energia renovable. L’import adjudicat respon a pràcticament la totalitat dels recursos disponibles en aquesta línia d’ajuts que forma part de l’Estratègia catalana del biogàs 2024-2030.

L’Estratègia té com a finalitat fomentar la valorització de les dejeccions ramaderes i dels residus orgànics per obtenir biogàs i aprofitar-lo per a la generació de calor, d’electricitat o de biometà, i per produir biofertilitzants.

L’objectiu és assolir la gestió per a la producció de biogàs de 8,9 milions de tones/any de materials orgànics, tres vegades més que en l’actualitat; multiplicar per 3,3 la producció d’energia primària del biogàs, fins a 2 TWh a l’any; i reduir en més de 350.000 tones de CO2 equivalent a l’any les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En aquest sentit, la convocatòria ha apostat per prioritzar un model de plantes de biogàs pròximes a l’origen de les dejeccions ramaderes a tractar, ja que com a mínim el 50% de la matèria orgànica tractada en les plantes de biogàs, objecte de l’ajut, ha de correspondre a dejeccions ramaderes, per així reduir-ne l’impacte ambiental, i que permetin bastir un sistema descentralitzat de producció i consum distribuït d’energia renovable i que, a més, pugui generar activitat i ocupació.