1. Innofab, DARE i PIXEurope són els tres projectes clau per impulsar els semiconductors, la fotònica i la computació avançada
  2. Catalunya aposta per la innovació tecnològica amb una inversió de 392 milions d’euros en el projecte Innofab destinat al desenvolupament i fabricació de semiconductors


El Govern ha analitzat avui el Trident Innovador, una estratègia que agrupa els projectes Innofab, DARE i PIXEurope. Aquestes iniciatives comparteixen un objectiu comú: posicionar a Catalunya com a agent clau per reforçar la sobirania tecnològica europea en sectors estratègics com els semiconductors, la fotònica avançada i la computació d’alt rendiment i la intel·ligència artificial amb arquitectura oberta.

El Trident Innovador s’emmarca en les conclusions de l’informe Draghi, que destaca la necessitat urgent de reforçar la competitivitat i la innovació tecnològica d’Europa davant les vulnerabilitats derivades de la dependència tecnològica i les inestabilitats geopolítiques. A través d’aquestes tres iniciatives, Catalunya es posiciona com un motor clau per a la transformació digital del continent.

Les tecnologies en fotònica avançada, supercomputació, IA i semiconductors representen una oportunitatclau per a la recuperació econòmica i social, i Catalunya es troba en una posició privilegiada per liderar aquest procés: compta amb un ecosistema de coneixement sòlid, impulsat per centres de recerca de prestigi i tres infraestructures cientificotècniques de rellevància internacional: el BSC-CNS, el Sincrotró ALBA i el CNAG. Dues d'aquestes infraestructures juguen un paper fonamental en l'àmbit de les tecnologies disruptives.

Projecte Innofab

Se centra en la creació d’una infraestructura avançada per al desenvolupament i fabricació de semiconductors. Amb una inversió de 392 milions d’euros, aquesta instal·lació de 2.000 m² inclourà tecnologia per a la producció de prototips i sèries de baix volum, alhora que es connectarà amb el Sincrotró ALBA.

L’objectiu és cobrir tot el procés “Lab-to-Fab” i permetre que les innovacions desenvolupades als laboratoris es converteixin en productes industrials. Es preveu que generi 200 llocs de treball directes i esdevingui un referent en el sector dels semiconductors.

Projecte DARE

Liderat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC), busca desenvolupar tecnologia basada en l’arquitectura oberta RISC-V per a aplicacions de computació d’alt rendiment i intel·ligència artificial. Amb una inversió de 240 milions d’euros finançats per la Unió Europea i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, aquest projecte pretén crear tres chiplets principals: un processador general, un accelerador per a IA i una unitat vectorial per a càlculs de precisió. A més, DARE aposta pel codisseny de maquinari i programari per garantir una integració òptima i eficient. Es preveu la creació de 400 llocs de treball altament qualificats a Europa, dels quals més de 100 s’ubicaran a Catalunya.

Projecte PIXEurope

Coordinat per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), té com a objectiu consolidar el lideratge europeu en circuits integrats fotònics (PIC), una tecnologia clau per a sectors com les telecomunicacions, la salut i la intel·ligència artificial. Aquest projecte desenvoluparà una línia pilot per a la producció i proves de PIC, oferint serveis com l’empaquetatge i la integració amb circuits electrònics. A més, promourà la formació de professionals i fomentarà la creació d’un ecosistema vibrant al voltant de la fotònica, generant milers de llocs de treball altament qualificats a Europa.

El Trident Innovador simbolitza una aliança estratègica entre Catalunya, Espanya i Europa per liderar la transformació digital i assegurar una autonomia tecnològica sostenible. A través d’aquests projectes, el país es posiciona com un referent en la recerca i el desenvolupament de tecnologies crítiques per al futur.