- El projecte es desenvoluparà en el marc del Partenariat Mediterrani d’Acció Climàtica (MCAP) que aquesta setmana celebra la seva segona trobada anual a Sud-àfrica
- També impulsaran, conjuntament amb el Cap Occidental (Sud-àfrica), Nova Gal·les del Sud (Austràlia), un altre projecte centrat en la prevenció d’incendis forestals
- El Departament d’Unió Europea i Acció Exterior aportarà 72.000 € al finançament dels projectes i la resta s’assumirà des del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Catalunya i Califòrnia lideraran un estudi pioner sobre els impactes del canvi climàtic sobre la biodiversitat a les bioregions mediterrànies. El projecte es desenvoluparà en el marc del Partenariat Mediterrani d’Acció Climàtica (MCAP), al qual pertanyen totes dues i, del que també en formen altres regions amb un mateix clima i paisatge com ara Austràlia Meridional (Austràlia), Baixa Califòrnia Sud (Mèxic), Biobio (Xile), Emília-Romanya (Itàlia), Marroc Oriental (Marroc), Nova Gal·les del Sud (Austràlia), Occitània (França), Rabat-Salé-Kenitra (Marroc), Regió de Grècia Central (Grècia), Regió Sud (França), Santiago (Xile), Tànger-Tetuan-Al Hoceïma (Marroc), Victòria (Austràlia) i Cap Occidental (Sud-àfrica).
Precisament aquesta setmana s’està desenvolupant a Cap Occidental, a Sud-àfrica, la segona trobada del MCAP per avançar en l’agenda d’acció i el pla de treball de l’organització.
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha explicat que “l’objectiu de l’estudi és avaluar i comparar els efectes relatius als impactes del canvi climàtic sobre els sistemes naturals i la societat per saber quines tendències són comunes, són més probables i com les podem prevenir o pal·liar millor”. “Això ens permetrà avançar en donar res postes més efectives als desafiaments que plantegen els fenòmens climàtics extrems”, ha dit Vilahur.
Entre altres aspectes, l’estudi analitzarà aspectes com ara l’extinció o colonització i el desplaçament d’espècies, els canvis en els seus calendaris naturals, els canvis hidrològics, la pèrdua de creixement dels ecosistemes o la situació de les relacions entre les espècies d’un mateix lloc.
El director general ha detallat que “el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha encarregat la direcció científica del projecte al CREAF i, Califòrnia participarà a través de la Universitat de Califòrnia, Berkeley, i també s’hi sumaran diversos centres de recerca de les diferents regions del partenariat”.
Prevenir els incendis forestals

Durant la segona trobada dels socis del MCAP també s’ha donat a conèixer un altre projecte per ajudar a prevenir els grans incendis forestals. Hi col·laboraran Catalunya, el Cap Occidental (Sud-àfrica), Nova Gal·les del Sud (Austràlia) i Califòrnia. Prenent com a referència algunes de les polítiques que ja es desenvolupen a Catalunya en l’àmbit de la prevenció d’incendis, com per exemple la definició d’àrees d’actuació prioritàries, el projecte se centrarà en el disseny d’un sistema d’informació que pugui ser compartit per tots els socis del MCAP. Inclourà aspectes com ara la cartografia de riscos, la planificació de la reducció de combustible, el funcionament ecològic o l’ús de cremes controlades, entre altres aspectes. Totes aquestes dades es podran emprar per planificar models predictius de riscos i com mitigar-los.
El director general de Polítiques Ambiental i Medi Natural ha exposat que “la conservació de la biodiversitat i la prevenció d’incendis no són només compatibles sinó que poden ser sinèrgiques, l’objectiu d’aquest projecte és donar suport a la gestió integrada d'incendis en ecosistemes mediterranis, més propensos i vulnerables a grans incendis forestals, i pot esdevenir especialment útil en situacions com els recents grans incendis a Califòrnia o Xile”.
Aquests dos projectes es finançaran, en part, mitjançant una aportació del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior de 72.000 euros. La resta de la inversió, l’aportarà el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. La intenció és que els primers resultats es puguin donar a conèixer durant la COP30, al Brasil.