- Aquest òrgan té com a objectiu establir un pont entre la ciència i la formulació de polítiques públiques, a fi de proporcionar coneixement rellevant per equilibrar la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social d’aquests sectors, amb un enfocament en la competitivitat i la resiliència
El Govern ha aprovat avui la creació de la Comissió d’Experts dels Sectors Agroalimentari, Rural, Forestal i Marítim (CESARFM), integrada en el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, com a òrgan assessor sobre els aspectes tècnics i científics associats a la definició i la planificació de les polítiques públiques, agroalimentàries, forestals, rurals, marítimes i de pesca. A més, pretén millorar el posicionament d’aquestes polítiques públiques i assolir una incidència política més gran en els fòrums de decisió i espais de reflexió internacionals, i especialment europeus.
La durada de la Comissió s’estableix en vuit anys, i exercirà les seves funcions en els àmbits d’actuació següents: les polítiques d’agricultura, ramaderia, pesca i afers marítims, les activitats cinegètiques i la pesca fluvial, el desenvolupament del món rural, la gestió dels programes de transferència de fons de la Unió Europea de caràcter agrari, ramader, pesquer o de desenvolupament rural, la gestió forestal i la bioeconomia circular, la indústria agroalimentària i les polítiques d’alimentació, entre d’altres. Val a dir que un dels principals temes que caldrà abordar serà la preparació de la Política Agrària Comuna (PAC) posterior a l’actual període 2023-2027.
La Comissió d’Experts dels Sectors Agroalimentari, Rural, Forestal i Marítim estarà formada per un mínim de vuit i un màxim de catorze membres, persones expertes i amb solvència reconeguda en l’àmbit de les polítiques públiques d’aquests sectors. Es respectarà el principi de presència paritària d’homes i dones, i la seva composició constarà de presidència, vicepresidència i fins a dotze vocalies. A més, els membres de la Comissió no percebran cap remuneració econòmica.
Els sectors agroalimentari, rural, marítim i forestal de Catalunya són pilars fonamentals de l’economia i la societat catalanes. Segons les dades més recents disponibles, la producció anual d’aquests sectors ascendeix a 68.424,50 milions d’euros, cosa que representa el 15% del total de l’economia catalana, amb un valor afegit brut de 22.600,80 milions d’euros (equivalent al 10,1% del total de l’economia catalana), de manera que es consoliden com els sectors més importants de la indústria catalana. Aquests sectors econòmics donen feina a més de 573.500 treballadors (el 15,8% del total de l’economia catalana). Són els primers sectors de la indústria catalana en termes de facturació i generació de llocs de treball i compten amb un teixit empresarial divers que inclou des de petites i mitjanes explotacions fins a grans indústries agroalimentàries i un sector pesquer amb un fort arrelament al territori. No obstant això, aquests sectors s’enfronten a reptes complexos i interconnectats que requereixen respostes innovadores, sistèmiques i adaptades al context específic.
Els impactes del canvi climàtic, la volatilitat dels mercats, els nous requeriments legislatius, el relleu generacional, l’escassetat de recursos naturals i el reforç de la resiliència del sector agrícola davant les crisis exigeixen la implementació de polítiques públiques que integrin múltiples actors i disciplines. És necessari establir un espai que enforteixi la interfície ciència i política i, alhora, permeti millorar la coherència, la rellevància i l’impacte de les mesures implementades des de l’Administració pública, i també identificar punts de palanca per a la millora i la transició cap a sistemes agroalimentaris més sostenibles i competitius.
Davant d’aquest escenari, és necessari comptar amb un òrgan d’assessorament i de consulta per a les institucions públiques en la definició i la planificació de polítiques adaptades a les necessitats dels sectors agroalimentari, rural, forestal i marítim. Aquest òrgan ha de garantir una resposta integrada basada en l’evidència científica i els avenços de les tècniques i tecnologies. Així, l’objectiu fonamental de la Comissió d’Experts és establir un pont entre la ciència i la formulació de polítiques públiques, de manera que proporcioni coneixement rellevant per equilibrar la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social dels sectors, amb un enfocament en la competitivitat i la resiliència.