Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
30-06-2021 11.18

President Aragonès: "Ara cal fer un gran acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació per anar amb tota la força a la mesa de negociació amb l'Estat"

  • Defensa que s’afronta “la negociació més complexa de la història contemporània de la Generalitat” i que el Govern hi posarà “tota l’ambició i perseverança”
  • Descarta participar a la Conferència de Presidents convocada el mes de juliol perquè “la nostra prioritat és la relació bilateral entre governs”
El president conversa amb Laura Rosel. Autor: Jordi Bedmar El president conversa amb Laura Rosel. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest matí que centrarà els seus esforços durant els mesos de juliol i agost en aconseguir un “gran consens a Catalunya” per tal que la proposta que el Govern porti a la taula de diàleg amb l’estat espanyol sigui “una proposta de país”. “Les setmanes que venen hem de perfilar un gran acord, que ha de ser l’acord per l’Amnistia i la Autodeterminació, per poder anar amb tota la força a la mesa de negociació de setembre”, ha destacat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio l’endemà de la seva reunió amb el president espanyol, el cap de l’Executiu ha insistit que “tothom està d’acord en acabar amb la repressió i en què Catalunya ha de poder votar el seu futur amb llibertat” i que sobre aquests dos pilars cal construir aquest acord. Per fer-ho possible, ha explicat que es treballarà primer amb les forces polítiques que van facilitar la investidura, amb la voluntat, després, “d’intentar sumar-hi personalitats, forces polítiques, entitats socials i institucions, perquè són consensos molt amplis”.

Aragonès ha reiterat que ahir va constatar que les posicions amb el govern espanyol estan encara allunyades i que, davant la manca de proposta per part de l’Estat, el referèndum “és un procediment on totes les parts s’hi poden sentir identificades”. “Els que defensen Catalunya dins d’Espanya s’han d’atrevir a guanyar un referèndum, però no han de tenir por a perdre’l. Els que rebutgin aquesta idea han de posar sobre la taula una proposta que també encabeixi els independentistes i els que no ho són”, ha demanat.

En aquest sentit, el president s’ha mostrat absolutament confiant en la proposta de l’independentisme i ha destacat que “no renunciarem a l’amnistia ni a l’autodeterminació. No hem fet tot aquest camí per renunciar-hi”.  “El projecte de l’estat espanyol que defensa Pedro Sánchez és tan poc seductor que no pot sotmetre’l a les urnes a Catalunya perquè s’hi afegeixin els catalans? No s’atreveixen a guanyar-ho a les urnes? Nosaltres no renunciarem i persistirem. Persistència, perseverança i perspectiva”, ha reblat.

 

Delegació institucional per a la taula de diàleg

En relació a la propera reunió de la taula de diàleg el mes de setembre, Aragonès ha explicat que la part catalana estarà formada per una “delegació fonamentalment institucional”, que es decidirà en el marc de l’Executiu, però que els màxims dirigents dels partits que formen el Govern “hi tindran un paper molt rellevant”. Ha remarcat en què “ningú ha posat vetos”, però que “no són tan importants els noms, sinó que en aquest camí, que sabem que serà difícil, hi posem tota l’ambició”. “Anem a fer la negociació més complexa de la història contemporània de la Generalitat. És un esquema diferent on la part catalana hi ha d’anar molt preparada i dedicarem les properes setmanes i mesos a tenir la màxima preparació”, ha afegit.

Preguntat sobre la repressió, ha insistit que “tots som conscients que, si es vol avançar en una negociació global, cal que l’Estat assumeixi l’informe del Consell d’Europa” i que el govern espanyol “faci passos” en els processos oberts pel Tribunal de Comptes. “Més enllà de la decisió final, el que tenim de moment és una decisió prèvia que pot suposar l’embargament del patrimoni de moltes famílies. Aquesta situació d’indefensió posa molt més difícil que es pugui fer un diàleg honest i franc. Necessitem treure tota la pressió”, ha exposat.

I, en aquest àmbit, ha assegurat que la Generalitat “estudiarà i seguirà treballant en totes les mesures que permetin aturar aquesta situació” i, “si tenim una proposta sòlida, eficaç, que no generi falses expectatives i que permeti aturar aquesta situació, no dubtarem en aplicar-la”.

 

“La nostra prioritat és la relació bilateral entre governs”

En relació a la seva participació en la Conferència de presidents convocada pel govern espanyol el mes de juliol, el president ha assegurat que “la nostra prioritat és la relació bilateral entre governs, perquè creiem que és on és útil”. Per a Aragonès, “aquestes reunions són més una escenificació que no un treball, una foto, i ja en portem masses”.  Per això, ha declarat, que “a no ser que hi hagi algun canvi molt substancial, la meva previsió és mantenir exclusivament la interlocució amb el president espanyol en aquest àmbit bilateral, i no en l’àmbit de la conferència de presidents”.

En un altre moment de l’entrevista, preguntat sobre la seva assistència al sopar d’inauguració del Mobile, on també hi va ser present el rei Felip, el president ha deixat clar que el Govern “no deixarà cap espai de poder ni cap espai de governabilitat en mans del govern ni de les institucions espanyoles”. I ha afegit: “allà on hi hagi interessos socials, econòmics, culturals de Catalunya, en esdeveniments rellevants, hi serem”.

El cap de l’Executiu ha explicat que no va parlar amb el rei sobre Catalunya, però ha assegurat que espera tenir-ne ocasió, perquè el monarca “ha de sentir per part del president de Catalunya l’exigència que han de fer una profunda reflexió, perquè el 3 d’octubre, amb el seu discurs, va donar pàtina de legitimitat i via lliure al “a por ellos” de la guàrdia civil i la policia nacional que ens va picar l’1 d’octubre, però també a tota la repressió que ha seguit”.

Fotografies
Entrevista a el Matí de Catalunya Ràdio

Entrevista a el Matí de Catalunya Ràdio JPG 1,837MB

Entrevista a el Matí de Catalunya Ràdio (2)

Entrevista a el Matí de Catalunya Ràdio (2) JPG 1,426MB

Entrevista a el Matí de Catalunya Ràdio (3)

Entrevista a el Matí de Catalunya Ràdio (3) JPG 1,95MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat