- Durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, ha demanat que aquesta decisió es prengui en funció de les dades epidemiològiques i que la pandèmia “no s’utilitzi electoralment”
- El Consell Executiu d’aquesta setmana ha destinat 4 milions a reforçar els ajuts directes a establiments de restauració de centres comercials tancats per la Covid-19
- També ha refermat el seu compromís amb el Mobile World Congrés Barcelona 2021 fent una aportació de 5 milions d’euros per situar Catalunya com a ‘hub’ tecnològic mundial
- A més, el Govern ha aprovat subscriure un conveni amb la Generalitat Valenciana per promoure el turisme amb l’objectiu de potenciar els intercanvis d’experiències de coneixement en la gestió turística
La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha qualificat de “prematur” l’anunci fet per part del govern espanyol de no prorrogar l’estat d’alarma a partir del 9 de maig “perquè no sabem com estarem aquell dia”. Així s’ha expressat durant la compareixença posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu on ha afegit que “aquesta decisió s’hauria de prendre en funció de com estaran les dades epidemiològiques i segons com evolucionin” i ha demanat que la pandèmia “no s’utilitzi electoralment”. Budó també ha lamentat que durant tot aquest temps que hem estat sota l’estat d’alarma “no s’hagin modificat els mecanismes legals necessaris per poder afrontar la gestió d’una pandèmia de manera descentralitzada amb competències de cada comunitat sense haver d’aplicar un estat d’alarma”.
Pel que fa a la celebració de la Diada de Sant Jordi, Budó ha avançat que “s’està plantejant poder celebrar-la però amb mesures que la pandèmia ens obliga a mantenir” i ha concretar que s’ha fet una divisió entre els municipis de més i de menys de 5.000 habitants. Per a les poblacions més petites, seran les entitats locals les que podran dinamitzar la celebració amb la venda de llibres, i en el cas dels municipis de més de 5.000 habitants, si disposen d’espais per tenir oferta de llibres i roses es permetrà unes “zones perimetrades” que estiguin a l’aire lliure i que seran exclusivament per a la Diada. En tots dos casos, s’hauran de seguir les mesures sanitàries establertes. També ha parlat de la signatura de llibres, que ha anunciat que es podria demanar amb antelació a la llibreria el llibre dedicat per l’autor. De tota manera, ha explicat que aquestes mesures es concretaran properament.
Ajuts a la restauració en centres comercials
Per tal de seguir donant suport als sectors afectats per les mesures de contenció de la Covid-19, el Consell Executiu ha destinat 4 milions d’euros per reforçar els ajuts directes a establiments de restauració situats en centres, recintes i galeries comercials, tancats des del 7 de gener. Amb aquesta aportació de fons, ha explicat Budó, “es dota econòmicament l’ampliació dels ajuts de 7.000 a 15.000 euros per establiment de restauració afectat”. D’aquesta manera, el Govern vol “donar resposta a la situació especialment difícil que està travessant el sector de la restauració integrat en aquests espais comercials” ha assegurat la portaveu. Es beneficiaran d’aquest increment, els bars, cafeteries i restaurants ubicats en centres, recintes i galeries comercials que hagin sol·licitat els ajuts directes de la línia tancada el 17 de març passat, adreçada a establiments de centres, galeries i recintes comercials i a locals de més de 400 metres quadrats. Els establiments de restauració de centres, galeries i recintes comercials que no s’hagin acollit a la línia podran sol·licitar l’ajut en els propers dies.
Impuls al Mobile World Congrés 2021
A la reunió d’aquest matí, el Govern ha refermat el seu compromís amb el Mobile World Congress (MWC) amb una aportació de 5 milions d’euros a la Fundació Barcelona Mobile World Capital per celebrar el MWC 2021, que tindrà lloc un any més a Barcelona del 28 de juny a l’1 de juliol. En l’edició d’enguany, ha precisat la consellera, la Generalitat de Catalunya hi participarà amb una nova ubicació i “un nou pavelló que allotjarà una seixantena d’empreses i centres tecnològics, així com una zona de demostració de projectes digitals innovadors” dins de l’estratègia digital del Govern. El Mobile, que té la seva seu a Barcelona des del 2006 i que ha prorrogat fins al 2024 el seu compromís amb la capital catalana, és l’esdeveniment tecnològic i de negocis més important del món i genera un impacte de gairebé 500 milions d'euros en l'economia i desenes de milers de llocs de treball, a més de situar Catalunya a l’avantguarda de les tecnologies digitals avançades.
Promoció del turisme amb la Generalitat Valenciana
El Govern també ha aprovat subscriure un conveni de col·laboració amb la Generalitat Valenciana per promoure i impulsar accions conjuntes en l’àmbit del turisme. L’objectiu principal, segons ha explicat Budó, “és potenciar els intercanvis d’informació i experiències i desenvolupar estratègies conjuntes que permetin millorar els sistemes de gestió turística per tendir a l’excel·lència”. És un acord que dona continuïtat a la col·laboració que tots dos governs mantenen des del 2016 per consolidar un model turístic responsable i competitiu en l’entorn del mediterrani on es desenvolupa una part important de l’activitat turística.
Altres acords
El Consell Executiu d’avui ha donat llum verda a la consulta pública sobre el procediment normatiu relacionat amb el pla de gestió de les conques internes per al període 2022-2027. La consulta, que estarà oberta al portal participa.gencat.cat, tindrà una durada d’un mes i recollirà les opinions dels ciutadans i entitats sobre les mesures de caràcter normatiu que cal adoptar, la conveniència d’introduir noves mesures normatives per protegir les masses d’aigua, entre d’altres. Aquest tràmit és el pas previ a la posada a informació pública del Pla de gestió de les conques internes i el seu Programa de mesures per al període 2022-2027.
També ha autoritzat la signatura del conveni de cooperació entre l’Agència Catalana del Consum (ACC) i el Ministeri de Consum per donar continuïtat a la constitució de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC). És l’organisme que des de l’any 1993 s’encarrega de gestionar a través de l’arbitratge de consum les reclamacions que plantegen els ciutadans d’arreu de Catalunya quan se senten perjudicats com a conseqüència de la compra d'un producte o de la prestació d'un servei. D’altra banda, també fa tasques de foment de l’arbitratge amb la finalitat que les empreses i els professionals s’adhereixin al Sistema Arbitral de Consum. Des de la seva constitució, la JACC ha resolt prop de 74.000 casos per laude arbitral. Actualment hi ha 8.708 establiments adherits a l’arbitratge de consum a través d’aquesta Junta.
Finalment, el Govern ha ratificat l'acord sobre la jubilació anticipada dels Agents Rurals signat el mes de desembre de 2020 amb totes les organitzacions sindicals del cos: CCOO, CSIF, IAC-CATAC, Intersindical-CSC i UGT. La implementació d’aquest acord ha de permetre equiparar les condicions de treball dels Agents Rurals a la d’altres col·lectius que realitzen funcions de naturalesa i desgast físic i psicològic similars. D’aquesta manera, el Govern es compromet a impulsar aquest desplegament normatiu perquè els i les agents es puguin jubilar als 60 anys, o als 59 anys si comptabilitzen 35 anys de servei al Cos d’Agents Rurals, sens prejudici del que determinin els òrgans competents d’acord amb la normativa vigent.
1