rdp

El Govern aprova un marc d'acció per abordar el sensellarisme a Catalunya fins al 2025

query_builder   29 març 2022 14:31

El Govern aprova un marc d'acció per abordar el sensellarisme a Catalunya fins al 2025

rdp
  • L’Executiu també ha donat llum verda al nou Pla especial d’emergències per pandèmies

 

  • La portaveu Plaja ha assegurat que Catalunya no renunciarà als Jocs Olímpics d’Hivern perquè “és una molt bona oportunitat” i una “molt bona proposta” que ja està acordada per totes les parts

 

  • També ha anunciat que a la propera reunió del Consell Executiu es donar a conèixer les mesures per minimitzar les conseqüències econòmiques a Catalunya de la guerra d’Ucraïna

 

El Govern ha aprovat el Marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya per al període 2022-2025, que esdevé l’instrument per construir un model per abordar-lo de manera integral i consensuada. En aquest sentit, estableix un model d’actuació pública que pretén garantir el dret de les persones a un habitatge digne, amb els estàndards de qualitat necessaris, i tenint en compte la diversitat i les especificitats territorials i locals, així com la individualitat, les necessitats i les expectatives de cadascuna de les persones ateses. En definitiva, “posa sobre la taula un full de ruta, una proposta concreta, per abordar un problema social complex que malauradament existeix”, tal com ha explicat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

 

Apostem pel model housing first —ha especificat Cervera—, segons el qual es considera que tota persona té dret a un habitatge i és a partir d’aquest primer pas d’accés a aquest recurs que es pot començar a treballar el procés d’intervenció social que ha de desembocar en un projecte de vida digne i autònom”. Concretament, el marc d’acció es proposa atendre i reduir el nombre de persones que viuen al carrer, reduir el temps que una persona sense llar viu al carrer abans d’obtenir una solució habitacional digna i incrementar el parc d’habitatge protegit. També són objectius del marc establir un model acompanyament consensuat amb els agents implicats que respongui a les necessitats de les persones ateses a més de crear un sistema de recollida d’informació fiable que permeti planificar, monitoritzar i avaluar les polítiques públiques que es duguin a terme en aquest àmbit.

 

Per tal d’abordar el sensellarisme, el Govern destinarà un total de 97,8 milions d’euros fins al 2025. D’altra banda, l’Agència de l’Habitatge preveu 37,8 milions per adquirir habitatges per a persones sense llar i sense sostre. L’objectiu del projecte és assolir enguany l’ampliació en 300 unitats del parc d’habitatges destinat a aquestes persones. A més, el Departament de Drets Socials obrirà dues línies de subvencions dels fons Next Generation EU, destinada a projectes d’innovació social i per construir i remodelar equipaments destinats, entre altres, a persones amb necessitats d’allotjament temporal,

 

Pla per abordar pandèmies

 

A la reunió d’aquesta setmana, l’Executiu també ha donat llum verda al Pla especial d’emergències per pandèmies, que substitueix el Pla d’actuació del PROCICAT, i esdevé el marc de referència per afrontar totes aquelles emergències provocades per malalties pandèmiques que puguin afectar a Catalunya. “Ara que ja som a la fase final de la pandèmia de la Covid, el pla incorpora tots els aprenentatges dels darrers dos anys i permet al Govern estar preparat per a qualsevol eventual nova epidèmia”, ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja. La seva finalitat, doncs, és fixar la resposta pràctica i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència que pugui sorgir associada a una pandèmia. D’aquesta manera, es poden minimitzar riscos i garantir la seguretat de les persones, la protecció dels béns, les infraestructures i el medi ambient.

 

A més, el pla determina una autoritat amb comandament únic quan sigui necessari, defineix la prioritat d’actuacions i recursos (per exemple, de subministrament de medicaments o altres mesures per al manteniment dels serveis essencials) i estableix el suport logístic necessari a més de fixar les prioritats de la despesa pública per a les actuacions estratègiques, en particular, per a la logística dels subministraments i adquisició d’equipament d’autoprotecció i medicació.

 

Jocs Olímpics d’Hivern

 

En resposta a preguntes dels periodistes, Plaja ha assegurat que Catalunya no renunciarà als Jocs Olímpics d’Hivern “perquè és una molt bona oportunitat” i una “molt bona proposta, que permet fer les proves més importants de l’esquí al nostre país i d’hoquei gel”. Ha recordat que la proposta de distribució de les proves està debatuda i acordada per la comissió tècnica on hi ha el COE, el govern espanyol, el govern de l’Aragó i Catalunya i que “ahir el COE ho plasmava en una carta formal amb aquestes mateixes paraules a totes les parts”. En aquest sentit, Plaja ha reiterat que “la proposta està tancada” i que “no es pot reobrir per un nou estirabot de l’Aragó”.

 

La portaveu ha instat a “abandonar les polèmiques i passar a la següent fase de treball de la candidatura”. Les converses a nivell tècnic tant amb el govern d’Aragó i amb la COE “son fluides” i “van per on han d’anar”, i “aquesta nova sortida de to té molt poc sentit i només pot respondre a interessos electorals, perquè sobre la proposta de distribució ja està tot dit”, ha reblat.

 

 

Catalunya, amb Ucraïna

 

Durant la roda de premsa, Plaja ha concretat que a data d’avui són 13.454 les persones procedents d’Ucraïna que són a Catalunya. Dels infants que han arribat, 1.710 ja han pogut ser escolaritzats i que el gruix principal, 810, es troben en l’etapa d’educació primària; d’aquests, 197 nens i nenes estan tutelats directament per la Generalitat. Ha explicat que el Govern continua treballant de manera coordinada amb les diferents administracions i “es faran tots els esforços necessaris per garantir no només l’acollida de totes aquestes persones sinó també els drets que els són propis i una integració el més senzilla, o el menys traumàtica possible”.

 

Pel que fa a les mesures necessàries per minimitzar les conseqüències econòmiques de la guerra a Catalunya, Plaja ha anunciat que es concretaran durant la propera reunió del Consell Executiu, dimarts 5 d’abril. “Després d’analitzar les mesures adoptades per la Comissió Europea i les anunciades pel Govern Espanyol, a petició del president Aragonès, els diferents departaments faran les aportacions que els hi pertoquin i totes elles es concretaran en el pla d’acció contra les conseqüències derivades de la Guerra”, ha especificat. El paquet de mesures donarà una resposta integral a les demandes i necessitats existents a Catalunya, al marge dels límits competencials “perquè el que la ciutadania reclama, davant situacions excepcionals, és una resposta àgil i sobretot pràctica”.

 

Per últim, ha recordat que ja està operatiu el web ucraina.gencat.cat, també en ucraïnès, que recull tota la informació útil per a les persones refugiades, diferents opcions per col·laborar i suport a les empreses afectades i als ajuntaments, i que el telèfon 900 500 912 atén les consultes de la ciutadania, també en ucraïnès.

3  

Imatges

La consellera Cervera i la portaveu Plaja durant la roda de premsa

La consellera Cervera i la portaveu Plaja durant la roda de premsa 86

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 176

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 142

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 857

`