Foto de la roda de premsa

El Govern aprova la constitució de l'empresa pública d'energia de Catalunya

query_builder   4 octubre 2022 14:49

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova la constitució de l'empresa pública d'energia de Catalunya

  1. La societat actuarà sota la marca de L’Energètica i serà el mitjà propi de la Generalitat per incidir i millorar el mercat energètic català
  2. El President Aragonès ha demanat als consellers que “estiguin al 100% perquè venen dies complexos a nivell econòmic i social que requereixen de la màxima dedicació”
  3. La portaveu del Plaja admet que “la situació és complexa” però que “la maquinària de la Generalitat no s’ha aturat en cap moment i treballa amb normalitat”
  4. El Govern també ha aprovat una despesa d’11,5 milions d’euros per comprar habitatges per tempteig i destinar-los a famílies vulnerables
foto de la roda de premsa{"name":"2022/10/04/14/48/f718d27d-74de-4bda-a909-e5fcc3772857.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":55824}


El Govern ha aprovat avui oficialment la constitució de l’empresa pública d’energia de Catalunya, ”un repte majúscul d’aquest Govern”, en paraules de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja i “una de les principals apostes estratègiques per accelerar la transformació energètica a Catalunya” amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050.

La societat, que actuarà sota la marca de L’Energètica, “serà el mitjà propi de la Generalitat per incidir i millorar el mercat energètic català”. En aquest sentit, La missió d’aquesta societat ha de ser aprofitar el potencial renovable de les instal·lacions, edificacions i infraestructures de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic per satisfer principalment les demandes de consum propi, i, d’aquesta manera, “contribuir a la implantació d’un model energètic distribuït, democràtic, amb cohesió territorial i participatper la ciutadania”.

L’Energètica tindrà com a objecte social la realització de tot tipus d’activitats, obres i serveis relacionats amb l’energia elèctrica procedent de fonts d’energia renovables. Així, els àmbits essencials d’actuació seran la generació d’energia procedent de fonts d’energia renovables aprofitant el potencial de les instal·lacions, edificacions i infraestructures de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic i la comercialització d’energia procedent de fonts d’energia renovables, subministrant-la, com a mitjà propi, a l’Administració de la Generalitat.

El president del consell d’administració de la companyia serà nomenat pel Govern i l’Energètica comptarà amb un consell assessor format per experts en energia.

“Un Govern al 100%”

El Govern s’ha reunit aquest matí en reunió ordinària “però en un context excepcional”, ha manifestat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, perquè la composició de l’actual Govern de coalició “que encara avui és vigent” ha de ser ratificada aquesta setmana per un dels dos partits. 

La portaveu ha informat que el president Aragonès, durant la reunió de l’Executiu, ha demanat a totes les conselleres i consellers que “estiguin al 100%” i treballant al màxim, com ho han vingut fent fins ara perquè venen moments i dies complexos a nivell econòmic i social que requereixen de la màxima dedicació”. El president també ha traslladat als membres del Govern la seva voluntat que l’actual coalició “pugui continuar i que ho faci plenament compromesa per poder millorar la vida dels catalans i les catalanes”.

Patricia Plaja ha volgut subratllar que avui totes les conselleres i els consellers, segueixen ocupant el càrrec i exercintla seva tasca, perquè “això és absolutament compatible amb les dinàmiques de partit”.Plaja ha reconegut que “la situació és complexa” però ha volgut deixar clar que“la maquinària de la Generalitat no s’ha aturat en cap moment i treballa amb normalitat”.

Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Plaja ha reiterat que aquest és un govern “desacomplexadament independentista” amb un objectiu clar de seguir cap a la independència, però que no viu aïllat de les demandes o les urgències del conjunt de la ciutadania. Per això, des que es va formar, ha donat resposta a les diferents necessitats que han anat sorgint i ho continuarà fent, ha assegurat. “És temps de liderar, treballar, escoltar i executar. És temps de seguir governant per millorar el dia a dia de les catalanes i els catalans, perquè és el que espera la ciutadania de Catalunya d’aquest govern”, ha conclòs.

Resposta a la urgència habitacional

El Govern també ha aprovat destinar 11 milions d’euros a l‘adquisició habitatges provinents d’execucions hipotecàries en l’exercici del dret de tanteig i destinar-los a famílies vulnerables en règim de lloguer assequible.

Tal i com ha informat la Portaveu, ja feia setmanes que es treballava en aquest acord que avui s’ha formalitzat entre l’Incasol i l’Agència de l’Habitatge que permetrà la compra, aquest 2022, de més de dos cents pisos. Concretament 211 habitatges, que es destinaran a lloguer social i que serviran per incrementar el parc públic d’habitatge. 

Plaja ha recordat que amb l’ampliació fins al 2027 del termini per exercir el dret de tempteig que tenen les administracions, “es reforcen els mecanismes de l’administració per a fer efectiu el retorn social del rescat bancari”. El dret de tempteig i retracte a favor de les administracions permet mobilitzar aquests habitatges per destinar-los a famílies en situació d’especial vulnerabilitat i ha evitat la venda d’aquests pisos a fons d’inversió internacional que podrien haver portat a una nova dinàmica especulativa.

Des de la entrada en vigor del decret llei 1/2015 de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d’execució hipotecària, que estableix que la Generalitat de Catalunya pot exercir el dret de tanteig i retracte a favor d’aquests habitatges, la Generalitat ha pogut comprar un total de 3.630 pisos amb una inversió de prop de 198 milions d’euros.

I també, en matèria d’habitatge, l’Executiu ha aprovat avui la contractació de 19 inspectors per reforçar la protecció de les famílies en risc d’exclusió residencial. S’ha creat un programa específic per la incorporació d’aquests professionals a l’Agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i Treball, perquè es dediquin especialment a vetllar pel compliment de les obligacions previstes per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l’habitatge.

Balanç del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua

Durant la reunió el Consell Executiu, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha informat sobre el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua es va tancar divendres, 30 de setembre, amb rècord d’aportacions rebudes. Fins al moment, se n’havien rebut 311, que poden suposar prop de 3.000 propostes concretes, tot i que la xifra encara pot créixer un cop s’enllesteixi el recompte definitiu. De fet, es tracta del procés participatiu de la Generalitat que ha rebut més aportacions en els darrers anys.



1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 463339

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia