• El pla forma part de l'estratègia del Govern per treure Catalunya de la crisi
  • El turisme és un sector clau per a l'economia catalana, aporta el 12% del PIB i dóna feina a gairebé 400 mil persones
  • El Govern també ha autoritzat la contractació via concurs públic d'una auditoria externa per avaluar la situació financera de la Generalitat
  • El portaveu del Govern anuncia una reunió entre els presidents Mas i Camps el proper 20 d'abril

Tall de vídeo del portaveu sobre el pla de turisme
Tall de vídeo del portaveu sobre el pla de turisme
El Consell Executiu ha acordat aquest dimarts impulsar el Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2011-2015, un document que seguirà els criteris de la UE i de l'Organització Mundial del Turisme. El Pla contemplarà la potenciació de la marca Catalunya als mercats europeus i mundials; la creació d'una línia de suport per a les empreses turístiques; la modernització del turisme, en especial de les infraestructures i serveis, i la professionalització del sector.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha emmarcat la redacció d'aquest pla en l'"estratègia" de l'executiu per "fer front a la situació econòmica actual", una de les tres grans prioritats del Govern per enguany, juntament amb l'estabilitat financera de la Generalitat i l'autogovern.

Amb una aportació del 12% al PIB i 400.000 llocs de feina, molts vinculats a petites i mitjanes empreses i autònoms, el turisme és un sector "estratègic per al país", ha subratllat Homs. "Aquest pla és un instrument molt potent, molt interessant per fomentar el sector" i per això el Govern ha volgut "posar-hi molt l'accent per als propers anys".

Les dades del sector turístic català demostren que al 2010 ja es va produir una certa millora i els indicadors avançats fan preveure que al 2011 aquesta millora s'accentuarà. Tot i lamentar la situació actual de conflicte en els països de la riba sud del Mediterrani, Homs ha apuntat que "obre grans oportunitats de creixement per a aquesta temporada turística", perquè són competidors directes de Catalunya en l'oferta de turisme. "El nostre país té unes infraestructures turístiques molt potents gràcies a l'esforç fet pel sector i tenim capacitat de generar oferta", ha afegit Homs, "i podem dir amb tota la prudència que aquest estiu la campanya turística pot ser interessant pel nostre país".

Auditoria de les finances de la Generalitat

En la línia de transparència impulsada des del Govern en matèria econòmica, l'Executiu també ha aprovat avui autoritzar al Departament d'Economia i Coneixement la licitació i adjudicació d'una auditoria externa per avaluar la situació financera de la Generalitat i del seu sector públic, amb un cost d'1,2 milions d'euros. Segons ha explicat el portaveu del Govern, les conclusions d'aquest estudi estaran disponibles "a finals de maig o principis de juny", i se sumaran a l'informe que en les properes setmanes presentarà la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE).

Homs ha volgut deixar clar que la voluntat del Govern amb aquesta auditoria no és "posar el dit a l'ull a ningú" sinó "ser transparents". "És una garantia per a les forces del parlament i per aquelles forces amb qui puguem discutir els pressupostos", i també "de cara als mercats financers". "Això dóna molta més credibilitat a la presentació de la situació financera de la Generalitat", ha reblat el portaveu.

Propera reunió entre el president Mas i el president de la Generalitat valenciana

El portaveu del Govern també ha anunciat que el proper 20 d'abril es reuniran a València el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps. Entre altres qüestions, ha dit Homs, a la trobada s'abordarà el corredor mediterrani i també el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià.

En aquest sentit, Homs ha reiterat que el Govern farà "tot el que estigui a l'abast" per aconseguir que TV3 es vegi al País Valencià i Canal 9 a Catalunya. Homs ha posat com a exemple l'acord de reciprocitat amb el govern balear, que permet la recepció d'IB3 al Principat i de TV3 a les Illes. També ha avançat que el secretari de Comunicació, Josep Martí, ha mantingut converses amb el govern balear per incloure en l'acord Sports 3, el nou canal esportiu de Televisió de Catalunya.

En relació a TV3, el Govern ha autoritzat avui l'emissora a contractar els drets d'emissió en obert dels partits del futbol UEFA Champions League per a les temporades 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015, per un import màxim anual de 5 milions d'euros i un import màxim total de 15 milions per les tres temporades, amb l'objectiu de tenir una televisió pública "potent i de primer nivell, competitiva des del punt de vista de les audiències i que faci una televisió de qualitat", ha dit Homs.

El Govern també ha aprovat el nomenament de Melcior Arcarons com a director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, una proposta compartida pel departament d'Ensenyament i el d'Empresa i Ocupació. "Aquí hi ha l'embrió d'una política de formació professional única que creiem que és el que li convenia al país", ha assegurat Homs. "Històricament la formació professional ha estat l'assignatura pendent però hi ha però la voluntat de començar a organitzar les coses diferent".

Finalment, el portaveu del Govern ha anunciat que Josep Antoni Duran Lleida participarà en la reunió de l'Executiu del proper 1 de març, en qualitat de president de la part catalana de les diferents comissions bilaterals i mixtes amb l'Estat. Segons ha explicat Homs, en aquesta reunió s‘abordarà "amb profunditat" qüestions relatives als traspassos de competències i a conflictivitat institucional.

2  

Imatges

Foto del Consell Executiu (autor: Jordi Bedmar)

Foto del Consell Executiu (autor: Jordi Bedmar) 987

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar 180

4  

Vídeos

Tall de vídeo del portaveu sobre el pla de turisme

Tall de vídeo del portaveu del Govern sobre l'auditoria de les finances de la Generalitat

Tall de vídeo del portaveu sobre la compra dels drets de la Champions per part de TV3

Roda de premsa íntegra

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 62